Van’da Demokrasi Nöbeti: Direniş büyüyerek sürecek

Van’da kayyum gasplarına karşı Demokrasi Nöbeti 22’nci gününde devam etti. HDP İpekyolu İlçe Örgütü binası önünde yapılan eyleme HDP’li milletvekilleri ve çok sayıda kişi katıldı.

ÇEPNİ: KAYYUMU TANIMIYORUZ

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, kayyumun, Kürt halkına karşı yapılan saldırıların tüm kötülüklerin ve kirliliklerin örtüsü haline geldiğini söyledi. Çepni, “Van, Mardin ve Diyarbakır’da tüm işkencelere rağmen halkımız ve demokrasi çevrelerinin iradesine sahip çıkmak adına direniş sürüyor. Kayyumu tanımıyoruz, seçilmiş eşbaşkanlarımız görevlerine iade edilene kadar alanları terk etmeyeceğiz. Bütün bu direniş boyunca halkımızın tepkileri ve sesinin sokağa yansıması engelleniyor” diye konuştu.

‘SAVAŞ İKTİDARI VAR’

Tüm protesto gösterilerine karşı şiddet uygulandığını ifade eden Çepni, şöyle devam etti: “Kayyum sürecinde de halkın tepkisini sokağa yansımasını engellemeye çalışan kolluk güçleridir. Bugün karşı karşıya kaldığımız bir taraftan yalan, diğer taraftan şiddettir. Yalandan, şiddetten ve istismardan beslenen iktidarlar halkın iradesine siyasi darbe yapmıştır. Tüm işçi sınıfı ve emekçilere, doğal yaşam alanlarına, ekolojistlere karşı bir savaş halindedirler. İktidar bir savaş iktidarıdır. Seçimlerde yenilgi alanlar içinde bulunduğu krizi savaşla çözmeye çalışıyorlar.”

‘BU DARBE HERKESE YAPILDI’

Türkiye’deki emekçilere, işçilere, demokrasi çevrelerine, devrimcilere ve sosyalistlere seslenen Çepni, şunları ifade etti:

“Bu darbe sadece Kürtlere karşı yapılmamıştır. Bu darbe hakkını arayan yaşanılabilir ücret koşulları isteyen işçi sınıfına yapılmış bir darbedir. Bu darbe yaşam alanlarına, enerji yatırımlarına, orman katliamlarına karşı çıkan Egeli köylüye, Karadenizli köylüye yapılmış bir darbedir. Bu kayyum darbesini tüm halklarımızın tüm demokrasi çevrelerin birleşik mücadelesi ile ancak püskürtebiliriz. Bu iktidar kindar bir nesil yaratma idealiyle yola çıktı. Eğitime değil savaşa bütçe ayıran bir iktidarla karşı karşıyayız. Zulme karşı sözümüz şudur; bir yerde faşizm, sömürü varsa orada direniş vardır. Biz direniş geleneğimizi tarihten alıyoruz. Bundan sonra da kayyuma, faşizme karşı direnişimiz sürecektir. Belediyeler iktidarın yamalanacağı arka bahçeler değildir. Bütün medyanın havuz medyası haline gelmesinin sebeplerini daha iyi anlıyoruz çünkü bir yalan iktidarı ile karşı karşıyayız. Biz bütün hırsızlıkları teşhir etmeye devam edeceğiz. Hiçbir korku halktan duyulan korkuya benzemez.”

BAŞARAN’DAN POLİSE: KORKAKSINIZ!

Konuşmanın ardından kitle yürüyüş düzenlemek istedi. Bu esnada polis basın çalışanlarını alanın dışına çıkararak engellemek istedi. Basın çalışanlarının polis tarafından engellemesi üzerine milletvekilleri ile polisler arasında gerginlik yaşandı. HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, polise, “Burada halkın sesinin duyulmasından korkuyorlar. Halkın tepkisinden korkuyorsunuz. Zırhlı araçların arkasından bağırarak olmuyor” diye tepki gösterdi.

SARISAÇ: DAHA FAZLA DİRENECEĞİZ!

HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç ise şöyle konuştu:

“Biz 22 gündür nasıl direniyorsak, yarından itibaren katbekat daha fazla direneceğiz. Onlar istediği kadar burada hukuksuzluk yapsınlar biz yine burada sokaklarda olacağız. Onların hırsızlıklarını, irade gaspını, bir halkı hiçe saymalarını bütün dünyaya duracağız. Bunun da önüne kimse geçemeyecek. Bütün halkımızı da o sokaklara çekeceğiz. Bu hırsızlıklara karşı olan Türkiye’deki bu vicdansızlığı, bu hukuksuzluğu yapanların kirli çamaşırlarını ortaya çıkarana kadar da sokaklarda olacağız. Kayyuma karşı çıkmak meşrudur. Bu hukuksuzluğu dayatan devlete karşı çıkmak meşrudur. Kimse de kendi meşru haklarını savunmaktan çekinmesin. Özgürlük gelinceye kadar, özgürlük düşmanı faşizm gidinceye kadar mücadele sürecek.”

Polis engelini tanımayan halk ve milletvekilleri, iki koldan il binasına kadar yürüdü.

EN SON EKLENENLER