Bedlîs’teki saklı güzellik

Kürdistan’ın saklı, doğal güzelliklerinden biri Bedlîs’teki Nemrut Dağı ve Krater Gölü. Birçok uygarlığa ev sahipliği yapan bölgedeki kaynaklar, sağlığa da iyi geliyor. Tarih ve sağlık turizminde öne çıkması gereken Nemrut Dağı, kaderine terk edilmiş durumda

Nemrut Dağı ve Krater Gölü, Wan Gölü’nün batısında, Tetvan (Tatvan), Xelat (Ahlat) ve Norşîn (Güroymak) ilçelerine ait topraklar üzerinde yer alır. Nemrut, yaklaşık 10 kilometrelik genişliğiyle dünyanın en büyük kraterlerinden birine sahiptir. Üzerindeki krater gölü, dünyanın en büyük ikinci kaldera gölüdür. Nemrut’un coğrafyanın tanıtılması anlamında büyük öneme sahip olduğunu belirten turizimci Barzan Şerefhanoğlu, “Nemrut’ta şuan yarı aktif bir yanardağ mevcut. Aktif olduğu dönemde patladığı zaman bu bölgenin bütün coğrafik yapısını oluşturmuş, devamında Wan Gölü’nün şekillenmesini oluşturmuş. Wan ve Bedlîs’e (Bitlis) ait bütün bölgeyi oluşturan temel etmen Nemrut Gölü’dür” dedi.

Birçok uygarlığın karargahı

Nemrut Krater Gölü’nün Serhat bölgesinin tarihinden ayrı tutulamayacağını ifade eden Şerefhanoğlu, “Nemrut Krater Gölü’nün zirvesi 2700 metre civarında yaz aylarında sıcaktan bunalan ailelerin gelip burada kamp yapma imkânı var. Özgün bir yer gerçekten, çok yönlü özelliği olan bir mekan” dedi. “Birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış. Büyük İskender’den, Medler ve Perslere birçok uygarlığın kargahını kurduğu bir yer. Kaynaklarda Ermeni mitolojisinin ana kaynağının Nemrut olduğu bile söyleniyor. İlk dönem Arap-İslam askeri hareketlerine ciddi anlamda ev sahipliği yapmış bir yer. Mitolojisiyle, tarihiyle, doğasıyla Kürdistan’ın güzellikleri arasında sayılabilecek bir yer” diyen Şerefhanoğlu, bu saklı güzelliğin unutulduğunu vurguladı.

Sağlığa da iyi geliyor

Gezi ve tarihi yönünün yanı sıra sağlık konusunda da faydası olduğuna dikkat çeken Şerefhanoğlu, görülmesi gereken yerleri şöyle anlattı: “Kokusuz, renksiz içilebilen bir suyu var. Yazın 60 dereceye kadar çıkabilen sıcak gölü var. Deri hastalıklarından tutalım, romatizma, astım gibi birçok hastalığa da çare bir yer. Buz mağarası da var, doğal bir klima gerçekten ve son olarak buhar bacası var. Gelen ziyaretçilerin muhakkak buraları görmesi lazım.”

Ziyaretçiler hor kullanıyor

Nemrut Dağı ve Krater Gölü’ne gelen ziyaretçilerin bulunan alanı çok hor kullandığına dikkat çeken Şerefhanoğlu, “Gezinin güzelliğinin yanında aslında insanların bu güzelim gölü nasıl kirlettiğini de göreceksiniz, bir turizmci olarak bazen tanıtımı yapılmasa iyi olur diye düşündüğüm oluyor. Çünkü gerçekten gelen ziyaretçiler çok hor kullanıyor” dedi.

Kral Nemrut’un yazlığı

İsmini Kral Nemrut’tan alan dağda, kralın yazlık sarayı varmış. 1444’den önceki patlamada burada bir saray olduğu söyleniyor. Yanardağ aktif hale geçiyor ve Nemrut’un yazlık sarayı da o patlamayla birlikte yok oluyor. Krater Gölü, 174 metre derinliğe sahip. Endemik bitki ve hayvan türleriyle biliniyor. Nemrut Kalderası içinde ve çevresinde bu güne kadar 450 bitki türü tespit edilmiştir. Yörede teşhis edilen bitkilerin yüzde 44 gibi önemli oranı, bu bölgeye ait türlerden oluşmaktadır. Alanda üreyen kadife ördek ve kaya kartalı ile özel koruma alanı statüsü kazanan Nemrut Kalderası’nda kızıl akbaba da kuluçkaya yatar.

Aydın Yıldız/Bedlîs

EN SON EKLENENLER