1100 aileye 1100 konut projesi

Kürdistan kentlerindeki evleri yakılıp yıkılan ailelere destek olmak için yapılan ‘1100 aileye 1100 konut’ adlı projenin tanıtımı yapıldı. Etkinlikte konuşan Cizîrli Metin Fındık, ‘Bize düşen bunu sahiplenmek, yaraları sarmak ve onların bu direnişini büyütmektir’ dedi

İsviçre’nin Lozan kentinde, Heyva Sor a Kurdistan (Kürdistan Kızılayı) ve Bihevre İnsani Yardımlaşma Kurumu, başta Cizîr (Cizre), Şirnex (Şırnak), Nisêbîn (Nusaybin) ve Sûr olmak üzere Kürdistan’da askeri operasyonlar sonucu yaşanan yıkımda evleri zarar görmüş yurttaşlar için başlattıkları “1100 aileye 1100 konut” adlı projenin tanıtımı için etkinlik düzenledi.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Lozan Heyva Sor Başkanı Lezgin Örnek, Heyva Sor’un kuruluşu ile ilgili kısa bir bilgilendirme yaptıktan sonra bu proje ile Türkiye devletinin saldırıları sonucu mağdur olan ailelere ellerinden geldiğince bir katkı yapmayı hedeflediklerini söyledi. Şu ana kadar birçok aileye değişik projelerle yardımlarda bulunduklarını söyleyen Örnek, hala yardım bekleyen binlerce yurttaşın olduğunu ve söz konusu insanlara yardımların ulaşması için çalışmaların daha da genişletilmesi gerektiğini ifade etti.

Danayanışma sürecek

Şu ana kadar 350 evin yapımının tamamlandığını dile getiren Heyva Sor Yönetim Kurulu Üyesi Özlem Arık ise, kalan evlerin tamamlanması için ailelere yardımda bulunmaya devam ettiklerini söyledi. Yasaklar döneminde Cizîr’de yaşananlara tanıklık eden Cizîrli Metin Fındık da, “Oradaki vahşeti anlatmak her zaman kolay olmuyor. Ne kadar anlatırsam anlatayım, hep bir şeyleri eksik bıraktığımı düşünüyorum. Ama şunu da biliyorum ki oradaki bütün insanlar sonuna kadar direndi ve hala da direniyorlar. Bize düşen bunu sahiplenmek, yaraları sarmak ve onların bu direnişini büyütmektir” dedi.

Kürtler barbarlığa karşı savaşıyor

Kürtlerin yaşadığı katliamlara dış ülkelerin sessiz kaldığını ifade eden HDP Şirnex Milletvekili Faysal Sarıyıldız, “Bugün Kürtler de bütün insanlığa karşı suç işleyen bir barbarlığa karşı savaşıyor” şeklinde konuştu.

Gelir Kürdistan’daki ailelere

Etkinlikte ayrıca Türkiye’deki cezaevlerinde bulunan genç kadın tutukluların yapmış olduğu resimler de sergilendi. Şirnex, Mêrdîn (Mardin) ve Bakırköy cezaevlerinde bulunan genç kadınların yıkılan Kürt şehirlerinin yeniden inşasına destek için yapmış olduğu resimler büyük ilgi gördü. İleri tarihlerde yapılacak olan farklı etkinliklerde de sergilenecek olan fotoğraflardan elde edilecek olan gelir Cizîr, Şirnex, Nisêbîn ve Sûr’daki ailelere gönderilecek.

EN SON EKLENENLER