Türkiye’yi ‘tek adam’a bağladılar

Meclis’te görüşülen ‘tek adam’ yasasında gözler artık ikinci tur oylamalarda. AKP ve MHP’nin ittifakı sonucu, bir milletvekilinin eşinin intihar girişimi sırasında dahi Meclis mesaisi uzatılarak başkana OHAL ilan etme yetkisi verildi. Tüm AYM üyelerinin seçimi başkana bağlandı

AKP ve MHP’nin uzlaşmasıyla Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen Başkanlık Anayasası tasarısında artık ikinci tur hazırlıkları yapılıyor. Maddelerin hızla geçirildiği Meclis’te kritik 5 madde daha mesai uzatılarak kabul edildi. Seçilecek başkana “OHAL ve savaş hali ilanı” yetkisini veren düzenlemeye ilişkin 12’nci madde, 344 “evet” oyu ile kabul edildi. Oylamada 133 hayır, 2 boş ve 3 çekimser oy kullanıldı. Kabul edilen madde ile anayasanın 119. maddesinde yer alan OHAL yetkisi “Cumhurbaşkanı Başkanlığı’ndaki Bakanlar Kurulu”ndan alınarak, başkana bırakılmış oldu. Yetkinin yalnızca başkana bırakılması, alınması gereken tedbirler konusunda yürütmenin asgari bir tartışma ve kolektif karar alma imkânını da ortadan kaldırmış oldu. 13’üncü madde için de 343 “evet” oyu çıktı. 133 hayır, 2 boş, 2 çekimser, 1 de geçersiz oy çıktı. Bu madde ile mevcut Anayasa’nın 142. maddesindeki “Mahkemelerin kuruluşu, görev ve yetkileri, işleyişi ve yargılama usulleri kanunla düzenlenir” ifadesine “Disiplin mahkemeleri dışında askeri mahkemeler kurulamaz. Ancak, savaş halinde asker kişilerin görevleri ile ilgili olarak işledikleri suçlara ait davalara bakmakla görevli askeri mahkemeler kurulabilir” ibaresinin eklenmesi öngörülüyor.

AYM’ye büyük darbe

Kabul edilen bir diğer madde ise AYM’nin üyelerinin atanmasıyla ilgili düzenlemeyi öngören 14’üncü madde oldu. 341 “evet”, 133 hayır, 1 çekimser, 4 boş, 4 de geçersiz oy çıktı. Bu maddeyle Anayasa’nın 146. maddesinde düzenlenen Anayasa Mahkemesi’nin üye sayısının, “Askeri Yargıtay” ve “Askeri Yüksek İdare Mahkemesi”nin kaldırılması ve buralardan Anayasa Mahkemesi’ne üye seçimine son verilmesi sonucu, 17’den 15’e indirilirken, AYM’nin neredeyse tüm üyeleri başkan tarafından atanmış olacak.

Bütçe tek kişiye bırakıldı

Anayasa değişikliğinde bütçe teklifi ve düzenlemelerini içeren 15. madde ise 341 “evet” oyuyla kabul edildi. 134 hayır, 5 boş, 1 çekimser ve 2 geçersiz oy çıktı. Madde mevcut Anayasa’nın 161. maddesinde yapılması önerilen değişiklikle merkezi bütçenin başkan tarafından sunulması ve buna dair düzenlemeleri ön görülüyor.

Torba madde de geçti

Kararın ardından oylamaya sunulan ve 58 düzenlemeyi birden öngören torba yasa niteliğindeki 16’ncı madde de 341 “evet” oyu ile kabul edildi. Oylamada 134 hayır, 3 boş, 3 geçersiz ve 1 çekimser oy çıktı. Garo Paylan’a 3 oturum ceza verilmesi üzerine HDP oylamaya katılmadı. HDP, 15 ve ve 16. madde oylamasında söz aldı.

48 saat aradan sonra yeniden başlayacak

Teklifin maddeleri üzerine birinci tur oylamasının tamamlanmasının ardından en az 48 saat sonra teklifin ikinci tur oylamalarına geçilecek. İkinci tur oylamada sadece maddeler üzerinde tekrar görüşme olmayacak. Maddelerin ve teklifin tümünün oylaması yapılacak. İkinci tur oylamada da referandum sınırı olan 330 “kabul” oyu aranacak. 330’un altında “kabul” oyu alan maddeler tekliften düşecek. Teklifin tümü üzerindeki oylamada da 330 “kabul” oyuna ulaşılmadığı takdirde değişiklik teklifi Meclis’ten geçemeyecek.

6-tbmm_bahceli_yildirim_14ocak2017AKP ve MHP’nin çok acelesi var

Anayasa değişikliği görüşmelerinin sürdüğü 58’inci birleşimde düzenlemenin 12, 13 ve 14’üncü maddeleri görüşülüp, birleşim kapatılacaktı. Ancak AKP ve MHP’nin geriye kalan dört maddeyi de bu birleşimde görüştürüp, değişikliğin ilk oylamasını tamamlama ısrarında dolayı görüşmeler sürdürüldü. 15’inci maddenin görüşülüp oylanmasından sonra değişikliğin 16’ncı maddesi üzerine görüşmelere geçildi. AKP ve MHP’nin bu girişimiyle birlikte saat 14:00’te başlayan birleşimdeki görüşmeler 14 saati geride bıraktı.

6şekerŞeker: Attır o at

“Tek adam” yasası görüşmelerinde Meclis’te ilginç anlar yaşandı. Yaptığı canlı yayınlarla gündeme gelen CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, AKP’li Muhammet Balta’nın “ısırıldığı” iddialarıyla ilgili açıklama yaptı. Şeker, AKP’li Muhammet Balta’nın ısırılmadığını, kendisi gibi bacağını bir yerlere çarptığını belirterek Meclis kürsüsünde dizindeki yaraları gösterdi. Şeker, “Bir arkadaşımız ısırdı’ diyorsunuz. Bu, tıbben imkansız bir şey. Bunu ısırsa ısırsa at ısırmış olabilir. At izini it izine karıştırıyorsunuz belki ama gündüz burada at göremedik. Bu yaranın benzeri benim de var” dedi.

 

HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER