Oluç: Türk yargısı Elçi’yi katledenleri koruyor

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Meclis’te düzenlediği basın toplantısıyla gündemi değerlendirdi.

TAHİR ELÇİ DAVASI

Oluç, 28 Kasım 2015 tarihinde Amed Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin Sur ilçesinde Dört Ayaklı Minare önünde devlet güçlerince katledilmesiyle ilgili davaya dair konuştu. Davanın 5 yıl sonra başladığına dikkat çeken Oluç, şunları dile getirdi:

“Son derece sorunlu bir hukuki süreç olduğunu konuştuk, konuşmaya devam edeceğiz. Çünkü cinayetten hemen sonra olay yerinde titizlikle yapılması gereken inceleme yapılmadı, deliller toplanmadı. Tahir Elçi’nin ölümüne neden olan mermi çekirdeği bulunamadı, polis memurlarının şüpheli olarak ifadeleri alınmadı, polisler sadece görgü tanığı olarak dinlendiler. Bugüne kadar Diyarbakır Barosu 100’e yakın dilekçe sundu ancak dosyaya sunulan dilekçelerin hiçbiri dikkate alınmadı.

Şimdi bu koşullarda bugün Tahir Elçi’nin katledilmesiyle ilgili duruşma başlamış oldu. Duruşmaya basın ve aileler sınırlı sayıda alındı. 300 kişilik salonda başlayan duruşmayı 84 kişinin izlemesine izin verildi. Sanık polisler SEGBİS ile bağlandı. Yani aslında Tahir Elçi’nin suikastını gerçekleştirenlere ceza vermemek için 5 yıldır işi oyalayan yargı, aslında bu duruşmanın gidişatı hakkında ilk işareti vermiş oldu. Tahir Elçi çok önemli bir barış mücadelecisiydi, barış için hayatını ortaya koydu. Bu duruşmanın, davanın takipçisi olacağız. Tahir Elçi’yi katledenlerin ceza almaları için hukuki alanda elimizden geleni yapacağız. Tahir Elçi’nin yargılanmasına neden olan, gazeteci sıfatıyla azmettirici rol oynayanları da unutmuyoruz.”

SAVAŞ BÜTÇESİ

Oluç, savaş bütçesine de değinerek, şunları kaydetti:

“AKP iktidarı ekonomide, sağlıkta, eğitimde, sosyal alanda sanki toplumsal alanın her tarafında ciddi krizler yaşanmıyor gibi bir bütçe karşımıza getirmiştir. Büyük bir yolsuzluğun, yoksulluğun, işsizliğinin, hayat pahalılığının halkın borçlandığı bir toplum yokmuş gibi bir bütçe vardır karşımızda. Bu da aslında durumu ortaya koymaktadır. 2021 bütçe kanun teklifi bir akıl tutulması olduğunu göstermektedir. Neden derseniz; 2020 bütçesi 140 milyar ek borçlanma istenmişti sonra bu çok aşıldı, geçtiğimiz hafta getirilen kanun teklifinde borçlanma sınırı 300 milyara çıkarıldı.

Savaş ve silahlanma harcamalarına ayrılan bütçedir. Yandaşa ve güvenlikçi politikalara pay ayıran bir bütçedir. Eğitimi sağlığı sosyal güvenliği göz ardı eden kriz yaşayan esnafı, çiftçiyi, emekçiyi, emekliyi göz ardı eden bir bütçe ile karşı karşıyayız. Yoksulluğu işsizliği arttırıyorsunuz insanları hayat pahalılığı ile karşı karşıya bırakıyorsunuz, bunun karşısında Soma ve Ermenek madencilerinin yürüyüşünü engelliyorsunuz. Soma ve Ermenek madencileri hakları, ücretleri için yürüyüş yapıyorlar. Bu bütçe anlayışı da işçinin, emekçinin hakkını yok sayan, onların haklarını polisle zorla ortadan kaldırmaya çalışan bir anlayışın sonucudur.”

ALEVİLERİN TEHDİT EDİLMESİ

İstanbul Pendik’te Alevilere dönük tehditlere değinen Oluç, “Geçen hafta Pendik’te Alevi yurttaşlarımızın yaşadığı bir apartmanda ‘Alevilere ölüm’ yazıldı ve üzerine çarpı işareti konuldu. Bu daha önce çeşitli yerlerde karşımıza çıkan bir durumdu. Her seferinde Alevi yurttaşlarımıza yönelik bu tür tehdit içerikli yazılımları kınadık ve bunu yapanların cezasız bırakılmasına yönelik eleştirilerimizi ilettik. Şimdi bu cezasızlık davranışları cesaretlendiriyor, saldırganları nefret söylemini nefret suçunu cesaretlendiriyor. Bunu da bir kez daha vurgulamış olalım bu failleri koruyan tutum ve kararlar Alevilerin ülkede güvercin tedirginliği ile yaşamasına neden oluyor. Alevi yurttaşlarımıza dönük her türlü sözlü yazılı ve fiziki saldırının karşısında olduğumuzu HDP olarak söyleyelim” şeklinde konuştu.

AMED’DEKİ DUVAR

Amed’de yapılmak istenen duvarı “utanç duvarı” olarak nitelendiren Oluç, “Şimdi bu duvar herhangi bir ÇED raporu hazırlanmadan uygulamaya sokuluyor. Bu duvarı neden yapıyorsunuz, amacınız nedir, bu projenin maliyeti nedir? Diyarbakır’da işsizlik yolsuzluk kol gezerken bu yolu yapmanın nasıl bir kamusal faydası vardır. Bu soruları soruyoruz ve cevaplarını alamıyoruz sormaya devam edeceğiz insanların şehri kullanımı zorluk çıkaracak bir duvarı yapmanızın nedeni nedir? Bunu çok açık biçimde öğrenmek istiyoruz. Yani Berlin Duvarından sonra yeni bir utanç duvarı Diyarbakır’da yapılıyor ve amacının ne olduğu de belli değil” şeklinde konuştu.

 

 

 

 

EN SON EKLENENLER