Venedik Komisyonu: Referandum ertelenmeli

Avrupa Konseyi’nin Anayasa reformlarını incelemekle görevli Venedik Komisyonu Türkiye ile ilgili hazırladığı raporu yayımladı. Komisyon raporda, referandumun OHAL kaldırılıncaya kadar ertelenmesini ve siyasi özgürlüklere yönelik baskılara son verilmesini talep etti

Avrupa Konseyi’nin anayasa reformlarını incelemekle görevli Venedik Komisyonu, Türkiye’deki siyasi duruma ilişkin hazırladığı raporu yayımladı. Raporda referandum süreci, siyasi operasyonlar, yargı bağımsızlığı ve getirilmek istenen başkanlık sistemine kadar birçok konuya geniş yer verildi. Süddeutsche Zeitung gazetesinde yer verilen raporda, Türkiye’nin şu anda “otoriter bir rejimi engelleyecek tüm gerekli mekanizmalardan da yoksun olduğu” belirtilerek, referandumun Olağanüstü Hal koşullarının kaldırılıncıya kadar ertlenmesi istendi.

Denetim ortadan kaldırıldı

Raporda başkanlık yasası eleştirilirken, parlamento ve yargı organlarının Cumhurbaşkanı’nın kararlarını bir kez daha gözden geçireceği ya da durduracağı tüm denetleme mekanizmalarının ortadan kaldırılmış olacağına atıfta bulunuldu. Komisyon, raporda Türkiye’de planlanan yeni başkanlık sisteminde Cumhurbaşkanı’nın hiçbir denetim olmaksızın bakanları atayabileceği ya da görevden alabileceği saptamasına da yer verdi. Cumhurbaşkanı’nın şimdiye kadar olduğundan daha yoğun olarak ülkeyi Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile yöneteceği ve olağanüstü durumu uzatabileceğine de raporda yer verildi.

Referandum ertelenmeli

Raporda, Türkiye’de gücü azaltılmış olan yargnın başkanlık sistemi ile bağımsızlığını tamamen kaybedeceği vurgulandı. Komisyon, değişikliğin OHAL ortamında yapılacak olmasına da tepkili. Raporun sonuç bölümünde ise “Siyasi özgürlüklerin yoğun bir biçimde sınırlandırılmış olması, anayasa referandumu için gerekli olan demokratik çerçevenin oluşmasını kesinlikle engelliyor” denildi. Komisyon bu gerekçelerle Ankara’dan referandumun OHAL kaldırılıncaya kadar ertelenmesini ya da siyasi özgürlüklerin budanmasına son verilmesini talep etti.

İlk tepki değil

Türkiye, Avrupa Konseyi’nin kurulduğu 1949 yılından bu yana Konsey’e üye. Ancak bu kuruluşun değerlerine ve prensiplerine aykırı uygulamaları nedeniyle Türkiye şimdiye kadar sık sık eleştirilere maruz kaldı.

HABER MERKEZİ / ANF

EN SON EKLENENLER