Alevi Dernekleri Federasyonu’ndan ‘Kanal İstanbul’ Projesine Itiraz Dilekçesi

Alevi Dernekleri Federasyonu Bileşenleri adına Genel Başkan Celal Fırat, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bir dilekçeyle başvurarak Kanal İstanbul projesine ve  son şekli verilen ÇED Raporu’na itiraz etti. 

Alevi Dernekleri Federasyonu Bileşenleri adına Genel Başkan Celal Fırat, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bir dilekçeyle başvurarak Kanal İstanbul projesinin son şekli verilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu’na İtiraz etti.

Fırat, itiraz dilekçesinde gerekçelerini sıraladıktan sonra “Kanal İstanbul Projesi’nin yapılmasına ve Aralık 2019 da yayınlanan ÇED Raporu’nun kabulüne itiraz ediyoruz ve itirazımız hakkında cevap verilmesini talep ediyoruz” dedi.

Fırat, ÇED raporuna neden itiraz ettiklerini şu şekilde sıraladı:

“T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ve İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün İnternet sayfasında 23.12.2019 tarihinde yayınlanan bilgiyle, Kanal İstanbul Projesi’nin Son Şekli Verilen ÇED Raporu’nda kabul edildiği anlaşılmıştır.
Bu rapora, aşağıdaki itirazlarımızı sunuyoruz.
– Bu proje tüm karasal ve denizsel yaşam alanları ile yer altı suyu sistemi ve ulaşım sistemini tamamen değiştirecektir.
– Bu proje böylesine yoğun nüfuslu ve deprem bölgesinde olan bir alanda hayata geçirildiğinde, planlanan kanalın olası bir depremde nasıl bir tepki vereceği öngörülmüyor.
– Denizlerin kimyası bozulacak, sularda ki tuzluluk oranlarının değişmesinden tutun İstanbul’a su sağlayan su havzalarının ortasından kanal geçirilerek bütün su rejiminin hidrolojisinin bozulmasına kadar, yarımadanın bu bölgesinde yaşayan Trakya’nın son ormanlarının ve sadece bu bölgede bulunan bitki örtülerinin ortadan kalkmasına yol açacak.
– Küçükçekmece Gölü, Sazlı Dere ve Terkos Barajı özelliğini yitirerek tuzlanacak.
– Karadeniz kuruyup yok olurken, Marmara ve Akdeniz’in yaşam koşulları onarılamaz biçimde bozulacak.
– Boğaz’da hali hazırda var olan iki yönlü akıntı sistemi Kanal içerisinde geliştirilemeyecek ve Karadeniz’in kirli suları Marmara’ya dolacak.
– Küçükçekmece ve Sazlıdere’ye iki adet yat limanı yapılacak. Bölgede emlak rantı olunca güzergâh etrafında yaşayanlar sürgün edilecek.
– Proje güzergahında kalan 35 bin nüfuslu Şahintepe ve 14 bin nüfuslu Altınşehir mahallelerinde 23 kilometrekare kamulaştırma yapılacak. Yerleşim ve tarım alanları halkın elinden alınacak.

Yukarıdaki gerekçelerle, Kanal İstanbul Projesi’nin yapılmasına ve Aralık 2019 da yayınlanan ÇED Raporu’nun kabulüne itiraz ediyoruz ve itirazımız hakkında cevap verilmesini talep ediyoruz.”

PİRHA/İSTANBUL

EN SON EKLENENLER