Oluç: İnşallah sonunuz Tansu Çiller gibi olur.

Eski Başbakan Tansu Çiller’in 1994 yılında ekonomik krize dair sarf ettiği “Ekonomik kurtuluş savaşı veriyoruz” sözlerini hatırlatan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, “Bugün yıl 2021 ve sizin genel başkanınız ekonomik kurtuluş savaşından bahsediyor. İnşallah, sonunuz Tansu Çiller gibi olur” dedi.
Meclis Genel Kurulu’nda İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi görüşmeleri öncesi muhalefet partilerinin önergeleri görüşüldü. İYİ Parti ve HDP tarafından verilen önergeler AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.
Genel görüşmeler sırasında söz alan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Türk Tabipleri Birliği’nin 23 Kasım’da başlayan “Beyaz Yürüyüş”üne dikkati çekerek, söze başladı. Oluç, “Türkiye’de tabipler gerçekten büyük bir fedakârlıkla çalıştılar, insanların hayatını kurtarabilmek için kendileri öldüler ama maalesef, çalışma koşulları açısından baktığımızda, yaşam açısından baktığımızda, özlük hakları açısından baktığımızda çok büyük haksızlıklarla ve adaletsizliklerle karşı karşıya kaldılar. Şimdi, bu özlük hakları için, bu adaletsizlikleri giderebilmek için yürüyüşlerini yapıyorlar, seslerini duyurmaya çalışıyorlar” dedi.
‘BÜTÇE KADÜK HALE GELDİ’
Meclis Plan ve Bütçe komisyonunda görüşülen 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi’nin 6 Aralık’ta Genel Kurul’a geleceğini ancak şimdiden “kadük” hale geldiğini belirten Oluç, “Bütçenin Meclise sunulduğu 16 Ekim günü dolar paritesi 9,27 liraydı, 16 Ekim günü. Bugün baktığımızda, dolar paritesi 12,5 ile 13 aralığında dalgalanmaktadır. Yani, müthiş bir farklılık ortaya çıkmıştır.16 Ekim günü dolar bazında sunulmuş olan bu 2022 bütçesinin büyüklüğü 188 milyar 880 milyon dolar. Bugün, 24 Kasım günü dolar bazında bu bütçenin büyüklüğü 135 milyar 526 milyon dolara inmiş. Yani, bütçe dolar bazında 53 milyar 354 milyon dolar küçülmüş, Türk lirası bazında bakarsak 689 milyar 333 milyon Türk lirası küçülmüş. Plan ve Bütçe Komisyonunda 2022 bütçesini tartışıyoruz, durum budur değerli vekiller. Böyle bir şey olabilir mi? Kadük hâle gelmiş bir bütçeyle karşı karşıyayız, bu bütçenin revize edilmesi gerekir” diye konuştu.
‘YOKSULLUĞUN MÜSEBBİBİ İKTİDARDIR’
AKP’nin Türkiye’yi ucuz iş gücü hâline getirdiğini vurgulayan Oluç, şöyle devam etti: “İktidar ve borç batağına batırmış vaziyette bütün ülkeyi ve toplumu. Asgari ücrete yılbaşında, yani on bir ay önce dolar bazında baktığımızda 385 dolardı. Ben geçen hafta basın toplantısı düzenledim, 280 dolardı, geçtiğimiz pazartesi asgari ücret dolar bazında. Bugün, 215 dolara inmiş vaziyette asgari ücret dolar bazında. Böyle bir yoksulluğun müsebbibi, bu iktidardır. Ekonomik kurtuluş savaşı yok ortada, Tayyip Erdoğan kendi gölgesiyle savaşıyor.
SONUNUZ TANSU ÇİLLER GİBİ OLUR
Yıl 5 Nisan 1994’te ekonomik krizin başladığı gün de Tansu Çiller şöyle diyor: ‘Ekonomik kurtuluş savaşı veriyoruz. Bütün vatandaşları özveride bulunmaya çağırıyorum’ Yıl 1994, Çiller devam ediyor ‘Ancak düzlüğe çıkacaksak, yarınlara güvenle bakacaksak bu ilacı mutlaka alacağız.’ diyor. Acı ilaçtan bahsediyor. Devam ediyor: ‘Ekonominin zincirlerini kıracağız’ devam ediyor ‘Borç, faiz, döviz kıskacını yok edeceğiz; Türk lirasına, millî paramıza güven vereceğiz, ekonomik büyümeyi sağlam kaynaklara dayandıracağız. Biz bir millet olarak düzlüğe çıkacaksak, yarınlara güvenle bakacaksak bu ilacı mutlaka alacağız’ diyor. Bugün yıl 2021 ve sizin Genel Başkanınız ekonomik kurtuluş savaşından bahsediyor. İnşallah, sonunuz Tansu Çiller gibi olur, öyle diyeyim, inşallah. Tansu Çiller saraydan çıkmıyor, sizin danışmanınız gibi çalışıyor ama Tansu Çiller’i danışman yapan zihniyet o gün Türkiye’yi nereye getirdiyse bugün de Türkiye’yi aynı yere getirecektir.
HANİ PARANIN RENGİ YOKTU?
Yangın yerine çevirdiniz memleketi ekonomi açısından; su dökmek gerekirken, benzin döküyorsunuz. Krizi toplumsal ve siyasal krizlerle büyütmeye çalışıyorsunuz. Ekonomik kriz konuşulmasın diye, beceriksizliklerin üstü örtülsün diye inanca ve vasat milliyetçiliğe sarılıyorsunuz. ‘Efendim, nas ortadaymış, nas ortadayken sana bana ne oluyor?’ diyor Tayyip Erdoğan. ‘Efendim, ekonomik Kurtuluş Savaşı’ndan milletimizi zaferle çıkaracağız’ diyor Tayyip Erdoğan. Daha geçen birkaç ay önce ne diyordu sizin genel başkanınız? ‘Paranın rengi, dini yoktur, para paradır’ diyordu ya. Daha yeni diyordunuz bunu, nasıl birden bire paranın rengini, dinini keşfettiniz, paranın para olmaktan çıktığını keşfettiniz? Bakın, dolayısıyla size son bir hatırlatma yapacağım. Ekim ayında 76,8 olan Tüketici Güven Endeksi kasım ayında 71,71’e geriledi. Memleketi ekonomi açısından da siyaset açısından da hukuk açısından da yangın yerine çevirdiniz, yangın” dedi.
Genel Kurul Hakimler Savcılar Kurulu’na (HSK) ilişkin seçimlerle devam ediyor.

EN SON EKLENENLER