Paylan: Suriyeliler için harcanan 25 milyar dolar rakamına nasıl ulaştınız?

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bakanların söylediği, “3 milyon Suriyeli için 25 milyar dolar harcandı” sözlerini meclis gündemine taşıyarak, 25 milyar dolar rakamına nasıl ulaşıldığını sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Garo Paylan, geçici koruma statüsündeki Suriyeliler için yapılan harcama kalemlerine ilişkin, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması talebi ile soru önergesi verdi. Paylan önergesinin gerekçesinde, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, siz ve bakanlarınız defalarca Türkiye’de bulunan, mülteci statüsüne alınmayıp geçici koruma statüsünde tutulan yaklaşık 3 milyon Suriyeli için 25 milyar dolar harcandığını dile getirdiniz” hatırlatmasında bulundu.

Paylan önergenin gerekçesinde, geçici koruma statüsündeki Suriyelilere yapılan harcamaların miktarından herhangi bir değişikliğin olmadığına da dikkat çekerek Yıldırım’a şu soruları yöneltti:

* Geçici koruma statüsündeki Suriyeliler için yapılan harcama kalemleri nelerdir? Harcamaların yıllara göre dağılımı nasıldır?

* Her bir harcama kaleminden faydalanan Suriyelilerin sayısı kaçtır?

* Suriyeliler için hangi bakanlıktan ne kadar bütçe harcaması yapılmıştır? 25 milyar dolar rakamına nasıl ulaşılmıştır?

* Eylül 2016’dan bugüne kadar Suriyeliler için yapılan harcamalar 25 milyar dolar olarak açıklanmaktadır. Eylül 2016’tan bu yana harcamalar dondurulmuş mudur?

* Türkiye’de Mayıs 2017 itibarıyla kamplarda ve kamplar dışında geçici koruma statüsünde kaç Suriyeli bulunmaktadır? İllere göre dağılımı nasıldır?”

EN SON EKLENENLER