Yöre dernekleri: Ülkeyi tek kişiye teslim etmeyiz

Anayasa değişikliğinin onaylanacağı 16 Nisan referandumuna doğru gidilirken, “Hayır” cephesi de her geçen gün büyüyor. İstanbul’da bulunan Doğu ve Güneydoğu Dernekler Platformu’na bağlı yöre dernekleri de bu cephede yer alma kararı aldı. Elazığ Karakoçan Dernekler Federasyonu (KARDEF) Başkanı Ali Edebali, Karakoçan’da uzun yıllar AKP’li belediye başkanlığını yaptığını belirterek, “AK Parti belediyesi 28 milyon borç bırakmıştır. 2014’te ilk defa Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) bu belediyeyi kazanmış ve bu borçları da peyder pey ödedi” dedi. İhraçlar, gözaltı ve tutuklama operasyonlarına değinen Edebali, “Biz mutlaka her şeye rağmen ‘Hayır’ların çıkması için çalışacağız. Bu konuda sivil toplum kuruluşları olarak ellimizden geldiği kadar bu işi yalnız partilere bırakmayacağız” diyerek ev ev dolaşarak çalışma yürüteceklerini söyledi.

Pirsûslular

Pirsûsluların (Suruç) “hayır” diyeceğine inandığını belirten Urfa Suruçlular Dayanışma Derneği Başkanı Kerem Şeker de, Pirsûs’tan “evet” çıkmayacağını vurguladı. Şeker, “Suruç’a kayyum atanmış, işçiler belediyeden atılmış. Suruç Belediyesi zoraki gasp edilmiş. Bu şartlarda nasıl ‘evet’ çıkar?” diye sordu.

Dersimliler

Dersim Dernekleri Federasyonu Genel Başkanvekili Mesut Gerçek, getirilmek istenen Anayasa değişikliğinin hak, hukuk ve demokrasi açısından Türkiye’ye hiçbir katkısının olmayacağını dile getirdi. Kutuplaşmanın daha da ağırlaşacağını söyleyen Gerçek, “Hayır” kampanyasını yürüteceklerini aktardı.

Bedlîsliler

Bağcılar’daki Bitlisliler ile Dayanışma Derneği Başkanı Raif Haman ise, gerçekleri halka anlatacaklarını belirterek, “Hayır” gerekçelerini şöyle sıraladı “Bir derneği bile bir kişinin yönetmesine izin vermezken, bir ülkeyi nasıl bir kişiye teslim ederiz. Bir dernek olarak bile demokratik bir şekilde tek kişiliğe karşıyız.”

Êlihliler

Batmanlılar Derneği Federasyonu Başkanı Seyithan Basut, toplumda yaşanan hak ihlallerine işaret ederek, “Batmanlılar toplansınlar, ne kadar sivil toplum örgütü varsa, sadece Kürtler değil gayri Müslüm olanlar da, Ezidi, Süryaniler var bunlarla bir araya gelsinler. Ev ev dolaşsınlar” diye konuştu.

Kerboranlılar

Dargeçitliler (Kerboran) ile Dayanışma Derneği Başkanı Şaban Demiral da, “Evet” çıkması durumunda zulüm ve OHAL’in artacağını dile getirerek, “Hayır’ cephesi birbirinin elini tutar, birlik oluşturursa ve bunun sonucunda ‘Hayır’ çıkarsa Kürtler için daha güzel olacaktır” diyerek “Hayır” çağrısı yaptı.

Gimgimlılar

Varto Derneği Başkanı Veysel Güneş, “Hayır” çıkması durumunda birlikteliğin sağlanacağını ve bütün inanç ile muhalifleri bir arada tutabilecek bir Anayasa’nın zemininin yaratılacağını söyledi. Güneş, “’Hayır’ çıkması halinde halkların neler yaşayacağını anlatmak için çalışma yürüteceğiz” diye konuştu.

Erdexanlılar

Hoçvan Dernekler Federasyonu Yöneticisi Yılmaz Şit, Ardahan’ın ekonomik koşullardan mahrum bırakılmış bir bölge olduğunu ifade ederek, Erdexan halkının AKP’nin tekçiliğine ‘evet’ demeyeceğini söyledi. Şit, referandum ve anayasanın demokratik olmadığı için “Hayır” diyeceklerini söyledi.

Sadiye Eser / dihaber

EN SON EKLENENLER