Tutuklu gazeteciler Meclis gündeminde

HDP’li Şevin Coşkun tutuklu MA ve JINNEWS muhabirlerine yönelik cezaevinde sürdürülen hukuksuzlukları Meclis gündemine taşıdı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Şevin Coşkun, Meclis Genel Kurulu’nda tutuklu Mezopotamya Ajansı (MA) ve JINNEWS muhabirlerine yönelik uygulanan hukuksuzlukları gündeme getirdi.

Demokrasinin ve hukukun tesisi için basın, ifade ve düşünce özgürlüğünün önemine dikkati çeken Coşkun, “Ancak iktidar her geçen gün demokrasi ve hukuktan uzaklaşmakta, dayanağını baskı, sansür ve yok saymaktan almaktadır. Ülkenin içinde bulunduğu yanlış gidişata karşı itirazların dile getirilmesini istememektedir. Sarayın ‘doğru’ dediğine ‘yanlış’ diyorsanız, yok saydığına ‘var’ diyorsanız; hak, eşitlik, adalet talebinde bulunuyorsanız iktidarın hedefindesiniz” dedi.

Tutuklanan gazeteciler 

İktidarın, seçime giderken toplumun doğru haber almasını engellemeyi, basını işlevsiz hale getirmeyi, gazetecileri susturmayı tercih ettiğini söyleyen Coşkun, “Buna rağmen iktidar hâlâ basın, düşünce ve ifade özgürlüğü olduğunu iddia etmektedir. Oysa, Sınır Tanımayan Gazetecilerin Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ne göre Türkiye 180 ülke arasında 149’uncu sıradadır. Doğruları dile getiren gazeteciler baskı altına alınmakta ve tutuklanmaktadır. Dicle Fırat Gazeteciler Derneği’nin verilerine göre; şu an 16’sı kadın 88 gazeteci habercilik faaliyetleri nedeniyle cezaevindedir. Son sekiz ayda 27 gazeteci tutuklanmıştır” bilgilerini aktardı. 

İddianameler hala yok

Konuşmasının devamında Coşkun, 8 Haziran 2022’de Diyarbakır’da MA, JINNEWS ve DFG hedef alınarak 22 gazetecinin gözaltına alındığını hatırlatarak, “Gazetecilik materyalleri suç sayıldı, 16 gazeteci tutuklandı. İçi boş dosyalarla, sekiz aydır tutuklu olan 16 gazeteci hakkında hâlâ iddianame hazırlanmamıştır. Çünkü bu gazetecilerin mesleki faaliyetleri dışında başka hiçbir şey yoktur. Özgür basına yönelik saldırılar bununla da sınırlı değildir. 25 Ekim’de Ankara merkezli yapılan operasyonda MA ve JINNEWS ajanslarının 9 muhabiri daha tutuklanmıştır” diye belirtti.

Gerçekleri yazmaya devam edecekler

Bitlis Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Gazeteci Sinan Aygül, yaptığı haberler gerekçesiyle son bir ay içerisinde 4 defa gözaltına alındığını da anımsatan Coşkun, şunları söyledi: “Yolsuzluk, cinsel istismar ve hak ihlallerine dair yaptığı haberler nedeniyle hakkında 100’ü aşkın soruşturmanın olduğunu belirten Aygül, ne acıdır ki öldürme kaygısı taşıdığını açıklamıştır.  Yine, gazetecilik faaliyeti gereği soru soran gazeteciler provokatörlükle itham edilmektedir. Hakikati yazmaktan vazgeçmeyen gazeteciler talimatla hareket eden yargının, iktidarın ve himayesindeki odakların hedefindedir. Ancak, özgür basın başta olmak üzere hakikatin peşinde olan gazeteciler tüm baskılara rağmen her yerde, her koşulda gerçekleri yazmaya devam edecektir.”

ANKARA

#Tutuklu #gazeteciler #Meclis #gündeminde

EN SON EKLENENLER