UÇUŞA YASAK BÖLGE

Şengal ve Rojava’ya yönelik hava saldırısı konusunda Uluslararası Koalisyon’u eleştiren Rojava güçleri, ‘Uçuşa yasak bölge ilan edilmeli ve uçaklara karşı savunma sistemi kurulmalı’ dedi. YPJ Sözcüsü Nesrin Abdullah, aksi halde Rakka operasyonunu durdurma sinyali verdi

Sia Ali / Rojnews

YPJ Sözcüsü Nesrin Abdullah, AKP-MHP-KDP’nin Rojava ve Şengal’e yaptığı hava saldırısını değerlendirdi. ABD öncülündeki Uluslararası Koalisyon’u eleştiren ve çağrı yapan Nesrin Abdullah, “Uçuşa yasak bölge ilan edilmeli ve uçaklara karşı savunma sistemi kurulmalıdır” dedi. Nesrin Abdullah, aksi halde Rakka operasyonunu durdurma sinyali verdi. Nesrin Abdullah, “Önceliğimiz halkımızın güvenliği” dedi.

‘AKP krizini ihraç ediyor’

Türkiye’de yapılan referandumda Kürtlerden ‘Hayır’ cevabını alan AKP’nin siyasi, toplumsal ve askeri olarak büyük bir çalkantının içine girdiğini bilirten Nesrin Abdullah, “AKP bu krizini saldırı gerekçesi haline getirdi” dedi. Nesrin Abdullah, “DAİŞ, Tabka ve Rakka’da yenilgiye uğradı. Türkiye bu yenilginin intikamını almak istedi. AKP, DAİŞ’in en büyük ortağıdır. DAİŞ’in Rakka’da kırılması demek AKP’nin kırılması demektir. Suriye’nin Erdoğanlaşmış bir vilayet haline gelmesine müsade etmeyeceğiz. Saldırılara cevap vermemiz de en meşru hakkımız. Ne gerekiyorsa onu da yaparız” dedi.

‘Uçuşa yasak bölge gerekli’

Nesrin Abdullah, “Eğer halkımızın güvenliği tehdit altındaysa öncelikli görevimizi yerine getirmek zorundayız” ifadeleriyle Rakka operasyonunun sonladıralabileceği sinyalini verdi. Abdullah, koalisyon güçlerinin izahatını da kabul etmediklerini ve tutum almaları gerektiğini vurguladı. Koalisyon güçlerinin söylemlerine değil artık sonuca baktıklarını ve somut adımların atılmasını beklediklerini de kaydeden Nesrin Abdullah, “Uçuşa yasak bölge ilan edilmeli ve uçaklara karşı savunma sistemi kurulmalıdır” dedi.

‘KDP teslim olmuştur’

Nesrin Abdullah, KDP’nin saldırılardaki rolüne ilşikin ise “KDP parti, aile ve ekonomik çıkarları için Kürdistan’ın kapılarını Türk devletine açtı” değerlendirmesini yaparak, KDP’nin “Türk devletinin savunucusu” olduğunu belirtti. Mesrur Barzanî’nin “Umut ediyorum ki Türkiye yanlış yaptığını söylecektir” sözlerine “Celladına ancak bu kadar teslim olunur” şeklinde tepki gösteren Nesrin Abdullah, “Hewlêr ve Süleymaniye’nin de saldırı tehdidi altında” olduğunu belirterek, Güney Kürdistan halkının buna sessiz kalmaması gerektiğini ifade etti.

Koalisyon devreye girmeli

Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu Meclisi Eşbaşkanı Mensûr El-Sellûm, Türk devletinin Qereçox saldırısını kınadı. ANHA’ya değerlendirmelerde bulunan Mensûr El-Sellûm, “Türk devleti, Rakka ve Tabka’daki DAİŞ çeteleri üzerindeki baskıyı hafifletmek için Rojava ve Kuzey Suriye bölgelerine saldırdı” dedi. El-Sellûm Uluslararası Koalisyon’un AKP’nin saldırılarına sınır getirmesi ve Rojava’nın uçuşa yasak bölge ilan edilmesi çağrısında bulundu.

‘Erdoğan’ın hayali Osmanlı’

Arap Ulusal Konseyi Başkanı Mihemed El-Benyan, Türkiye’nin Kuzey Suriye’de demografik yapıyı değiştirmekteki amacının, bölgede Osmanlı dönemini canlandırmak olduğunu belirtti. Mihemed El-Benyan, “Türkiye, Kuzey Suriye halkı karşısında yenildiğini biliyor. AKP hükümetinin izlediği siyasetten en çok Türk halkı zarar görüyor. Erdoğan faşizmi ile Türk halkının komşu ülkelerle ilişkisi kesilmiş durumda” dedi.

ABD sözünü tutmadı

YPG Sözcüsü Rêdur Xelîl, Amerika’nın Sesi Televizyonu’na yaptığı açıklamada, “Qereçox’ta YPG’nin komuta merkezi vardı ve orası hedef alındı. Koalisyonun daha önce verdiği sözler vardır, buna sahip çıkması gerekir. ABD ile birlikte terörle mücadele ediyorsak, birbirimize sahip çıkmamız ve birbirimize savunmamız gerekir” dedi.

‘Türkiye ortağımız olamaz’

Türkiye’nin Irak ve Suriye’ye yönelik hava harekatına ABD’den tepkiler gelmeye devam ediyor. ABD Dış İlişkiler Konseyi Başkanı Richard Haass, TSK’nin hava saldırılarına tepki göstererek, “Türkiye’nin Suriye’de Kürtlere karşı uyguladığı askeri harekatlar, Türkiye’nin Amerika’nın belki müttefiki olabileceğini ama asla ortağı olamayacağını gösterir nitelikte. ABD’nin politikasını, stratejik olarak tekrar değerlendirmenin zamanıdır. Erdoğan, Potus Kongresi çağrısını, Suriye’de YPG’ye saldırmak için kullanıyor ve IŞİD’e karşı verilen mücadeleyi zedeliyor. Eğer bu hareketlerine devam ederse, Mayıs’taki ABD ziyareti iptal edilmeli” dedi.

ABD’li albay: Geç haber aldık

DAİŞ’e karşı yürütülen Doğal Kararlılık Operasyonu Sözcüsü Albay John Dorrian, Türkiye’nin hava saldırısına ilişkin konuştu. Dorrian, “Hava saldırılarının gerçekleşmesinden bir saatten daha kısa süre önce bilgi verildi. Bu yeterli bir süre değil. Ve bu bir bildirimdi, IŞİD’e karşı savaşta bir ortaktan ve müttefikten bekleyebileceğiniz türden bir koordinasyon değildi” dedi. Dorrian, bunun kendileri için rahatsız edici olduğunu da dile getirdi. ABD’nin DAİŞ ile mücadele özel temsilcisi Brett McGurk da, “Ölümlere sebebiyet veren hava saldırısı, IŞİD’e karşı kurulan koalisyon tarafından onaylanmamış ve koordine bir şekilde gerçekleştirilmemiştir” dedi.

EN SON EKLENENLER