Bir yoksul hastalığı olarak verem

Neredeyse insanlık tarihi kadar eski olan tüberküloz, 21’inci yüzyılda da can almaya devam ediyor. Dünya çapında bir mücadele yürütülüyor belki ama yine de özellikle yoksul bölgelerde ‘dirençli tüberküloz’ hükmünü sürdürüyor

İnsanlığın en eski belalarından olan tüberküloz hastalığıyla mücadele sürüyor ama yine de her gün binlerce kişi can vermeye devam ediyor. 26-29 Ekim tarihleri arasında İngiltere’nin Liverpool şehrinde 47’ncisi düzenlenen Uluslarası Solunum Yolu Hastalıkları Konferansı’nda özellikle tüberküloz hastalığıyla mücadele konusu öne çıktı. 2015 yılında günde 5 bine yakın kişinin (yılda 1.4 milyon) yaşamını yitirmesine yol açan hastalığın en dikkat çeken türü ise antibiyotiklere karşı dirençli olan ve ‘Çok İlaca Dirençli Tüberküloz (Multi-drug-resistant tuberculosis, MDR-TB)’e karşı alınacak önlemler de tartışıldı.

Milyonlarca hasta

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, 2015 yılında 10.4 milyon insan tüberküloza yakalanırken, 2014 ile 2015 yılları arasında hastalığa yakalanma oranı yüzde 1.5 geriledi. Ancak uzmanlar bu oranın yıllık yüzde 4 ile 5 arasında olmasının hedeflenmesini istiyor. WHO Tüberkülozla Mücadele Programı Yöneticisi Mario Raviglione’ye göre, 2035 yılında tüberküloz hastalığının tümüyle bitirilebilmesi için yıllık yüzde 5 bir azalmaya ihtiyaç var. Konferansta açıklanan verilere göre 2015 yılında MDR-TB türünden ötürü tedavi edilmesi gereken 580 bin kişiden sadece 120 bini tedaviye başlayabildi. Buna neden olarak ise birçok yoksul ülkedeki yetersiz sağlık hizmetleri gösteriliyor.

Dirençli tüberküloz nedir?

Tüberküloz hastaları eğer eksik ve yanlış ilaçlarlarla, düzensiz ve/veya yetersiz süre tedavi görürlerse tüberküloz mikropları ilaçlara direnç kazanır. Artık ilaçlar mikropları öldüremez hale gelir. Bu durum hastanın ilaç almasına rağmen bir türlü iyileşmemesi, mikrop çıkarmaya devam etmesine neden olur ve ancak laboratuvar testi ile anlaşılabilir. İlaca dirençli tüberküloz hastaları da tedavi edilebilir ve tamamen iyileşebilirler. Fakat bu tedavi çok daha uzun süreli, pahalıdır. Kullanılan ilaçların yan etkileri diğer ilaçlardan daha fazladır. Hastaların bazılarında ameliyat gerekmektedir.

HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER