Tapeler 2015’e kadar gidiyor

Günlerdir haber alınamayan Zarrab, son ara duruşmaya katılmadı. Davada, 17-25 Aralık soruşturmasında geçen tapeler dışında 2015 yaz ayından tapeler de var. ABD basını ise Zarrab’ın
‘itirafçı’ olduğunu yazıyor

ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını deldiği iddiasıyla Mart 2016’dan bu yana tutuklu bulunan Türkiye ve İran vatandaşı Reza Zarrab 27 Kasım’da başlayacak jürili duruşma öncesi, perşembe günü görülen son ara duruşmaya katılmadı. Zarrab’ın avukatlarının da bulunmadığı duruşmaya, eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla ve avukatları katıldı.

Hakim Richard Berman, Atilla’nın son iddianameye yönelik itirazlarını reddederek, iddianamenin geçerli olduğuna hükmetti. Hürriyet New York Temsilcisi Razi Canikligil’in aktarımına göre, davada, 17 – 25 Aralık soruşturmasında geçen tapeler dışında 2015 yaz ayından tapeler de var. Ancak bu tapeleri kimin dinlediği belli değil. Ayrıca duruşmada Atilla’nın avukatlarının itirazları sonrasında hakim, Türkiye ile ‘FETÖ’ arasındaki yaşananları mahkemeye anlatması için bilirkişi tayin edilmesine de karar verdi.

Erdoğan çok çabalamıştı

ABD Televizyonu NBC’nin haberine göre ise, Zarrab soruşturma savcılarıyla işbirliği içerisinde. NBC televizyonu haberini soruşturma konusunda bilgi sahibi olan iki kaynağa dayandırıyor. NBC, “Savcılık Zarrab’dan Türkiye hükümeti ile görevden alınan Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn arasındaki bağlara dair bilgi talep edebilir” diye yazdı. Zarrab’ın hapisten çıkarıldığı ve savcılık makamı ile görüşmeye başladığı belirtilen haberde, “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu gelişmeyi önlemek için yoğun çaba sarf etmişti” deniyor.

Salata’ senaryosu
New York Barosu Avukatı Cahit Akbulut, Zarrab’ın cezaevinde bir mahkumla ‘salata yüzünden’ tartıştığı gerekçesiyle başka bir yere götürüldüğünü söyledi. Amerika’nın Sesi’nden Can Kamiloğlu’na konuşan ve kendisinin de daha önce cezaevinde Zarrab’la görüştüğünü belirten Akbulut, Zarrab’ın savcılıkla anlaşma ihtimalinin yüksek olduğunu belirterek, salata tartışmasının başka yere nakil için hazırlanmış bir senaryo olabileceğini belirtti.

Kilit isimler

Reza Zarrab’ın davasıyla ilgili BBC Türkçe davanın kilit isimlerini derledi. Davanın merkesindeki isim Reza Zarrab’ın yanı sıra kilit isimler arasında Zarrab ile birlikte yargılanan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, Nisan 2016’da davaya yargıç olarak atanan ve ‘davanın siyasileşmesi konusunda endişelerini’ aktaran Richard Berman, Zarrab’ın avukatlarından ve ABD Başkanı Donald Trump’ın önemli destekçilerinden Rudy Giuliani, Zarrab iddianamesini hazırlayan ilk isim olan, daha sonra ise Trump tarafından görevden alınan eski New York Eyaleti Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara ve büyük ölçüde Türkiye’de düzenlenen 17 – 25 Aralık operasyonlarına dayanan ek iddianamede adı geçen Zafer Çağlayan yer alıyor. Joon Kim tarafından sunulan ve mahkeme tarafından kabul edilen 56 sayfalık ek iddianameyle birlikte davadaki sanık sayısı 9’a çıkmıştı.

EN SON EKLENENLER