Yeşil Sol’un Rize adayı Ayşe Lokumcu: Herkes elini taşın altına koysun

Yeşil Sol Parti’nin Rize adayı Ayşe Lokumcu adaylığında HDP’nin abisinin dava sürecinde gösterdiği dayanışmanın etkisi olduğunu vurguladı ve ‘Bu faşist düzenden birileri kurtarsın diye beklemeyelim. Herkes elini taşın altına koysun’ çağrısı yaptı

Kurdistan ve Türkiye kentlerinde 14 Mayıs’ta yapılacak seçimler için halklar sandık başına gitmeye hazırlanırken, partiler de çalışmalarına devam ediyor. Özellikle kadınların iktidarın saldırılarına karşı önem atfettiği 2023 seçimleri için partilerin kadın adayları da sahada çalışmaya devam ediyor.

Karadeniz’de kadın adaylar öncü

270 kadın sayısı ile yüzde 45 oranında kadın milletvekili temsili oluşturan Yeşil Sol Parti, diğer partiler arasında dikkat çekerken, çalışmalarda özellikle kadınlar yer alıyor. Bu amaçla AKP-MHP iktidarının rant uğruna Hidroelektrik Santral (HES) projeleri, termik santrallerle büyük bir ekolojik yıkım yarattığı Karadeniz bölgesi de ilk defa kadın aday göstermesi açısından önemli bir yere sahip.

Kürt işçi dövülünce fikrim değişti

Babasının Demokrat Parti’nin (DP) il delegesi olduğu yıllarda kendisinin de bu görüşten etkilendiğini ancak lise yıllarında görüşlerinin değişmeye başladığını söyleyen Yeşil Sol Parti Rize milletvekili adayı Ayşe Bekar Lokumcu, “Telefon kulübesinde bir Kürt işçi ailesiyle telefonda konuşuyordu. Onu Kürtçe konuştuğu için 3 adam öldüresiye dövdü. Sizin milliyetçiliğiniz batsın dedim” sözleriyle yaşadığı değişimi anlattı.

Abimi paylaştım diye ceza verdiler

Artvin’in Hopa ilçesinde 2011 Genel Seçimlerine yönelik dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın 31 Mayıs tarihli mitingi öncesinde protesto eylemlerinde polisin sıktığı biber gazı ile fenalaşarak yaşamını yitiren Metin Lokumcu’nun kardeşi olan Ayşe Lokumcu, “Abimle ilgili paylaşımlarda bulundum. Bunların içinden iki tane karikatür seçmişler, bunun için dava açıldı. Bu paylaşımlardan dolayı sözde şikayette bulunulmuş ama hiç inanmıyorum. Daha sonra bana bundan dolayı 11 ay ceza verdiler. Ya bu cezayı yatacağımı ya da devletin öngördüğü bir yerde çalışacağımı söylediler. Ben de kabul etmedim. Daha sonra beş yıl başka bir suç işlememek kaydıyla cezalandırıldım” sözlerini kullandı.

İktidarın hukuksuz politikalarına karşı abisi katledildiğinde Kurdistan başta olmak üzere birçok kentte dayanışma eylemleri gerçekleştirildiğini belirten Lokumcu, abisinin adalet mücadelesini sürdürmeye devam ediyor.

Herkes elini taşın altına soktu

Türkiye’de daha önce hiç kadın aday gösterilmeyen kentlerden biri olan Rize’den Yeşil Sol Parti’nin birinci sıra milletvekili adayı olduğunu paylaşan Lokumcu, adaylığında Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) abisinin dava sürecinde gösterdiği dayanışmanın etkisi olduğunu vurguladı.

Lokumcu, “Kadınların çoğunluk olması benim için çok etkili oldu. Toplumsal barışın sağlanmasını istiyorum, Yeşil Sol da bunu sunuyor. Abim herkesin sesiydi” dedi.

Çay üreticisi olduğunun bilgisini veren Lokumcu, “Buna ve doğaya dair sorunları çözmek için aday oldum. AKP’yi biz kadınlar getirmedik ama biz kadınlar göndereceğiz. Bu faşist düzenden birileri kurtarsın diye beklemeyelim. Herkes elini taşın altına koysun. Ülkeye barışı getirecek olanlar kadınlardır” mesajını verdi.

HADEP’ten beri çalışmalarda

Lise yıllarında başlayan ve daha sonra 1994’te kurulan Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) ile mücadelesini sürdüren Yeşil Sol Parti Artvin milletvekili adayı Fulden Şahin de, Yeşil Sol’un kadın eşitliğini savunan bir parti olduğunu vurgulayarak, “Etrafımızda hukuksuzluk, sömürü gerçekleşiyor. Alım gücümüz düşüyor, doğa tahribi yaşanıyor, çocuk istismarı arttı ve son olarak depremde yaşadıklarımızın da sonucunda mücadelemi bu çatı altında birleştirmeye karar verdim” dedi.

Kadın adayların olması önemli

Artvin’de kadın vekil adayı olarak birinci sıradan gösterilmesinin önemli bir adım olduğuna dikkat çeken Şahin, “Köklü partilerde kadınlar ve gençler büyük bir çaba harcıyor ama bir yere getirilmiyorlar, sözleri dinlenmiyor. Bu açıdan her alandan kadın benim aday olmamı çok olumlu yorumladı. Seçilmesem bile mücadeleye çok katkısı oldu” sözleriyle bölgedeki kadınlar tarafından sahiplenildiğini aktardı.

Yeşil Sol Parti etrafında toplanalım

Yeşil Sol Parti’nin AKP-MHP iktidarının yaşamın her alanında yarattığı sorunlara dair çözüm üretme gücünün ve vaadinin olduğunun altını çizen Şahin, “Mesele sadece Erdoğan’ın gitmesi değil. Onunla birlikte oluşan bu sistemin de ortadan kalkması gerekiyor. Değişen sistemin devamlılığı, biz kadınların öncülüğünde gelişmesini sağlamamız için Yeşil Sol Parti etrafında toplanmalıyız. Eşit ve özgür bir toplum için daha çok kadın daha çok yaşam” sözleriyle halklara seslendi.

Haber: Rozerin Gültekin / JINNEWS

 

#Yeşil #Solun #Rize #adayı #Ayşe #Lokumcu #Herkes #elini #taşın #altına #koysun

EN SON EKLENENLER