“Tehditler karşısında Kürtlerin en büyük silahı ulusal birliktir”

Güney Kürdistan’da yapılan referandum sonrası çevre ülkelerden gelen tehditlere ilişkin Güney Kürdistanlı aydın ve Dêrîn pêşmergesi Hewrê Penam, ‘Kürtlerin en büyük silahının ulusal birlik olduğunu’ söyledi

Güney Kürdistan’da yapılan referandum sonrası başta Türkiye olmak üzere çevre ülkelerden gelen tehditlere ilişkin tepkiler devam ediyor. ANF’den Rêbaz Hesen’e konuşan Güney Kürdistanlı aydın ve Dêrîn pêşmergesi (eski peşmerge) Hewrê Penam, “Kürtlerin en büyük silahının ulusal birlik olduğunu” söyledi. Penam, “Ulusal birlik Kürtler için bugünün şartlarında kimyasal silahlardan bile daha güçlüdür” dedi.

‘Kasr-ı Şirin’den beri parçalanmışız’

Kürt halkının kendi kaderini tayin hakkından mahrum bırakıldığını hatırlatan Penam, “son yıllarda Kürtlerin önemli fırsatlar yakaladığını” söyledi. Penam, “Bizler Ortadoğu’nun kadim halklarından Kürtler olarak halkların kendi kaderini tayin hakkından mahrum kaldık. Osmanlı ile Safevi arasındaki Kasr-ı Şirin Anlaşması’ndan beri, bizler Kürtler olarak parçalanmış bir coğrafyada yaşıyoruz ve statüsüz bırakılmışız. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra da dörde bölündük. Ama şimdi halkımızın önünde çok büyük bir tarihi fırsat var. Gerilla, savaşçılar ve pêşmergenin direnişi sayesinde büyük fırsatlar yakaladık” diye konuştu.

‘Tek silahımız var: Ulusal birlik’

Penam, “Kürtlerin şu anda halkının hizmetine koyabileceği en büyük silahının ulusal birlik olduğunu” söyleyerek , şunları dile getirdi: “Kürdistan’ın siyasi partileri ve güçlerinin de Kürdistan’ın kazanımlarını koruması ve ortaya çıkan bu fırsatları değerlendirmesi için daha çok çaba sarf etmesi gerekiyor. Bunun yolu da ulusal birlikten geçiyor. Kürtlerin kimyasal silahları yok, ortak bir ordusu yok, bir devletleri yok ama birliklerini sağlayacak güçleri var. Birlik tüm tehlikelerin üstesinden gelir. Ulusal birlik Kürtler için bugünün şartlarında kimyasal silahlardan bile daha güçlüdür.”

‘İç eleştiriler dikkate alınmadı’

Referanduma yönelik “iç eleştirilen dikkate alınmadığını” ifade eden Penam, “referandum sonrası çok yönlü tehditlerin gelmeye başladığını” hatırlatarak, “Çok kısa ömürlü olan Mahabad’dan sonra Kürtler son 26 yıldır Güney Kürdistan’da hüküm sürüyor. Bugünlerde de bildiğiniz gibi bir referandum yaptık. Birçok eleştiri vardı, farklı planlar vardı, buna teşne olan siyasi güçler var. Şimdi de dört bir taraftan tehditler var. Böyle bir süreçte siyasi partilerimizin, basınımızın, farklı çevrelerimizin hep bir ağızdan ulusal birlikte ısrar etmesi ve başarısı için çaba içerisinde olması gerekiyor” diye konuştu.

EN SON EKLENENLER