Taşçıer: Kürtler adım adım birliğe gidiyor

Kürt ulusal birliğinin Kürt halkının ortaklaşacağı bir konu olduğunu vurgulayan HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, 2013 yılından bu yana yürütülen çalışmaların başarılı olduğunu belirterek, “Kürtler adım adım birliğe gidiyor” dedi.

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın 2013 Newrozu’nda yaptığı çağrının ardından hızlandırılan Kürt Ulusal Kongresi’nin toplanması için çalışmalar sürüyor. Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) öncülüğünde, Kürt ulusal birliği tartışmalarının yeniden başlaması için Süleymaniye’de düzenlenen toplantıya katılan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, birlik kapsamında yürütülen çalışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ulusal birlik kapsamında önemli çalışmaların olduğunu ifade eden Taşçıer, PKK Lideri Abdullah Öcalan, Federe Kürdistan Başkanı Mesut Barzani ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Lideri Irak eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin çağrısı üzerine 2013 yılında ulusal birlik için bir araya gelindiğini hatırlattı. Kürt yapılanmalarının bölgede yürütülen savaş politikalarına karşı ulusal birlik noktasında hemfikir olduğunun altını çizen Taşçıer, 2013 yılında başlayan kapsamlı çalışmaların sürdüğünü söyledi.

‘KÜRTLER ÇIKARLARI DOĞRULTUSUNDA HAREKET EDİLMELİ’

Ulusal kongrenin toplanması için önemli adımların atıldığını vurgulayan Taşçıer, “Eğer daha güçlü çalışmalar yürüterek, kongreyi gerçekleştirmiş olsaydık, bugün DAİŞ Kürdistan’a saldırma cesaretini bulamazdı. Yüzyıldır Kürtleri bölen Sykes Picot’tan bu yana, emperyalist güçler Kürtlerin bir araya gelmesine engel oldu. Kongrenin sağlanmasında engel olmaya çalıştılar; ancak tüm bunlara rağmen çok başarılı çalışmalar yürütülüyor. Bu nedenle bütün Kürtlerin birlikte çalışmalar yürütmesi ve diyalog halinde olmaları gerekiyor. Kürtler ortak çıkarları temelinde hareket etmeli. Kürtler, öncelikle birlikteliğini dünyaya göstermeli” diye konuştu.

‘BİRLİK; KÜRTLERİN ORTAKLAŞACAĞI BİR KONUM’

Kürdistan Ulusal Kongresi’nin (KNK) çağrısıyla Federe Kürdistan Bölgesi’nde Temmuz ayında gerçekleştirilen ulusal birlik çalıştayından sonra önemli adımların atıldığının altını çizen Taşçıer, “Amaç mutlaka Kürtlerin birliğinin sağlanmasıdır ve bütün siyasi yapılar bu noktada hemfikir. Dört parça Kürdistan’da ve diasporadaki Kürtler, bu tür platformlarda buluşarak tartışmalar yürütecek. Ulusal birlik noktasında dahil olmayanlar ikna edilerek, bir araya gelinecek ve tartışmalar yürütülecek. Herkesin birlikte rol alması için çalışmalar yürütülecek. Bu herhangi bir örgütün kendi güdümü altında değil, bütün Kürtlerin ortaklaşacağı bir konum” dedi.

‘ADIM ADIM BİRLİĞE GİDİLİYOR’

Ulusal birlik çalışmalarının geldiği noktayı “Kürtler adım adım birliğe gidiyor” diyerek özetleyen Taşçıer, “Ulusların kendi kaderini tayin hakkı temelinde, Kürtlerin bir millet ve ulus olduğu, kendi kaderlerinde tayin hakkı olduğu konusunda kararlar alındı. Demokratik bir ortamın sağlanacağı ve demokratik siyasetin hayata geçirilmesi kararlaştırıldı. Bu kapsamda birliğe doğru gidiliyor” şeklinde konuştu.

HER KÜRDÜN DÜŞÜNCESİ: KÜRTLER BİR OLSAYDI

Kürt halkının değişmeyen gündemi olan ulusal kongrenin gerçekleştirilmesi önündeki engellere dikkat çeken Taşçıer, şöyle devam etti: “Her Kürdün söylediği ortak bir cümle vardır; Kürtler bir olsaydı. Her Kürt birlikten söz eder. Birlik yüz yıldır yok. Böl-yönet politikalarına rağmen Kürtler bugünlere geldi. Her dört parçada Kürtleri yöneten devletler, bir yandan kendi Kürdünü yaratmaya çalıştı, diğer yandan kimliksizleştirmeye çalıştı. Rojava’da kimlik tanımayarak, Türkiye’de koruculuk sistemi ile düşmanlaştırma ve halkı eritmeye çalıştılar. Bu beraberinde Kürt birliğini engelledi. Bu engeli ortadan kaldırmak için, Kürtlerin kültürüne, diline, gelenek ve göreneklerine sahip çıkması gerekir.”

EN SON EKLENENLER