Bir adım daha: Meralar da kurtuldu

Meclis Genel Kurulu’nda görüşmelerine devam edilen ve Mera Kanunu’nda değişiklik yapılmasını öngören tasarıda yer alan 36. ve 37. maddeler tasarıdan çıkarıldı. Böylece zeytinlik sahalarının ardından meraların da sanayiye açılmasının önüne geçilmiş oldu

Hükümet tarafından hazırlanan ve ‘Üretim Reformu Paketi’ olarak adlandırılan tasarı ile zeytinlik sahalarının ve meraların, sanayi tesislerine açılmasını öngören tasarıdan, yoğun tepkiler üzerine meralarla ilgili bölüm de çkarıldı. TBMM Genel Kurulu’nda önceki gece saatlerinde gerçekleştirilen oturumda verilen önergeler ile teklifte yer alan ve meralarda ‘kamu yararı durumunda endüstri, teknoloji geliştirme, organize sanayi bölgeleri, serbest bölge yapımına’ izin veren 36. ve 37. maddeler tasarıdan çıkarıldı.

Teklifin görüşüldüğü sırada Genel Kurul’da konuşma yapan CHP Milletvekili Orhan Sarıbal, mera alanlarında yaşanan daralmaların giderek arttığını belirtti. Mera alanlarında yaşanan daralmanın hayvancılığa dönük olumsuz etkilerine de dikkat çeken Sarıbal, “Cumhuriyetin ilk yıllarında yani 1928 yılında işlenen toplam arazilerin yedi katı kadar mera var. O tarihlerde, 46 milyon hektar olan çayır, mera varlığımız, bugün ne yazık ki 15 milyon hektara kadar düşmüş durumda” dedi.

Ne olmuştu?

Zeytinlik sahalarının yatırıma açılmasına izin veren teklifin gündeme gelmesinin ardından, muhalefet milletvekilleri, sanatçılar, yaşam savunucuları ve üreticilerinden gelen tepkilerin artması üzerine tasarı komisyona geri çekilmişti. Komisyonda yeniden yapılan görüşmelerde, “Kamu yararı kararı alınmış yatırımlar” için zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına yönelik düzenlemeyi içeren 2’nci maddenin tasarıdan çıkarılmasına karar verilmişti.

ANKARA

EN SON EKLENENLER