ŞİMDİ HALK KONUŞUYOR

‘Tek adam’ yasasına karşı ‘Hayır’ kampanyası ısındıkça ortaya renkli görüntüler çıkıyor. Agirî’den Riha’ya ve Wan’a kadar tüm Kürt illerinde coşkulu kalabalıklar alanları doldururken, İstanbul başta olmak üzere Batı’da sokaklar, atölyeler şenleniyor

Referanduma günler kala HDP, DBP, TJA ve DTK heyeti kent kent, köy köy, ev ev dolaşarak halkla buluşmaya devam ediyor. Baskılara ve irade gaspına rağmen heyet, dün Wêranşar (Viranşehir), Sêwreg (Siverek) ve Agirî’de (Ağrı) halkla buluşmayı sürdürdü. Soğuk havaya rağmen halkın coşkusu ve sloganları meydanları inletti. Halk alanlarda açlık grevindeki tutsakları, Kürt siyasetçilerini ve eşbaşkanlarını selamladı.

Serhat bölgesinde referanduma yönelik halkla buluşma etkinlikleri, Agirî merkezde devam etti. Buradaki buluşmaya, HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, DBP Eşbaşkanvekili Gülcihan Şimşek, HDP milletvekilleri Dilan Dirayet Taşdemir, Berdan Öztürk, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Fatma Kurtulan ve DBP ile HDP’nin MYK ve PM üyeleri katıldı. Tahir Elçi Caddesi üzerinde gerçekleşen etkinlik öncesi referandum heyeti, kent merkezinde yoğun ilgiyle karşılandı.

Agirî’nin onlara verecek oyu yok

Buluşmada konuşan DBP Eşbaşkanvekili Gülcihan Şimşek, “Bu anayasada tek millet, tek dil var. Bu anayasaya ‘Hayır’ diyeceğiz. Ağrı İsyanı’nda Ağrı halkına yapılan katliamı unutmadık. Kürt sorununun çözümü için 2 yıl önce geliştirilen süreç vardı. Sayın Öcalan’ın projesi barış projesiydi. ‘Ben 6 ayda bu sorunu çözerim’ dedi. Ama ne yaptılar? AKP ‘Kürt yoktur’ dedi, masayı devirdi. Kürt halkı mücadelesini sürdürecek. Cizre, Silopi, ana dilde eğitim, Kürt kimliğinin tanınması için ‘Hayır’ diyoruz. Ağrı halkının onlara verecek oyu yoktur” dedi.

Yıllardır boş vaatlerde bulundular

Şimşek’in ardından yoğun alkış eşliğinde söz alan HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, Agirî’nin tarihte hep rolünü oynadığını hatırlatarak, “Siz Ağrı İsyanı’nın torunları, Sema Yüce’nin arkadaşlarısınız” ifadelerini kullandı. AKP hükümetinin yıllardır boş vaatlerde bulunduğunu vurgulayan Yıldırım, “Diyorlar doğalgaz Ağrı’ya gelecek. Ağrı’da doğalgaz var mı? Geldi mi? Yanı başınızdaki doğalgaz, Kayseri’ye, Konya’ya gidiyor. Ağrı’nın 5 yıldır bir hastanesini bitiremediniz. Dün Başbakan doğalgaz diyor, hastane yapacağız diyor. İyi de başbakan sen olmayacaksın, kim adına söz veriyorsun. Başbakan istifasını vermiş, Cumhurbaşkanı durdurmuş. Binali Yıldırım ‘Hayır’ diyecek. Çocukları, Yıldırım Ailesi ‘Hayır’ diyecek” diye konuştu. Tendürek eteklerinde DBP’li Cezmi Budak’ın anısına ‘Hayır’ diyeceklerini kaydeden Yıldırım, “Ağrı 16 Nisan’da tavrını gösterecektir. Süreç burada bozulmuşsa Ağrı bunun cevabını verecektir. Mücadelemiz boşa gitmeyecektir. Toprağa düşmüş hiçbir can huzursuz olmayacaktır. Bu mücadelenin çoğu gitti azı kaldı. Hep birlikte güzel günler göreceğiz” diye belirtti.

Patnos’ta sevgi seli

Agirî’nin Patnos ilçesine ulaşan referandum heyeti, ilçe girişinden buluşmanın yapılacağı HDP İlçe Örgütü önüne kadar yoğun bir sevgi seliyle karşılandı. İlçe merkezindeki esnafı selamlayan heyet, HDP DBP bayrakları ile Kürtçe ve Türkçe “NA”, “HAYIR” flamaları ile süslenen alanda halk ile buluştu. HDP Grup Başkanvekili Yıldırım, buradaki konuşmasına ise Kürt Alimi İzzet Yıldırım ile Hozan Serhat’ı andı. Esnafın ve halkın yoğun ilgisiyle ilçeden ayrılan heyet, Mûş’un Malazgirt ilçesindeki buluşmaya katılmak üzere yola koyuldular.

Riha’nın ilçeleri ‘Hayır’la buluştu

HDP Riha Milletvekili ve Parti Sözcüsü Osman Baydemir, Mêrdîn (Mardin) Milletvekili Mithat Sancar, Êlih (Batman) Milletvekili Saadet Becerikli ve DBP PM üyesi Ali Ürküt’ün de aralarında olduğu heyet, 16 Nisan’da yapılacak referandum kapsamında Riha’nın Wêranşar, Sêwreg ve Hilvan ilçelerinde halkı ziyaret etti. İlçelerde yoğun ilgi ile karşılanan heyet, esnaf ziyaretlerinden sonra Wêranşar, Sêwreg ve Hilvan halkına hitap etti. Sancar, buluşmalarda halka “İktidar ve Erdoğan halk için değil kendi çıkarları için ‘Evet’ istiyor. Memleketi yaktılar, yıktılar biz onlar için hayır diyoruz. Yalana, dolana, hırsızlığa, işsizliğe hayır diyoruz” diye konuştu. Osman Baydemir ise, “Hayır” için kullanılan her bir oyun barış için müzakere için kullanılacağını söyledi.

Wan katliamlara cevap verecek

Wan’da Payîzava (Gürpınar), Çaldıran ve kent merkezinde halkla bir araya gelen DBP ve HDP, halktan ‘Hayır’ için destek istedi. HDP Wan Milletvekili Lezgin Botan, referandum çalışmaları kapsamında Payîzava’daydı. Burada halkın yoğun ilgisiyle karşılaşan Botan, halka referandumun önemini anlatarak “hayır” çağrısında bulundu. HDP Wan Milletvekili Adem Geveri de, Çaldıran’da köy ziyaretleri ile halkın sorunlarını dinledi. 16 Nisan referandumunun halkın geleceğini belirleyeceğini kaydeden Geveri, AKP’nin son 2 yılda uyguladığı katliam politikalarına Kürt halkının 16 Nisan’da yanıtını vereceğini ifade etti. HDP Wan Milletvekili Bedia Özgökçe ise, Tuşba ilçesinde halkla bir araya gedi. AKP’nin son 2 yıldır uyguladığı katliam politikalarını meşru kılmak için onay istediğini vurgulayan Özgökçe, halkın bu oyuna gelmeyeceğini ve ‘Hayır’ diyeceğini söyledi. HDP-DBP İpekyolu ilçe örgütleri de kapı kapı gezerek halkla görüştü. HDP-DBP heyeti halkın büyük ilgisiyle karşılaştı.

AGIRÎ /RIHA / WAN

EN SON EKLENENLER