Özen: Sonları yaklaştıkça kamplaştırmayı derinleştiriyorlar

Polisin, Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek’in cenazesini kaçırıp, Gazi Cemevi’ne saldırmasına yönelik tepkiler giderek büyüyor. Saldırının mahkemeye taşınması beklenirken ANF’ye konuşan HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, Gazi Cemevi’ne yapılan saldırının tahammülsüzlüğün geldiği noktanın açık resmi olduğunu vurguladı. Özen, iktidarın bu saldırıyla bir taraftan muhalefet eden herkesi düşmanlaştırmayı hedeflerken, diğer yandan ise özellikle Alevi inanç merkezlerini marjinalleştirmeye çalıştığını kaydetti. Cemevlerinin daha önce de hedef olduğunu hatırlatan Özen, bugün bu insanlık dışı uygulamaları ve sözlü hakaretleri meşrulaştırmak için saldırıları devam ettirdiklerini söyledi.

‘CENAZELERE BİLE TAHAMMÜL EDEMEYEN BİR ZİHNİYET’

Cenaze ve mezarlıklara yönelik ardı kesilmeyen saldırıların Türkiye’de hakim olan faşizmin daha da azgınlaştırıldığının işareti olduğunun altını çizen Özen, Kürdistan’da daha önce mezarlıkların tahrip edildiğini, Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek’in cenazesinin polis tarafından kaçırıldığını ve en son da Dersim’de şehit düşen Musa Yılmaz’ın cenazesinin camide yıkanmasına polis tarafından izin verilmediğini hatırlattı.

Cenazelere bile tahammül edemeyen bir zihniyetle karşı karşıya olunduğuna işaret eden Özen, gelinen noktada ülkede en ufak demokrasi kırıntısının da kalmadığını kaydetti. Ülkenin Türk-İslam sentezi doğrultusunda yönetildiğini belirten Özen, “Herkes Türk, Sünni ve Müslüman olacak; böyle bir zihniyet var ortada. Sürekli tekçilik pompalanıyor. Diyanet’in açıklamalarının fetva olarak kabul edilmesi empoze ediliyor. Bu tekçiliği korumak için de diğer inançları yok saymaya, marjinalleştirmeye ve sindirmeye çalışıyorlar” dedi.

‘TEKÇİ ZİHNİYETE KARŞI OMUZ OMUZA’

Faşizmin en büyük besin kaynağının din ve etnik kimlikler arasında düşmanlık yaratmak olduğunu ifade eden Özen, giderek eriyen ve sonu gelen AKP iktidarının insanları sürekli inançlar, mezhepler ve etnik kimlikler üzerinden kamplaştırarak ömrünü uzatmaya çalıştığına işaret etti. Derinleşen bu faşizmin ve insanlık dışı uygulamaların ancak birlikte mücadeleyle önüne geçileceğini vurgulayan Özen, tüm halklar ve inançların bu bilince varıp, bu tekçi zihniyete karşı birlikte omuz omuza mücadele etmesi gerektiğinin altını çizdi.

Öte yandan pazartesi günü avukatların Gazi Cemevi’nde incelemede bulunup yapılan saldırıyı mahkemeye taşıyacaklarını aktaran Özen, Salı günü de tüm Alevi kurumları ve demokratik kitle örgütleriyle birlikte Gazi Cemevi’ne geçmiş olsun ziyareti gerçekleştireceklerini duyurdu.

EN SON EKLENENLER