Ağaçların giydirilmesine tepki: Doğaya tahakkümdür

Kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin el işi örgülerinden arta kalan parçaları ağaçlara giydirmesine tepki gösteren ekolojistler, bu durumu doğaya tahakküm olarak değerlendirdi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesinde yapılan mesleki eğitim atölyelerinde işlenen el işi örgülerinden arta kalanlar ile ağaçlara kıyafet yapılıyor. Kayyumun gelmesi ile ağaçların gövdesine bez örgüleri giydirme projesi kent merkezine yayılırken, bu durum ekolojistlerin tepkisine neden oldu. Ofis semtinin caddelerinde başlayan ağaç giydirme projesi, iş eğitimi adı altında doğayı yozlaştıran, tahrip eden ve doğa üzerindeki tahakkümü getiriyor.

‘ERİL SİSTEM DOĞAYI EHLİLEŞTİRİYOR’

Amed Ekoloji Derneği üyesi Şaban Alınak, birçok kentte ağaçlara insani özelikler verildiğini belirterek, bununla doğayı kırımdan geçirme, insan tekeline alınmak istendiğine işaret etti. Alınak, ataerkil sistemin doğayı ehlileştirme çabası içerisinde olduğunu vurgulayarak, günümüzde kadına, çocuğa ve doğaya tecavüz olarak yansıdığını ifade etti. Alınak, doğa kırımının korkunç felaketleri beraberinde getirdiğini söyledi.

‘AĞAÇLARA KIYAFET GİYDİRMEK DOĞASINA MÜDAHALEDİR’

Diyarbakır’da kayyumun, ağaçlara kıyafet giydirme projesini değerlendiren Alınak, bununla doğaya tahakküm edildiğini söyledi. Alınak, “Diyarbakır’a atanan kayyum eğitim atölyeleri adı altında insanın doğaya insan merkeziyetçi yaklaşımı empoze ediyor. Ağaçlara kıyafet giydirmek, çevreye estetik bir görüntü vermek yerine kirlilik yaratıyor. Bu durum aynı zamanda ağaçların çürümesine neden oluyor. Elbise giydirmek yerine ağaçların çürümemesi ve kurtlanmaması için kireçleme yapılsın” dedi.

‘GÖRÜNTÜ KİRLİLİĞİNDEN BAŞKA BİRŞEY DEĞİL’

Kayyumun bu girişiminin bir diğer nedeninin ise Hevsel’deki doğa katliamının üstünü örtmek olduğunu dile getiren Alınak, “Ağaçları giydirmek, doğaya tahakkümdür. Zaten insanlar geçmişten bu yana doğaya tahakküm kurmaya çalışmıştır. Her tarafı betonlanan bir merkezde, ağaçları giydirmek görüntü kirliliğinden başka bir şey değildir. Kayyumlarla insanın, insan üzerinde tahakkümünü gördük doğaya da aynı şey uygulanıyor. Merkezi zihniyetçilerin, doğa üzerindeki tahakkümüne son vermesini istiyoruz” çağrısını yineledi.

‘AMAÇ GÖRSEL GÜZELLİK’

Konuya ilişkin görüştüğümüz Büyükşehir Belediyesi Park Bahçeler ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı’ndaki bir yetkili şu bilgiyi verdi: “1 ay önce bu projenin kararını aldık ve uyguluyoruz. Amaç görsel güzelliği sağlamak. Bu proje devam edecek. Ancak bu sefer kumaştan ağaçların tüm gövdesini kapsayacak şekilde büyütülecek. Ağaçları bu kez el işi örgülerle değil kumaştan bezlerle saracağız.”

EN SON EKLENENLER