‘Sûr’da direnenlerin annesiydi’

Amed’in Sûr ilçesinde sokağa çıkma yasağının sürdüğü 19 şubat 2016 yılında mahsur kaldığı bodrumda atılan toplar nedeniyle vücuduna isabet eden şarapnel parçasıyla yaralanan 55 yaşındaki Fatma Ateş, ambulansın geçişine izin verilmediği için yaşamını yitirdi. Gazete Şûjin’da yer alan habere göre, Karaz (Kocaköy) ilçesine bağlı Tepecik Köyü’nde doğup büyüyen Ateş, köyü 1992 yılında devlet tarafından yıkılınca Sûr’un Hasırlı Mahallesi’ne göç ediyor. O tarihten bu yana Sûr’da yaşadıklarını ve annesinin hayatını anlatan 6 çocuğundan 19 yaşındaki Beritan Ateş, “Annem sadece 80 gün direnmedi hayatında, hayatı boyunca hep direndi. Her yerde en ön saflardaydı. Annem, Sur’da direnenlerin hem halasıydı, hem teyzesiydi ve hem anasıydı. Annem hiçbir zaman boyun eğmedi” diyor.

8_fatma_Ateş_beritanToprağını bırakmadı

Annesinin daima kadınları savunduğunu ve her şeyde kadınlara öncelik verdiğini ifade eden Beritan, “Annem Sur’da herkes tarafından sevilen bir insandı. Şu an Sur’da 10 kişiden 9’u annemin kim olduğunu, nasıl biri olduğunu bilir. Fatma Ateş denildiğinde size direkt olarak ‘Fatma anne’ karşılığını verirler. Herkesi çok seviyordu, değer veriyordu, akıl veriyordu. Sur’un akıl hocası gibiydi. Annem Sur’da mahsur kaldığı zaman neredeyse her gün arıyordum fakat çoğu zaman elektrik ve şebeke sorunu olduğundan ulaşamıyordum. Neden çıkmadığını sorduğumda ise kendi toprağını bırakmayacağını ve çocuklarını ölüme sürüklemeyeceğini, kendi evinde öleceğini söylüyordu öyle de oldu” dedi.

Onun gibi kararlı olacağız

Beritan, annesinden dolayı gururlu olduğunu ve annesinin de yaşanan direnişin bir parçası olduğunu vurgulayarak şunları ekliyor: “Evlerimizin, sokaklarımızın yıkıldığını biliyorum fakat Sur’un her karesi aklımıza ilmek ilmek kazınmış asla unutmayacağız ve toprağımızdan vazgeçmeyeceğiz. Nasıl ki annem vazgeçmeyip son nefesini Sur’da evinde verdi biz de onun yolunda ilerleyerek onun gibi kararlı olarak Sur’u bırakmayacağız.”

AMED

EN SON EKLENENLER