Yandaşa kadro Kürd’e karakol temizliği

Halkın seçtiği belediyelerin eşbaşkanlarının cezaevine atılmasından sonra AKP tarafından atanan kayyumlar, 19. yüzyıl sömürge yöntemlerini devreye koydu. Polisin etten duvar örerek halktan izole ettiği Amed Büyükşehir Belediyesi’nde kayyuma danışman Kocaeli’den, kadro Xarpêt’ten atandı. Belediye çalışanlarına ise Terörle Mücadele Merkezi temizliği dayatılıyor

DBP’li belediyelere atanan kayyumların icraatları, 1930 yılında Agirî (Ağrı) İsyanı’nın hemen ardından dönemin Adalet Bakanı Mahmut Esat Karakurt’un “Saf Türk soyundan olmayanların bu memlekette tek hakları vardır. Türklere hizmetçi olma hakkı, köle olma hakkı” şeklindeki sözlerini hatırlatıyor. Seçme ve seçilme hakları ellerinden alınan Kürtler gecenin şafağında kapısının kırılmasını bekler hale gelirken, belediyelerin iş makinaları karakol ve emniyet müdürlükleri için seferber edildi. Temizlik bölümündeki tüm çalışanlara TEM hizmeti dayatılıyor. Amed Büyükşehir Belediyesi’ne İçişleri Bakanlığı talimatıyla kayyum olarak atanan Etimesgut Kaymakamı Cumali Attila, ilginç bir yönetim oluşturdu. Tutuklanan belediyenin eşbaşkanları Fırat Anlı ve Gültan Kışanak’ın yerine kayyum olarak atandıktan sonra abluka altına alınan belediye binasında olağanüstü güvenlik önlemleriyle korunan Atilla, tasfiye ettiği belediye yönetimi yerine yakınlarını ve hemşerilerini konumlandırdı.

Yönetim kadrosu Elazığlı AKP’liler

Cumali Atilla’nın ilk icraatı, belediye Genel Sekreteri Zülküf Karetekin’i görevinden alıp yerine vekaleten Ercan Bircan’ı ataması oldu. Xarpêt-Maden doğumlu ve 1994’ten beri Amed Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan Bircan, Genel Sekreter yardımcılık görevine atanmasını “Allah’ın bir nimeti olduğunu” söylediği öne sürüldü. 2014 yerel seçimlerinde AKP’nin Xarpêt (Elazığ) Maden ilçesi Belediye aday adayı olan Bircan, aynı zamanda Diyarbakır Vali Yardımcısı Taner Bircan’ın dayısı ve kayyum Atilla’nın da yakını. Bircan aynı zamanda Atilla’nın tasfiye ettiği 21 daire başkanı yerine yeni yönetimin oluşmasında da önemli bir rol aldı. Belediyenin yeni yönetiminde, il şehircilik müdürlüğünden 2, valilikten 3 ve il deftarlığından da 3 kişiye görev verildi. Yeni görevlerine başlayan bu kişilerin hepsi de Xarpêt nüfusuna kayıtlı.

Kocaeli’den DİSKİ’nin başına

Kocaeli Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, AKP Genel Merkezi tarafından Cumali Atilla’nın danışmanı olarak Amed’e gönderildi. Kente gelen Karaosmanoğlu, incelemelerde bulunması için Kocaeli Belediyesi Genel Sekreteri Taha Büyükakın’ı beraberinde getirdi. Yine Karaosmanoğlu’nun direktifiyle Kocaeli Belediyesi’nde memur olarak çalışan Ahmet Karadağ, Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (DİSKİ) başına getirilirken, Anadolu Ajansı İstanbul bürosundan gelen bir muhabir de Attila’nın yanına verildi.

Çalışanların görev yeri değiştirildi

Aynı zamanda kayyumun danışmanlığını da yapan Bircan, yeni görevine gelmesinin ardından Genel Sekreter Yardımcıları Rojda Balkaş, Necati Pirinççioğlu ve Hüseyin Bayrak’ın Genel Sekreterlik Yardımcılığı görevinden alınmaları dikkat çekti. 677 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yetkileri genişletilen Cumali Atilla, aralarında DİSKİ’den 8, belediyeden 21 daire başkanı olmak üzere şube müdürleri ile birlikte 42 çalışanının kadrosunu kaldırıp görev yerlerini değiştirerek, bunların yerine vekaleten atamalar yaptı. Kayyum, emeklilik hakkını kazanan 20’ye yakın kişinin emekli olma başvurusunu da dondurdu. Atilla, “2017 Belediye Bütçe ve Resmi Stratejik Planı’nın” karara bağlanması için 7 Aralık’ta yapılması planlanan belediye meclis toplantısını da iptal etti.

Karakolları yeniliyor

Atilla, kentte yapılan çalışmalarda öncelik olarak karakol ve emniyet müdürlüklerinin yenilenme çalışmaları için belediye iş makinelerini seferber etti. Edinilen bilgilere göre Terörle Mücadele Müdürlüğü’nden (TEM) oluşan bir ekip belediyenin yol yapım çalışmalarını yönlendiriyor. Yine aynı şekilde temizlik biriminde çalışan işçilerin bir bölümü il ve ilçe emniyet müdürlüklerinin temizliği için görevlendirildi. Çalışanların sözleşmeleri yenilenmezken, belediyede çalışmak için AKP Gençlik Kolları’nda olan yaklaşık 50 kişi, genel sekreter yardımcısı Bircan ile yaptıkları görüşmeden iş talebinde bulundukları öğrenildi.

Halkla ilişkiler kesildi

Demir bariyerler ve zırhlı araçlar ile abluka altına alınan hizmet binasında olağanüstü güvenlik önlemleri alınıyor. Tutuklanan belediye eşbaşkanlarından Fırat Anlı’nın 1’inci katta bulunan makam odasını tercih eden Atilla, makam odasının bulunduğu katı polis dışında herkese yasakladı. Yaklaşık 30 polisin nöbet tuttuğu koridorun alt katında bulunan Halkla İlişkiler Bölümü’nde ise 20 polis nöbet tutuyor. Geri kalan katların koridorlarında da polisler nöbet tutuyor. Her sabah demir bariyerleri geçip belediye binasına giren çalışanlar kimlik kontrolü ve aramadan geçiriliyor. Kayyum atamasının ardından belediyede bulunan Halkla İlişkiler Birimi yurttaşların gelmemesinden dolayı vasıfsız kaldı.

Tarih tekkerür ediyor

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Şırnex (Şırnak) Belediyesi’ne kayyum danışmanı olarak görevlendirilirken, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü ise Îdil (Iğdır) Belediyesi’nde danışmanlık yapacak. DBP’li belediyelere atanan kayyumların icraatları 1930 yılında Agirî İsyanı’nın hemen ardından dönemin Adalet Bakanı Mahmut Esat Karakurt’un (Atatürk tarafından soyadı Bozkurt olarak değiştirildi) söylediği “Dost, düşman, hatta dağlar bu hakikati böyle bilsinler; bu memleketin efendisi Türklerdir. Saf Türk ırkından olmayanların Türk vatanında tek bir hakları vardır: Türklere hizmetçi olma, köle olma hakkı” sözlerini hatırlattı.

AMED

EN SON EKLENENLER