3 milyon tonluk çöp halkı bıktırdı

DBP’li belediyenin çözmek için çaba sarf ettiği fakat her seferinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın engel çıkardığı Wan’daki çöp sorunu, giderek büyüyor. Havaların ısınmasıyla dayanılmaz hal alan çöp için halk, bir an önce bir şeyler yapılmasını istiyor

Wan-Qelqelîya (Özalp) yolu üzerinde yaklaşık 50 yıldır çöpün döküldüğü alandan yayılan kokular, yurttaşları rahatsız etmeye devam ediyor. Tuşba Belediyesi’ne bağlı Şahbaxi (Üzümbeyi) Mahallesi’ne dökülen çöpler, havaların ısınmasıyla birlikte yaydığı kötü koku nedeniyle çekilmez bir hal aldı. Şahbaxi Mahallesi’nde bulunan çöplüğe Ertemêtan (Edremit), Riya Hevrişmê (İpekyolu) ve Tuşba ilçelerinin çöpleri dökülüyor. 33 hektarlık alana yayılan çöpler, 3 milyon tonu geçmiş durumda. Yılda 23 milyon metreküp metan gazını doğaya salan çöpün kaldırılması için mahallelilerin yıllardır yaptığı başvurular sonuçsuz kaldı. Mahalleliler, artık bu sorunun çözülmesini istiyor. Çöp mevzusunun tahsisi ile yıllardır ilgilenen Van Mahalli İdareleri Sürdürülebilir Çevre Yönetim Birliği (VANÇEB) Başkanı Cevdet Altındağ ise; 80 yılından bu yana Wan’ın en önemli sorunlarından birinin çöp olduğunu vurguladı. Uzun yıllardır bölgenin belediyeler tarafından çöp alanı olarak kullanıldığını belirten Altındağ, “Wan şehir merkezinde bulunan bütün çöpler, vahşi depolama dediğimiz götür-dök şekliyle buraya dökülmüştür. Şu anda taban alanı yaklaşık 40 dönüme yayılmış ve 3 milyon ton çöp birikmiş durumda. Günlük olarak Ertemêtan, Riya Hevrişmê ve Tuşba ilçelerinin 700 ton dolayında çöp dökümü devam ediyor. VANÇEB, 2006 yılında bu amaçla kurulmuştu” dedi.

Elektrik dahi üretilebilir

Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya döneminde çöpün kaldırılması için çaba harcadıklarını söyleyen Altındağ, “Wan Büyükşehir Belediyesi yönetimi ile birlikte bu çalışmayı başlattık. Tam ihale zamanına geldiğimizde buranın mera olduğunu öğrendik. 35 yıldır çöplük olarak kullanılan alan meraymış. Mera mevzuatı da biraz farklı. Tahsis yapılmadan oraya yatırım yapamıyorsunuz. Bunun için 2016 yılı başında bütün mahalli birimlerdeki kurumlarda işlemlerimizi tamamlayarak, yerin tahsisi için Tarım Bakanlığı’na talepte bulunduk” dedi.

Tarım Bakanlığı’na tahsis için dilekçe verdiklerini söyleyen Altındağ, “Tarım Bakanlığı bir yıl boyunca bir işlem yapmadı. DBP’li belediye olduğundan dolayı evrak orada bekletildi. Hayati bir öneme sahip olan bu konu, siyasete kurban edildi. En son kayyumlardan sonra durum Bakan’a iletilmiş, şubat 2017 tarihinden bu yana tahsis işlemleri başlatılmış” diye konuştu. Bekir Kaya döneminde, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden bu konuda uzman kişilerin araştırma yapması için getirildiğini hatırlatan Altındağ, araştırmalar sonucu yörede bulunan çöplerden elektrik üretilebileceği verilerine ulaştıklarını söyledi. Bunun ardından ilgili firmalar ile görüştüklerini ve birçok firmanın bu işe katılmak istediğini söyleyen Altındağ; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı sırf DBP’li belediye diye işlemleri yapmadığından dolayı aksadığını belirtti.

EN SON EKLENENLER