Tarihe ‘Siyasi darbe’ olarak geçti

4 Kasım 2016’da HDP’ye yönelik başlatılan operasyonların yıldönümü vesilesi ile birçok kentte basın açıklaması yapıldı. HDP MYK ise, yaptığı yazılı açıklamada, ‘4 Kasım Türkiye siyaset tarihine siyasi darbe olarak geçmiştir’ dedi

Halkların Demokratik Partisi, (HDP) milletvekillerine yönelik 4 Kasım 2016’da düzenlenen operasyonunun yıl dönümü vesilesi ile Merkez Yürütme Kurulu (MYK), yazılı bir açıklama yayınladı. İstanbul, Adana, Agir’i, Antalya, Mêrdîn, Melêtî (Malatya), Wan ve Washington’da düzenlenen basın açıklamaları ile de 4 Kasım operasyonları kınandı.
MYK yaptığı yazılı açıklamda, 11 vekilin gece yarısı operasyonları ile gözaltına alınıp tutuklanmalarının Türkiye siyaset tarihine ‘4 Kasım siyasi darbesi’ olarak geçtiğini belirtti.

10 bini aşkın gözaltı

OHAL ve KHK’ler ile muhalefetin bastırılmaya çalışıldığı belirtilen açıklamada Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) 102 belediyesinin 94’üne kayyum atandığı ve 75 belediye eşbaşkan ve başkanvekilinin de tutuklandığı hatırlatılan açıklamada, “4 Kasım 2016’dan bu yana Eş Genel Başkanlarımız dâhil olmak üzere 15 milletvekilimiz tutuklanmıştır. 9 milletvekilimiz ise hala cezaevindedir. Bu süreçte 27 milletvekili, bir kısmı birden fazla olmak üzere, gözaltına alınmış ve serbest bırakılmışlardır. Temmuz 2015’ten itibaren yapılan siyasi operasyonlarda çoğunluğu HDP ve bileşeni partilerin yönetici ve üyeleri olmak üzere 10 binden fazla kişi gözaltına alınmış, 3 bini aşkın kişi tutuklanmıştır. HDP’li milletvekilleri hakkında çok sayıda fezleke düzenlenip TBMM Başkanlığı’na gönderilmiştir” denildi.

Tasfiyeler boşa çıkacak

HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ, Amed milletvekili Nursel Aydoğan, Wan milletvekili Tuğba Hezer, Şirnex milletvekili Faysal Sarıyıldız ve Sêrt milletvekili Besime Konca’nın vekilliklerinin de düşürüldüğü hatırlatılan MYK açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “4 Kasım siyasi darbesinden 1 yıl sonra bir kez daha belirtiyoruz ki, bu hukuksuzlukları asla kabullenmeyeceğiz. Demokratik siyasetin tasfiyesine yönelik bu hamleleri boşa çıkaracak örgütsel ve siyasal mücadelemizi sürdüreceğiz. Faşizmi kurumsallaştırmaya çalışan iktidar karşısında en geniş demokrasi mücadelesinin verilmesi için elimizden geleni yapacağız. Mutlaka kazanacağız!”

Parlemonta ve yargı bağımlı

4 Kasım operasyonlarına ilişkin Wan’da da basın açıklaması düzenlendi. HDP Wan Milletvekili Lezgin Botan, TJA aktivistleri ve DTK temsilcilerinin de katıldığı toplatıda konuşan HDP Wan İl Eşbaşkanı Ümit Dede, “İktidarın partimize ve demokratik siyasete yönelik bu operasyonuyla parlamento fiilen bağımlı ve taraflı olan, talimatlarla davranan yargıya teslim edilmiştir. Bizler, Türkiye halklarını on yıllar sürecek bir cendereye sıkıştırmak, ‘tek adam yönetimi’ne mahkum etmek isteyenlere karşı dün olduğu gibi bugün de en güçlü duruşu ortaya koyacağız” dedi.

HABER MERKEZİ

26

EN SON EKLENENLER