ABD’de Fulbright Bursuyla Öğrenim Gören Öğrenciler Kaygılı

Temyiz Mahkemesi’nin Başkan Trump’ın nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan yedi ülkenin vatandaşlarına seyahat yasağı getiren kararnamesinin durdurulmasına ilişkin kararı, Amerika’da öğrenim gören yabancı öğrencileri bir ölçüde rahatlattı. Ancak kaygılar sürüyor. Amerika’da Fulbright bursuyla öğrenim gören yabancı öğrenciler, ülkelerine kısa süreliğine gidip dönüşte Amerika’ya girememe kaygısı yaşıyor.

New York eyaletindeki Syracuse Üniversitesi’nde Fulbright bursuyla öğrenim gören Sudanlı Ayman İdris, Syracuse’daki çetin kış şartlarına dayanmak için tek umudunun, bu ay Sudan’daki ailesini ziyaret etme hayali olduğunu söylüyor.

İdris, Sudan’da tıp okuyan kardeşinin bu ay düzenlenecek mezuniyet törenine katılmak istiyordu.

Ancak İdris, Başkan Donald Trump’ın 27 Ocak’ta imzaladığı seyahat yasağı kararnamesi nedeniyle Sudan ziyaretini iptal etmiş.

Trump’ın kararnamesi, Amerika’da geçici akademik ve eğitim vizesiyle bulunan yabancı öğrencileri de kapsıyordu. Yabancı öğrencilerin Amerika’ya giriş-çıkışları, normal şartlarda herhangi bir kısıtlama kapsamına girmiyor.

Syracuse Üniversitesi’nde teknoloji işletmesi eğitimi gören İdris, kardeşinin doktor olma hayallerinin gerçekleştiğini görmek istediğini, ancak şimdi Sudan’a gidip gelememekten korktuğunu söylüyor.

Fulbright programı, her yıl yaklaşık 4 bin yabancı öğrenciye burs imkanı sağlıyor. Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın sponsor olduğu ve 1946 yılından bu yana verilen Fulbright bursundan bugüne kadar 160 ülkeden 370 bin öğrenci yararlandı.

Bu öğrencilerden biri California Üniversitesi’nin Davis Kampusu’nda öğrenim gören İranlı Fulbright öğrencisi Samane Seyfullahi. Doğal kaynaklar, çevre politikaları ve iklim değişikliği üzerine çalışmalar yürüten Seyfullahi, ‘alanımın en iyi araştırmacılarının bulunduğu kurum’ olarak tanımladığı aynı üniversitenin Irvine Kampusu’nda doktora sonrası çalışmalar yapmayı planlıyordu.

Seyfullahi, Davis Kampusu’nda eğitim gören kendisi gibi 35 İranlı öğrencinin, Amerika’nın göçmenlik politikasında yapılacak olası değişikliklerin akademik çalışmalarını aksatmasından korktuğunu söylüyor.

Amerika’da eğitim gören Fulbright burslu öğrencilerin aileleri de son gelişmelerden olumsuz yönde etkilendi. Birçok aile, Amerika’daki çocuklarını ziyaret etme planlarını askıya almak zorunda kaldı.

Trump’ın seyahat yasağı listesinde yer almayan ülkelerin vatandaşı olan öğrenciler de kaygılı.

Maryland Üniversitesi’nde eğitim gören Pakistanlı Vasim Abbasi, ülkesi yasaklı listesinde olmasa da başka ülkelerin de listeye ekleneceği yolundaki haberlerin kendisini korkuttuğunu anlatıyor.

Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Reince Priebus, bir süre önce katıldığı bir televizyon programında, Pakistan gibi başka bazı ülkelerin de listeye eklenebileceğini söyledi.

Amerika’ya en çok yabancı öğrenci gönderen ülkelerden biri de Hindistan. Amerika’ya Hindistan’dan gelen öğrenciler de kaygı içinde. Hindistan’dan Amerika’ya göç üzerine uzmanlaşan hukuk bürosu Madan and Saigal, kısa süre önce yaptığı bir uyarıda, Hintli öğrencilere, Amerika’dan ayrılmamalarını tavsiye etti.

Amerikan Tıp Birliği ise İç Güvenlik Bakanı John Kelly’ye gönderdiği mektupta, yabancı tıp fakültesi mezunlarının sehayat kısıtlamalarından etkilenme olasılığından kaygı duyduklarını bildirdi.

Çok sayıda yabancı tıp fakültesi mezunu, Amerika’da ihtisas eğitimlerine devam etmek ya da tıp kongrelerine katılmak için özel vize alıyor.

Amerikan Tıp Birliği’nin verilerine göre Amerika’da çalışan her dört doktordan biri, yabancı.

Birlik Başkanı James Madara, başta kırsal kesimler ve dar gelirlilerin yaşadığı yerler olmak üzere Amerika’da birçok bölgenin sağlık hizmeti sunacak doktor bulmakta zorlandığını, yabancı doktorların bu açığı kapamada etkili olduğunu bildiriyor. Birlik ayrıca yabancı tıp fakültesi mezunlarının da Amerika’daki doktorlarla aynı standartlara sahip olmaları zorunluluğu bulunduğuna dikkat çekiyor.

James Madara, Amerika’da sağlık hizmetlerine erişimi en zor olan toplumların ihtiyaçlarını karşılayan yabancı doktorların her türlü göç ve seyahat yasağından son derece olumsuz şekilde etkilenecekleri uyarısında bulunuyor.

Amerikan Tıp Birliği, yabancı doktorlara uygulanan vize programının geleceği hakkında Trump yönetiminden bilgi istediklerini bildiriyor.

VOA

EN SON EKLENENLER