Riha’da 300’den fazla sandıkta 50 binin üzerinde usulsüz oy tespit edildi

HDP, DBP ve Yeşil Sol Parti, Riha’da 300’den fazla sandıkta blok oy kullanıldığını belirterek, ‘Tespit edilen sandıklardaki toplam oy sayısı 50.000’in üzerindedir’ dedi

14 Mayıs seçimlerinde blok oy kullanıldığı iddialarıyla gündeme gelen Riha’da (Urfa) yüzlerce usulsüzlük tespit edildiği ve bu durumun vekil sayılarındaki değişimi doğrudan etkileyecek bir seviyede olduğu belirtildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) ile Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) Riha İl Örgütleri, seçimde tespit ettikleri usulsüzlüklerle ilgili ortak bir açıklama yaptı.

Ortak yazılı açıklamada “Sandık başkanları uzun süre müşahitlerin sandıklarda görev alamayacağını iddia etmiş ve kolluk marifetiyle salonlardan çıkarmaya çalışmıştır. Yasak olmasına rağmen sandık başkanları okur-yazar olmayan seçmenlerle birlikte oy kabinlerine girmiştir. Sayımlar tamamlandıktan sonra çeteledeki Yeşil Sol Parti oyları MHP hanesine yazılmış. Tesadüf odur ki hiçbir sandıkta AKP ya da MHP oyları Yeşil Sol Parti ye yazılmamış” ifadeleri dikkat çekti.

300’den fazla sandıkta blok oy kullanımı tespit edildiği belirtilen açıklamada “Tarafımızdan tespit edilen sandıklardaki toplam oy sayısı 50.000’in üzerindedir. Geçersiz ve baskı sonucu verilen oylar değerlendirildiğinde Urfa genelinde yaklaşık 150.000 kişinin iradesinin sandıklara yansıtılmadığı gerçeği ortaya çıkmaktadır” denildi.

İtirazlar görmezden gelindi

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan seçimler için tüm örgütlü yapımızla hazırlık yapmış ve halk iradesinin en doğru şekilde sandığa yansıması için yoğun mücadele harcamıştık. Bu kapsamda tüm sandıklarda Sandık kurulu üyeleri ve müşahitler görevlendirerek yaşanacak olası usulsüzlüklerin önüne geçmeye çalışmıştık. Tüm çabalarımıza karşın devletin tüm gücünü arkasına alan AKP/MHP iktidarının yaptığı usulsüzlüklerin bir kısmına engel olamadık. Bu konuda halkımıza özeleştirimizi veriyoruz. Ancak; bu usulsüzlüklerin teşhir edilmesi ve halkımızın gerçekleri görmesini sağlamak için tespit ettiğimiz ihlalleri siz değerli halkımızla paylaşıyor ve 28 Mayıs tarihinde yapılacak olan 2. Tur seçimleri için tüm gücümüzle sahada olacağımızı deklare ediyoruz. 14 Mayıs seçim sonuçlarının açıklanmasının hemen akabinde tüm ilçe örgütlerimiz tarafından yüzlerce usulsüzlük tespit edilmiş ve tespit edilen usulsüz oy kullanımlarının vekil sayılarındaki değişimi doğrudan etkileyecek sayıda olduğu görülmüştür. İlçe örgütlerimiz tarafından yapılan itirazların büyük çoğunluğu seçim kurulları tarafından reddedilerek usulsüzlükler görmezden gelinmiştir.”

Tespit edilen usulsüzlüklerin sıralandığı açıklamada, “Urfa genelinde 300’den fazla sandıkta blok oy kullanımı tarafımızdan tespit edilmiştir. Bu sahtekarlık öyle bir boyuta evrilmiş ki bazı sandıklarda yüzde %140’a varan oy kullanımları gerçekleşmiştir. Bu durumda seçmen sayısı sabit kaldığı için sandık başkanı ve 142 nolu belge sahipleri yani kolluğun da bu sandıklarda oy kullanıldığı gerçeği ortaya çıkıyor. Devlet görevlilerinin müdahil olduğu bu usulsüzlükler halkı sindirmekte ve itiraz cesaretini baskılamaktadır. Tarafımızdan tespit edilen sandıklardaki toplam oy sayısı 50.000’in üzerindedir. Geçersiz ve baskı sonucu verilen oylar değerlendirildiğinde Urfa genelinde yaklaşık 150.000 kişinin iradesinin sandıklara yansıtılmadığı gerçeği ortaya çıkmaktadır. Buna yaklaşık 220.000 seçmenin de sandığa gitmediği gerçeği eklenince şehrimizde yaklaşık 400.000 kişinin iradesinin sandığa yansımadığını görüyoruz” denildi.

14 Mayıs milletvekili seçim sonuçlarına göre AKP 8, Yeşil Sol Parti 4 ve MHP ile CHP birer vekil kazandı.

RIHA

#Rihada #300den #fazla #sandıkta #binin #üzerinde #usulsüz #tespit #edildi

EN SON EKLENENLER