‘Sürecin sonlanması komplonun devamı’

15 Şubat Uluslararası Komplo’nun Öcalan’ın bölgede başlattığı özgürlük, demokrasi ve barış yürüyüşüne yönelik bir saldırı olduğunu belirten İmralı Heyeti Sözcüsü Önder, ‘Çözüm sürecinin sonlandırılmış olması, bu komplonun devamı’ dedi

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın 15 Şubat 1999 yılında Uluslararası Komplo sonucu Türkiye’ye teslim edilmesinin üzerinden 18 yıl geçti. İmralı Heyeti Sözcüsü ve HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Öcalan’a uygulanan tecrit ve komployu değerlendirdi. Komplonun “çözüm süreci” boyunca da devam ettiğini söyleyen Önder, “Sayın Öcalan’ın darbe mekaniği olarak adlandırdığı şey özünde yerel güçlerle sınırlı bir şey değil. Süper NATO’yu sürekli işaret eden ve o tespiti-belirlemeyi yapmadan değerlendirmeye başlamayan bir noktadan bakıyordu. 18 yıl önceki gibi sistemin bütün daraltmalarında Sayın Öcalan daima yeni bir düzlem ve kavramsallaştırma yapabilecek kudrette birisi. Çözüm süreci o açıdan yarım kalan sürecin tamamlanmasıydı. Burada sürecin sonlandırmış olmasını, bu komplonun devamı gibi alabiliriz” dedi.

8_sırrı_süreyya_önderÜlkeyi İmralı’ya çevirdiler

“Elbette bu sistem ilelebet sürecek bir sistem değil” diyen Önder, “Baskının, zorun, sıkıştırmanın bir limiti vardır ama mücadelenin demokrasi talep edilmesinin böyle bir limiti yok. Bence sistem bu baskı ve zor limitinin sonuna geldi. Bundan başka ne yapacaklar. Bütün ülkeyi İmralı’ya çevirdiler zaten” diye konuştu. Öcalan’ın her görüşmede Ulusal Birlik Kongresi’nde ısrar ettiğini vurgulayan Önder, “Bu uluslararası komplo ile de bağlantılı düşünürsek bu parçalı yapı bir bir araya gelmemenin nitel ve nicel olarak önemli bir güç ve kimlik erozyonu olduğu anlamına geldiğini çok iyi biliyordu. Şuan Ulusal Kongre’nin toplanamamış olmasının mazeretlerinin hepsini zamanında elinin tersi ile itmiş ve mahkum etmiştir. Nedir bunlar Eşbaşkanlık meselesinden tutun delege sayısı ve oranına kadar. Bunlar hiç önemli değil diyordu. IŞİD daha ortaya çıkmamışken bir barış gücü oluşturun diyordu. Kürt halkı saldırı ve tehdit altında diyordu” ifadelerini kullandı.

Rojava’da emeği büyük

Kürt halkının Rojava’da elde ettiği kazanımlarda Öcalan’ın öğretisinin payı olduğunu belirten Önder, “Düşünün ki Esad’ın en ağır yaptırımı uyguladığı Kürt halkı Suriye’nin ayakta durmasının temel taşıyıcı kolonlarından birisi haline geldi. Eğer bir insanın çok büyük düşmanlıkları yoksa oturup düşünür. Ben bu halka bu kadar eza cefa ettim ama bugün hem de savaşın içinde bir nizam kurabilme kabiliyeti gösterdi bu halk diyebilmeli. Bu önemli ve belirleyici ölçüde Sayın Öcalan’ın hem oradaki çalışmaları hem oradaki ilişkileri ve oradaki emeği ve belirlemeleri üzerinden oldu” diye konuştu.

‘Kongre yapılsaydı bu acılar yaşanmazdı’

PKK Lideri Öcalan’ın Ulusal Kongre ile barış gücü oluşturmaya çalıştığını ifade eden Önder, “Bence sürecin buraya evirilmesinde bizim fren olabilecek en önemli mekanizmalardan biri buydu ve bunu gerçekleştiremedik. Bunda başta kendimiz olmak üzere bütün paydaşların ortak sorumluluğu vardır. Bu ne pahasına olursa olsun bütün eksiklikleriyle birlikte hayata geçirilmesi gereken bir şeydi. Hayata geçirilmiş olsaydı ne bölgemizde ne de ülkemizde yaşadığımız bu acıların birçoğu yaşanmazdı” diye konuştu.

Kenan Kırkaya – Salman Güzelyüz / Ankara – dihaber

EN SON EKLENENLER