‘Beyaz Öncü’ kelebeği Sêrt’te görüntülendi

Türkiye’de bugüne dek hiç görüntülenemeyen ‘Beyaz Öncü’ (Belenois Aurota) kelebeği ilk kez Sêrt’te (Siirt) görüntülendi. Bitlis Eren Üniversitesi Öğretim Görevlisi Oktay Subaşı ‘Beyaz Öncü’nün, 1 ila 3 ay arasında yaşadığını belirtti.

Türkiye’de var olduğu bilinen ancak hiç görüntülenemeyen ‘Beyaz Öncü’ kelebeğini ilk kez Siirt’te aynı zamanda doğa fotoğrafçısı olan taksici Nihat Kaymaz görüntüledi.

Kaymaz, “Eylül ayı içerisinde piknik için gittiğim Botan Vadisi’nde ilk kez gördüğüm kelebeklerin fotoğraflarını tesadüfen çektim. Bu fotoğrafları yaban hayat fotoğraflarını yayınlayan bir sitede paylaştım. Daha sonra büyük bir ilgi gördü bu fotoğraflar. Gerek telefonla, gerekse mail ile bir çok insan bana ulaştı. Yurdun dört bir tarafından akademisyenler beni arayarak bu kelebek türünün fotoğraflarını çekmek istedi. Ancak, sonradan öğrendiğim kadarıyla ‘Beyaz Öncü’ kelebeğini Türkiye’de ilk kez görüntüleyen ben olmuşum.

Sêrt göç merkezi

Bu kelebeğin Türkiye’de uçtuğunun bilindiğini ancak bugüne dek hiç görüntülemediğini ifade eden Bitlis Eren Üniversitesi Öğretim Görevlisi Oktay Subaşı, ‘Bu kelebekler bazen 3 ay bazen 1 ay yaşayabiliyorlar ve daha çok sıcak yerleri tercih ediyorlar. Yaptığımız araştırmada ise ‘Beyaz Öncü’ kelebekleri şu an göç etmeye hazırlanıyor. Yaptığımız gözlemlerde, Siirt ve civarında yukarıda belirtilen diğer göçmen kelebek türlerinden ‘Mezopotamya Kolotisi’ ve ‘Sultan’ kelebeğine de bir çok alanda rastlamış olmamız, Siirt’in göçmen kelebeklerin flora ve faunasına ve uygun iklim koşullarına sahip olduğunu göstermektedir” dedi. SÊRT

EN SON EKLENENLER