Türkiye yeni bir tahakküm altına giriyor

Başkanlık rejimini içeren anayasa değişiklik teklifini değerlendiren Avukat Mustafa Özer, mevcut anayasayı “Darbecilerin hem kendilerini korumak hem de kendi zihniyetlerini Türkiye toplumuna empoze ettirmek için getirdikleri bir anayasa” olarak tanımladı. 1980 askeri darbesine de tanıklık etmiş olan Özer, yaklaşık 15 yıldır, “Türkiye artık darbeler anayasasından kendini kurtarmalıdır” denilerek yeni bir anayasa tartışmasının sürdürülğünü söyledi. Özer, gelinen sürece dair şu değerlendirmede bulundu: “Mevcut Cumhurbaşkanının anayasayı resmen ihlal ederek ona aykırı davranacak tasavvurlarda bulunuyor olmasıdır. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra resmen anayasa ihlal edildiği için de bu ihlalleri yasalaştırmak için girişimlerde bulunuldu.”

Padişahlık istiyorlar

Anayasa değişikliği çalışmalarının kesinlikle “Yeni bir anayasa” çalışması olmadığını vurgulayan Özer, “Toplumun artık kabul etmediği 1982 Anayasası realize edilip tekrar topluma sunulmak isteniyor. Buna anayasa değişikliği ya da yeni anayasa denilemez. Bu değişiklikler ile darbe anayasası daha uzun yıllar toplumun gündemine sokulmuş olacak. Türkiye bir kişinin tahakkümü altına giriyor. Osmanlı’da padişah ne ise Türkiye’de de cumhurbaşkanı o olacak” diye belirtti.

Toplum değiştirmeli

Anayasada yapılacak olan en ufak bir değişikliğin bile sokaktaki yurttaşı ilgilendirdiğini ve dolayısıyla da sokaktaki vatandaşla tartışılıp değişikliğe gidilmesi gerektiğini belirten Özer, şunları aktardı: “Ancak var olan demokrasi kültürümüz buna çok uzak. Bırakın sokaktaki vatandaşları, Meclis’teki siyasi partilerin ve AK Parti’nin cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi hazırladıkları taslaklar bile hiç konuşulmadı. Halbuki anayasalar değiştirilirken toplumun bütün katmanlarının düşüncesi alınmalıdır.”

ANKARA

EN SON EKLENENLER