Tekirdağ’da gözaltına alınan 24 HDK’liden 21’i tutuklandı

Tekirdağ’da gözaltına alınan 24 HDK’liden 21’i tutuklandı. Tutuklamaya tepki gösteren HDK Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek, Kürtçe’nin ve HDP üyeliğinin de suçlama konusu yapıldığını paylaşarak, ’28 Mayıs günü bu darbeci akıldan hesap soracağız. An olsun ki bu ceberut yapıyı devireceğiz’ dedi

Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü bir soruşturma kapsamında 23 Mayıs’ta birçok kentte yapılan ev baskınlarında 24 kişi gözaltına alındı. Halkların Demokratik Kongresi (HDK) bünyesinde yer alan siyasi parti ve sivil toplum örgütü üye ve yöneticilerinin yer aldığı 24 kişi Tekirdağ Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Burada “örgüte üye olmak” iddiasıyla beyanlarına başvurulan isimlere, daha önce HDK hakkında Tekirdağ’da başlayan bir soruşturma kapsamında yapılan baskınlarda el konulan belgelerde isimlerinin yer alması ve siyasi faaliyetleri suçlama konusu yapıldı. Savcılıkta ifadeleri alınmak üzere Tekirdağ Adliyesi’ne ve tutuklama sevk edilen 21 isim tutuklandı, diğer isimler ise serbest bırakıldı.

Tepki gösterdi

Tutuklama kararı ardından HDK Eş Sözcüsüleri ve Yeşil Sol Parti Milletvekili Cengiz Çiçek, Esengül Demir, avukatlar ve aileler basın açıklaması yaptı. Tutuklama kararına işaret eden Çiçek, “Burada bir tiyatroyu gördük. Bu tiyatro ile ilk defa karşılaşmıyoruz. Amaçlarının ne olduğunu biliyoruz. Her şeyden önce hukukun ilkelerine inanan birisi olarak söylüyorum; ‘dosyada gizlilik kararı var’ deniliyor, avukatlara kısıtlanıyor ancak havuz medyası manşet atıyor. Gözaltındaki isimler hedef gösteriliyor. Varlık gerekçemiz hukuk dışına çıkmış, iktidarını ayakta tutmak için hukuku araçsallaştıran bu mantığı tarihin çöp sepetine göndereceğiz. Onlar da bundan korkuyorlar. Gizlilik kararına rağmen medyaya servis ediyorsanız her şeyden önce yasalarınıza karşı saygısızsındır. Kendi yasalarınızın dışına çıkan sizlersiniz” diyerek, tepki gösterdi.

‘Kürtçe biliyor musunuz?’ diye sordular

Suçlamalara değinen Çiçek, gözaltında bulunanlara, “Kürtçe biliyor musunuz?” diye soru sorulduğunu söyledi ve sert tepki gösterdi. Çiçek, “Anket mi yapıyorsunuz? Seçim anketi mi yapıyorsun? Bir dili bilip bilmemek ile bu dosya arasındaki ilet nedir? ‘İngilizce, Türkçe, Almanca biliyor musun? ’ diye soruyor musun?” diyerek, tepki gösterdi. Kürtçenin kriminalize edildiğine dikkat çeken Çiçek, “Türkiye’de; bakın arkamda Adalet Sarayı yazıyor. Adaleti çıkarın, saray kaldı. Her yer sarayın zihniyeti ile üretiliyor. Bir yargılamada Kürtçe diye soru soruyorsanız siz Kürt sorunu var diyorsunuz. Sizin Kürt dili, kültürü ve halkı ile bir sorunuz var. Siz bu halka diz çöktüremiyorsunuz. Öfkeniz buradan geliyor” diye kaydetti.

HDP suçlama konusu

Halkların Demokratik Partisi (HDP) üyeliğinin de suçlama konusu yapıldığını paylaşan Çiçek, “Seçimde kaybetmekten korkanlar Kürt halkından, demokrasi ve özgürlük mücadelesi yürütenlerinden korkuyor. Bu sorular hırsızların, darbecilerin sorusudur. Kenan Evren hukukunda bile bu sorular sorulmazdı. 12 Eylül darbecileri ile hesaplaşacağız diyenlere söylüyorum; 12 Eylül darbecileri bile bu soruları sormadı” diye konuştu.

‘Biz buradayız, gidici olan sizlersiniz’

HDK toplantılarına katılmanın da suç olarak sayıldığını söyleyen Çiçek, “HDK’nin derdi ne? HDK bu ülkede huzur istiyor. Özgürlük, doğanın, emeğin hakkını istiyor. Kürt sorunun demokratik çözümünü istiyor. Bu sorunların çözümü işinize gelmiyor. Bu sorunlar çözümsüz kaldıkça siz paranıza para katıyorsunuz. Zenginliğinize zenginlik katıyorsunuz. Sorunlara çözülmedikçe iktidarınızı ayakta tutuyorsunuz. HDK, bu topraklarda demokratik mücadele yürüten bir yapıdır. Bu darbeci akla bir kez daha sesleniyoruz; biz buradayız, hiçbir yere gitmiyoruz. Gidici olan sizlersiniz. Türkiye’nin her yerinde HDK vardır. Barış gelinceye kadar, doğanın hakkı gelinceye kadar, emeğin hakkı verilinceye kadar var olacağız” diye belirtti.

Yeşil Sol Parti olarak Tekirdağ’da oy yükselttiklerini belirten Çiçek, “Bu operasyon; bu mücadeleye yöneliktir. Korku budur. Onlara inat ev ev, sokak sokak, iş yeri iş yeri gezip insanları sandığa getireceğiz. 28 Mayıs günü bu darbeci akıldan hesap soracağız. An olsun ki bu ceberut yapıyı devireceğiz” şeklinde konuştu.

Gözaltına alınanların isimleri şöyle: “Servet Taşkın, Rahmi Diren, Cezmi Yaman, Turgut Haskan, Turgut Gökçe, Çetin Kale, Adnan Kurt, Ceylan Deniz Adıyaman, Senem Özbey, Zübeyde Karaoğlan, Mehmet Akyürek, Ayla Eroğlu, Ömer Faruk Kırnıç, Aytekin Bulut, Ayşe Yolkesen, Hilmi Karaoğlan, Seza Büyükkılıç, Sinan Göksel ve ismi öğrenilemeyen 2 kişi.”

HABER MERKEZİ

#Tekirdağda #gözaltına #alınan #HDKliden #21i #tutuklandı

EN SON EKLENENLER