Türkiye halklarının tarihi Newroz’u oldu

İzmir, Newroz coşkusunun en yoğun ve renkli yaşandığı kentlerden biriydi. Herkesin farklı bir renginin olduğu kentte aynı politik hatta buluşanlar bile ayrı renk tonundaydı. Bu yıl da Newroz, yıllardır Kürtlere kapalı olan Gündoğdu Meydanı’nda kutlandı. Hazırlıklara günler öncesinden başlayan tertip komitesi çalışanları, harıl harıl alanda son bayrakları ve pankartları asmakla meşguldüler.

“Hayır” ve “Na” bayraklarının süslediği alanda çekilen halaylar, slogan ve annelerin zılgıtları yankılandı. Her ne kadar yasak denilerek alana sokulmasına izin verilmeyen “aykırı renkler” de alanın dört bir yanında dalgalandı.

Coşkulu bir şekilde başlayan İzmir Newrozu dostları sevindirirken, düşmanları da üzdü.

Sahnede Barış Anneleri adına konuşan Cemile Kortak da, bu yılki Newroz’un direniş Newrozu olacağını söyleyerek cezaevlerinde devam eden açlık grevlerine dikkat çekti. Ardından sahnede büyük alkış alan Yörük aileleri çıktı. Barış Anneleri’yle birlikte kitleyi selamlayan aileler, yüzlerdeki tebessümü ve memnuniyeti katladılar.

HDK Eşsözcüsü Gülüstan Kılıç Koçyiğit, Amed’den, Wan’a, Cizîr’den, Riha’ya, İstanbul’dan Mersin’e kadar ülkenin 4 yanında Newroz ateşi yakıldığını ifade ederek şunları söyledi: “Biz Newrozu zikreden Rahşanlar Cizre’de şehit düşen Fatma Pakize çağdaş Kawalar, Mazlum Doğanlar için varız. Biz her türlü zorluğa rağmen her şeye rağmen Cizre’de şehit düşen ve bizimle gurur duyun diyen Mehmet Tunçlar için haykırıyoruz Newroz pîroz be.”

Son olarak sahneye çıkan HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de, faşizme giden yolda son çıkış olduğunu vurgulayarak, bu Newroz’un Türkiye’nin bütün halkları için tarihi öneme sahip olduğunu ifade etti.

Moral ve motivasyonun çok yüksek olduğu İzmir Newrozu’nda coşku hep yüksek seviyelerdeydi. Tahminlere göre 20 bin civarında katılımın olduğu etkinlikte atılan sloganlar, verilen mesajlar “bitireceğiz” mesajlarının verilmeye çalışıldığı dönemde daha da bir anlamlıydı. İzmir tüm renkleriyle alandaydı. Farklı cinsel tercihten olan da vardı farklı etnik köken ve inançtan olan da. İzmir’in madun kesimlerinin buluştuğu Newroz, OHAL ile devam eden baskı döneminde kalabalık ve heyecanla geçmiş olması herkesin alandan mutlu ayrılmasına fazlasıyla yetti.

Özgür Aydın – İzlenim

EN SON EKLENENLER