‘Oylar yeniden sayılmalı’-

HDK referanduma ilişkin basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, Alevilerin ve Kürtlerin yoğun olarak yaşadıkları yerlerde ve büyük şehirlerde Hayır çıktığını, Eşsözcü Onur Hamzaoğlu ise “Oyları kimin verdiği değil, kimin saydığı önemlidir. Oylar yeniden sayılmalıdır. Yoksa bu referandum iptal ile  sonuçlandırılmalıdır.” dedi.     

Halkların Demokratik Kongresi şaibeli geçen referandum sonuçlarını bir basın toplantısıyla değerlendirdi. Toplantıda OHAL koşullarında Türkiye’nin referanduma götürüldüğünü ve referandumda da yapılan hukuksuzluklara dikkat çekildi.

“HAZIRLANIŞI BİLE USULSÜZ”

Koçyiğit anayasa tasarısının hazırlanış şeklinin bile usulsüz olduğunu içerisinde dört siyasi partinin bulunduğu bir tasarının hazırlanması gerektiğini kaydetti. OHAL koşullarında referanduma gidildiğini ve propaganda kısmında ise bir sürü hukuksuzlukla karşı karşıya kaldıklarını, basının tek taraflı yayın yaptığını ve basında kendilerine yer bulamadıklarını, özellikle de özgür basının susturulduğunu belirtti.

Kürt illerinde HDP’nin sandık kurulu başkanlarının gözaltın alınıp başkanlıklarının yok sayıldığını, müşahitlerinin seçim sandıklarına yaklaştırılmadığını ve bir çok yerde halkın zorla açık oy kullanmaya zorlandığını söyleyen Koçyiğit sonuçların da geçerli olmadığını vurguladı.

“SANDIKTAN HAYIR ÇIKMIŞTIR”

YSK’nin oyların sayıldığı sırada kararını değiştirmesinin, mühürsüz olan pusulaları geçerli saymasının haksız, hukuksuz ve Evet’i çıkarmaya yönelik bir hamle olarak değerlendiren Koçyiğit “YSK kendi kanununu çiğnemiştir. Bu ülkede hukuk ne yazık ki bir kez daha ayaklar altın alınmıştır” dedi. YSK’nın bütün itirazları kabul edip incelemeye alması gerektiğini kaydeden Koçyiğit, onlara göre sandıktan Hayır çıktığını belirtti.

“TOPLUM AKP’YE KIRMIZI KART GÖSTERDİ” 

Bütün referandum sürecinde AKP ve MHP’nin anayasanın maddelerini açıklamak yerine Hayır diyenleri kriminalize ettiklerini ifade eden Koçyiğit “Sopa zoruyla ülkeyi rejim değişikliğine götürmeye çalışan AKP’ye toplum kırmızı kart göstermiştir.” dedi.

“KÜRTLERİN İRADESİ NET”

Uzun süre sokağa çıkma yasağının uygulandığı Kürt kentlerinde Hayır’ın önde olduğunu söyleyen Koçyiğit, Kürtlerin iradesinin net olduğunu, kendi kimlik ve kültürlerine sahip çıktıklarını ve AKP’nin yeni güvenlikçi politikalarını kabul etmediklerini vurguladı. Kürt seçmenlerin AKP’ye destek verdiği şeklindeki haberlerin manipülatif haberle olduğunu ve hiçbir değerinin olmadığını kaydeden Koçyiğit “Gündelik hayatın bile asker ve polis denetiminde olduğu bir ortamda Kürtler sandığa giderek iradelerini göstermişlerdir” dedi.

“TECRİT KALDIRILMALI”

Onur Hamzaoğlu da konuşmasında süresiz dönüşümsüz açlık grevlerine dikkat çekerek açlık grevlerinin son çare olarak başvurulan bir eylem biçimi olduğunu kaydetti. Hükumetin ve Adalet bakanlığının bir an önce açlık grevinde olanlarla görüşmesi gerektiğini vurgulayan Hamzaoğlu tecridin kaldırılması gerektiğini de belirtti.

“OYLAR YENİDEN SAYILMALI”

Anayasa metinlerinin toplumsal mutabakat metinleri olduğunu belirten Hamzaoğlu “Yaklaşık 40 yıl önce başımıza musallat edilen 80 Anayasasını iyileştirmek şöyle dursun, 21. yüzyıl faşizminin anayasası gündeme getirilmiştir. Erdoğan ve Bahçeli’nin hazırladığı metin budur” dedi. YSK’nın kendi yasasını çiğneyerek tarafsızlığını yitirdiğini ifade eden Hamzaoğlu “Hayır’dan başka meşru bir sonuç yoktur. 16 Nisan bize göstermiştir ki oyları kimin verdiği değil, kimin saydığı önemlidir. Oylar yeniden sayılmalıdır. Yoksa bu referandum iptal ile sonuçlanmalıdır” şeklinde vurguladı.

“HAYIR DİYEREK VERDİKLERİ HELALLİĞİ GERİ ALDILAR”

Hamzaoğlu Türkiye tarihinde ilk defa hayırcıların azınlık olmaktan çıktıklarını belirterek bunun önemli bir kazanım olduğunu söyledi. Erdoğan’ın “Atı alan Üsküdar’ı geçti” sözlerine elinde bulunan Erdoğan’ın attan düşerken çekilen fotoğraflarını göstererek Üsküdar’ın Erdoğan’a hayır dediğinin altını çizdi. Erdoğan’ın başbakan olduğu yıl Üsküdar’da ki komşularından helallik alarak Ankara’ya gittiğini bu referandumda ise komşularının Erdoğan’a hayır diyerek verdikleri helalliği geri aldıklarını kaydeden Hamzaoğlu “Yıllarca belediye başkanlığı yaptığı İstanbul Erdoğan’a hayır dedi” diye belirtti.

“1 MAYIS MEYDANLARINDA HAYIRIMIZI GÖSTERECEĞİZ” 

1 Mayıs’ta Hayırcıların hep birlikte alanlarda olacaklarını söyleyen Hamzaoğlu “aylardır birkaç yıldır göremediğimiz sokakları görüyoruz. Sokaklarda Hayır demeye yeni başladığımızı söylemeye hep birlikte devam edeceğiz. 1 Mayıs’ta hayırcılar hep beraber tüm Türkiye’de alanlarda olacak. Evet verip de pişmanlık duyanlar da o meydanlara hep beraber gelebilirler. Hep beraber Hayır’ımızı işsizliğe, yoksulluğa karşı direncimizi ve taleplerimizi 1 Mayıs meydanlarında göstereceğiz ” dedi. (HABER MERKEZİ)

EN SON EKLENENLER