Sancar: AKP ve MHP ittifakının İç Tüzük değişikliği son adım olmayacak

Türkiye’nin kader seçimi olan 7 Haziran’dan sonra resmileşen AKP-MHP ittifakı 16 Nisan referandumundan sonra Meclisi tümüyle işlevsiz hale getirecek olan yeni hamleye hazırlanıyor. HDP Anayasa Komisyonu üyesi Mithat Sancar, bu girişimi engelleyeceklerini belirtirken, AKP ve MHP ittifakının da kendi sonunu getirdiğini söyledi.

7 Haziran 2015 tarihinde resmileşen MHP-AKP ittifakı, Meclis Başkanlığı seçimi, 16 Nisan referandumundan sonra bu kez de Meclis İç Tüzüğünü değiştirmek için harekete geçti. Her 2 partinin özellikle muhalefeti engellemeye yönelik anayasa değişikliği için 17 maddede uzlaştıkları, 2 partinin yetkilileri tarafından açıklandı. Yapılan açıklamalara göre, değişiklikle özellikle grup önerileri, yoklama isteme, söz hakkı gibi haklar tırpanlanacak.

AKP DAHA ÖNCE YAPAMADIĞINI BU KEZ MHP DESTEĞİ İLE YAPIYOR

AKP hükümeti, benzer düzenlemeleri daha önce de gündeme getirmiş ancak muhalefetin tepkileri üzerine değişiklik yasallaşmamıştı. O dönem Anayasa Komisyonunda yer alan Hasip Kaplan, yarım kalan o projenin şimdi AKP tarafından MHP desteği ile hayata geçirildiğini söyledi.

’11 TEMMUZ’DA ANAYASA KOMİSYONU TOPLANIYOR’

HDP’nin Anayasa Hukukçusu Mardin Milletvekili ve Anayasa Komisyonu üyesi Mithat Sancar, kendilerine iç tüzük değişikliği ile ilgili herhangi bir resmi bildirimde bulunulmadığını ancak Anayasa Komisyonu’nun 11 Temmuz tarihi için toplantıya çağrıldığını söyledi. AKP-MHP arasındaki iç tüzük değişikliğine ilişkin gelişmeleri basından okuduklarını belirten ve “muhtemelen 11 Temmuz’daki anayasa komisyonunun gündemi de iç tüzük olacak” diyen Sancar, iç tüzük ile ilgili şimdiye kadar çeşitli görüşmeler yapıldığını belirterek şunları söyledi:

‘MECLİSİ TÜMDEN İŞLEVSİZLEŞTİRMEK İSTİYORLAR’

“2011’den sonra partiler arasında iç tüzükle ilgili görüşmeler yoluyla da bazı çalışmalar yürütüldü. Fakat AKP ve MHP’nin üzerinde uzlaştığı söylenen değişiklikler bundan farklı. Sınırlı bir iç tüzük değişikliği içeren bir uzlaşı olduğuna dair haberler okuyoruz. AKP’nin amacı Meclisi iyice kontrol altına almak, muhalefeti alabildiğince susturmak ve Meclisi işlevsizleştirmektir. Zaten AKP’nin Mecliste çoğunluğu var, çoğunluğa sahip bütün partiler bundan önce de iç tüzüğün muhalefete verdiği haklardan rahatsız olmuşlardır. Zaten 16 Nisan’daki anayasa değişikliği ile Meclis iyice işlevsizleştirilecek. Fakat AKP bu değişikliklerin yürürlüğe girmesini bile beklemiyor. Şimdiden Meclisi işlevsizleştirecek bir operasyona gidiyor. Okuduğumuz kadarıyla muhalefetin çeşitli konuları gündeme getiren ‘grup önerileri’ kısmı iyice budanıyor. Çeşitli durumlarda söz hakkı ve yoklama isteme imkanı önemli ölçüde sınırlanıyor. Böylece aslında Meclisi tamamen iktidarın kontrolüne almayı hedefliyor. Bütün bu çabaların ortak paydası tek adam yönetimine dayalı dikta rejimini her alanda hakim kılmaktır.

‘HDP OLARAK BUNA ENGEL OLACAĞIZ’

Özellikle Meclisi siyasetin kalbi olmaktan çıkarma sonucu doğuracak bir operasyondur bu. Esasen anayasa değişiklikleri ilk seçimden sonra yürürlüğe girecekti. Fakat AKP ve Saray rejimi bu kadar beklemeyi de istemiyor. Şimdiden Meclisi daha doğrusu Mecliste muhalefeti susturmak ve hareketsiz etkisiz hale getirmek için düğmeye basıyorlar. Biz HDP olarak hem komisyonda hem de genel kurulda en etkili şekilde muhalefet yürüteceğiz. Bu değişikliklerin geçmesine engel olacağız. Bunu sadece Meclisteki muhalefet ile sınırlı kalması sonuç almayı zorlaştırır. Bütün demokrasi güçlerinin emek ve meslek gruplarının, bu operasyonu dikkatle takip etmeleri ve toplumsal muhalefet konusu haline getirmesi ve güçlü bir toplumsal tepki geliştirmeleri çok önemlidir.”

‘CHP İLE ORTAK MUHALEFET GELİŞTİRECEĞİZ’

CHP ile konuya ilişkin ortak muhalefet etmek için çeşitli temaslarda bulunacaklarının altını çizen Sancar, yürüyüşten dolayı CHP ile Pazartesi gününden itibaren görüşeceklerini dile getirdi. Sancar, AKP ve MHP ittifakının bu hamlesinin son olmadığını da dile getirerek şunları ifade etti:

‘AKP MHP İTİFAKI KENDİ SONUNU GETİRİYOR’

“Bu adım ve saldırı, AKP ve MHP ittifakının son adımı olmayacak. İkinci önemli mesele duruyor. O da anayasa uyum paketedir. 16 Nisan’da şaibeli referandumla kabul edilen anayasa değişikliğine göre bir çok yasada değişiklik yapılması gerekiyor. Seçim ve siyasi partiler kanunu gibi siyaset ve demokrasiyi ilgilendiren kanunlarda önemli değişiklikler yapılması gerekecek. Bu her açıdan tekçi, ideolojik, siyasi ve kişisel tekçi rejimi milliyetçi otoriter sistemi ırkçı, baskıcı zihniyeti birlikte her alanda yerleştirmeye çalışacaklar. Ancak referandum gösterdi ki AKP MHP ittifakı toplumda ciddi bir itiraz ve tepki ile karşılanıyor. 1 Kasım 2015 seçimlerinde iki partinin oyu yüzde 63-64 civarında iken referandumda bütün şaibelere karşı yüzde 51’i ancak buldu. AKP-MHP ittifakı ülkede demokrasiyi hukuku tüketirken, kendilerini tüketiyorlar bu ittifak bir tükeniş ittifakıdır. Bu çabaların başka bir sonucu olacağını sanmıyorum.”

EN SON EKLENENLER