Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Şahin’in beyanları: HDP’ye ‘ırkçı’ dedi

AYM’de kapatma davasına dair sözlü beyanda bulunan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in HDP’ye ‘ırkçı’ dedi

Anayasa Mahkemesi, dün verdiği karar ile Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatma davasının seçim sonrasına bırakılması talebini reddetti. AYM, ek süre talebi için HDP’ye 15 gün verirken, esasa ilişkin savunma için de 14 Mart tarihini kararlaştırdı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın HDP’nin Hazine hesaplarına bloke konulması için girdiği gizli tanık arayışının detaylarına dün ulaşılırken, söz konusu kapatma davasının görüldüğü AYM Genel Kurulu’nda Başsavcı Bekir Şahin’in 10 Ocak’ta sözlü beyanlarına erişildi.

MA’dan Fırat Can Arslan’ın haberine göre Bekir Şahin’in ifadeleri şöyle;

“Geçmişte de terör örgütünün siyasi kanadı şeklinde faaliyet gösteren, kapatılan partiler ile davalı parti arasında amaç birliği bakımından hiçbir fark yoktur, hepsinin hayali, hepsinin ortak yönü örgüt liderinin emir ve talimatlarıyla kurulup, PKK siyasi kanadı olarak faaliyet göstermeleri ve örgüt liderini meşrulaştırma gayretleridir” ifadelerini kullanan Şahin, söz konusu soyut beyanlarına ise somut dayanak gösteremedi.

Gizli tanık bulundu

HDP’nin HEP, DEP, HADEP, DEHAP ve DTP’nin devamı niteliğinde bir parti olduğu söyleyen Şahin, HDP’yi “örgütün siyasi cephesi” olarak suçlarken, bu suçlamaya delil olarak ise, 31 Aralık 2022’de alınan, 3 Ocak’ta AYM’ye sunulan 2 sayfalık gizli tanık beyanlarını gösterdi.

Kanıt sunulmadı

Şahin, “Örgüt liderinin projesi olarak hayata geçirilen davalı parti” olarak tanımlandığı HDP hakkında, “(…) kuruluşundan bugüne kadar PKK ile arasına mesafe koyan bir tutumuna da rastlanmadığı bilinen bir gerçektir” şeklinde siyasi söylemlerde bulundu. Şahin, HDP Diyarbakır İl Örgütü binası önünde bekletilen ailelere dair HDP’ye dönük yargısal bir süreç işletilmemesine rağmen HDP için “örgütün sözde asker alma dairesi” tabiriyle ithamlarda bulundu.

HDP’ye ‘ırkçı’ dedi

Başsavcı Şahin, konuşmasında HDP il ve ilçe binalarına yapılan hukuk dışı baskınlarda el konulan materyal ve malzemelere değinirken, Türkiye’de Demokratik Cumhuriyet iddiasını her defasında yineleyen HDP’yi “ırk esasına dayalı olarak bölmek” ile suçladı.

AİHM kararı

Kapatma davasının siyasi sakilerle açıldığına dair kamuoyundaki genel kanıya tepki gösteren Şahin, “Davayı hukuk zemininden koparma” iddiasında bulundu. Buna rağmen DTP’ye dair AYM kararına işaret eden Şahin, AİHM’nin DTP’nin kapatılması kararı ile ilgili Türkiye aleyhine verdiği ihlal kararını es geçti.

İbret verici gibi ifadeler

Sözlü beyanlarında HDP milletvekillerinin ifade özgürlüğü kapsamındaki konuşmalarına yer veren savcı Şahin, bu konuşmalara dayanarak “HDP, PKK/KCK/YPG’nin partisidir” iddiasında bulundu. Hakkında herhangi bir kesinleşmiş yargı kararı olmamasına rağmen milletvekilliği düşürülen Semra Güzel’in HDP tarafından savunulmasının da rahatsız edici olduğunu söyleyen savcı Şahin, “Davalı partinin gerçek yüzü” ve “İbret verici” sözleri dikkat çekti.

ANKARA

 

#Yargıtay #Cumhuriyet #Başsavcısı #Şahinin #beyanları #HDPye #ırkçı #dedi

EN SON EKLENENLER