Sancar Meclis’i ilk kez yönetti: Bu ülke erken ölümler ülkesi haline gelmiştir

HDP’li Mithat Sancar, Meclis Başkanvekilliği görevine başlarken “Acıları azaltmak ve tamir etmek için vazgeçilmez yol ise barış ve demokrasidir. Bu ülke, erken ölümler ülkesi hâline gelmiştir” açıklaması yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Meclis Başkanvekili Mithat Sancar, yeni görevine başlamadan önce kısa bir konuşma yaptı. Sancar, şöyle konuştu: “Demokratik siyaset, tartışarak işleri barışçıl bir biçimde yürütmek anlamına gelir. Bu da her şeyden önce çoğulluk olgusunu paylaşan insanlar arasında gerçekleşir. Siyasetin var oluş temeli çoğulluk ve özgürlüktür. Özgürlüğün yokluğu otoriterlik, çoğulluğun yokluğu totaliterlik demektir. Özgürlüğün yitimi şiddet eğilimini, çoğulluğun yitimi de nefret hareketlerini teşvik eder. Tekçi ve yasakçı her girişim siyasetin var oluş şartlarını tahrip eder. Tekçi ve yasakçı anlayışın zafer kazanmasıyla siyasal yaşamın özü olan tartışma gereksizleşir, çoğulluğun yerini tekillik alır. Toplumu var eden ortak dünya sarsıntıya uğrar, çökmeye başlar. Siyaseti yok etmeye başladığınız zaman galip gelen sadece intikam tanrıçası olabilir.”
HDP’LİLERİN VEKİLLİKLERİNİN DÜŞÜRÜLMESİ 
“Milletvekilliği düşürmek, milletvekili tutuklamak parlamentoculuğun tarihsel anlamına uymaz” diyen Sancar, şöyle devam etti: “Parlamento tarihinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarihinde hiç olmadığı kadar milletvekillerinin dokunulmazlığı kaldırılmış ve yine çok sayıda milletvekilinin vekilliği düşürülmüştür. Şu anda 9 milletvekilinin vekilliği düşmüş, 10 milletvekili de cezaevlerinde bulunmaktadır. Böyle bir parlamentonun ne parlamentoculuğun tarihsel anlamına ne de Türkiye’deki tarihsel tecrübeye uygun düştüğü kesinlikle söylenemez.”
 ‘VAZGEÇİLMEZ YOL DEMOKRASİDİR’
“Acıları azaltmak ve tamir etmek için vazgeçilmez yol ise barış ve demokrasidir” diyen Sancar, şöyle dedi: “Savaş, ölüm, yıkım ve acı demektir. Toplumlar içinde ve arasında var olan köprüler de savaşlarda yıkılır. Acıları azaltmak ve tamir etmek için vazgeçilmez yol ise barış ve demokrasidir. Bilhassa öldürmelerle biten ömürler için ölüm her zaman ve mutlaka erkendir ve maalesef, bu ülke, bu manada erken ölümler ülkesi hâline gelmiştir. Bu, bizler için bir kader değildir değerli milletvekilleri. Düşmanlığı, şiddeti ve nefreti, toplumsal ve siyasal dünyamızı belirleyen en ağır hakikat olmaktan çıkarabiliriz. Belki çok sancılı olacak ama geçmişimizle ve kendimizle yüzleşme becerisini gösterebilirsek erken ölümler ülkesi olmaktan çıkıp iyi hayatlar kuracağımız konusunda umutluyum. Ölüm patikasından çıkıp hayat yoluna girebilmek için hepimize büyük sorumluluklar düştüğüne inanıyorum çünkü biliyoruz ki kandan kına yakılmaz.”
Konuşma ardından Sancar, Meclis Genel Kurulu’nu yönetmek için yerini aldı.

EN SON EKLENENLER