Böcekler azalıyor, eko-sistemler tehlikede

Dünyada insanlardan da daha fazla yer kaplayan böceklerin özellikle faydalı olanları bitkilerin döllenmesine katkı sunmaları nedeniyle önemli bir role sahipler. Ayrıca birçok kuş türünün besin kaynakları arasında olmaları nedeniyle de böcekler, doğal eko-sistemlerin korunması için gerekli.

Bilim insanlarına göre, böceklerin yok olması durumunda küresel ısınma nedeniyle tehdit altında olan birçok eko-sisteme yenileri etkilenecek.

SAYILARI SON 30 YILDA YÜZDE 25 AZALDI

Böceklerin eko-sistemler için oynadığı rol bilinirken, insan kaynaklı olarak yok olma eğiliminde olmaları da endişe veriyor.

Almanya’nın Leipzig şehrindeki Biyo Çeşitlilik Araştırma Merkezi (iDIV) ile Martin Luther-Halle-Wittenberg Üniversitesi uzmanlarınca yapılan araştırmaya göre, başta ABD ve Almanya olmak üzere birçok bölgede böcek popülasyonları giderek azalıyor.

Araştırmanın sonuçlarına göre, özellikle uçan böcek popülasyonlarında ciddi bir azalma yaşanıyor. Dünya genelinde bin 676 farklı noktadaki böcek popülasyonlarının incelendiği araştırmada, 1990 yılından bu yana sayılarında en az yüzde 25’lik bir düşüş yaşandığı görüldü. Araştırmada 1925 ile 2018 yılları arası incelendi.

DAHA ÇOK KARA BÖCEKLERİ ETKİLENİYOR

Araştırmada dikkat çekilen bir nokta ise, birbirlerine çok yakın alanlarda dahi böcek popülasyonlarının sayısındaki düşüşlerin birbirlerinden farklı olması. Tatlı su yataklarındaki böceklerin sayısında herhangi bir düşüş gözlenmezken, daha çok karadaki böceklerde düşüş olduğu tespit edildi.

Bunun da insan kaynaklı olduğu kaydedildi. Örnek olarak şehirlerdeki yoğun taşıt trafiğine dikkat çekilirken, her bir taşıtın cam sileceklerinin dahi her seferinde çok sayıda böceğin yok olmasına neden olduğu belirtildi.

YÜZYILIN SONUNDA YARI YARIYA DÜŞMÜŞ OLACAK

Araştırmada yer alan ve The Independent gazetesine konuşan Alman bilim insanı Roel van Klink, böceklerin sayısının yıllık ortalama yüzde 0,92 oranında azaldığına işaret etti.

Bu sayının ilk bakışta çok düşük görünebileceğini söyleyen van Klink, “Ama bu 30 yılda yüzde 24, 75 yılda yüzde 50’lik bir düşüş demek” diye konuştu.

Roel van Klink, böceklerin sayısındaki düşüşün bir yıldan diğerine kolay kolay fark edilemeyecek kadar ‘sessizce’ olduğunun altını çizdi.

Dünyadaki eko-sistemlerin korunmasındaki rollerine dikkat çekilen böceklerin aynı zamanda eko-sistemlerin gelişmesine de katkı sundukları biliniyor. Uzmanlar, böceklerin tüm dünyada kapladıkları kütle hacimlerinin 7,7 milyarı aşan insanlarınkinden 17 kat daha fazla olduğunu tahmin ediyor.

 

EN SON EKLENENLER