Bodrum’un yangınları ‘deniz manzaralı’

Bodrum Güvercinlik’te çıkan yangın sonrası yapılan ‘Ağaçlandıracağız’ açıklamalarına rağmen imara açılan koyda 4 dev otel için ruhsat verildi. Burada yükselen otellere turizm teşvik primi verilerek doğa talanı daha çok artırılıyor. Böylece Bodrum’da ormanlık alanların yerini villalar alıyor.

Muğla’nın Bodrum ilçesi Güvercinlik civarında bin 298 yataklı ve 556 odalı Titanic Otel inşaatı devam ederken koyun tamamı nerdeyse yok edilmiş durumda. 2007 yılında çıkış nedeni belirlenemeyen yangında Güvercinlik bölgesinde yer alan Pina Yarımadası’ndaki 150 hektarlık Halep çamı ve Kızılçam ormanı küle döndü. Orman ve Su İşleri Bakanlığı yanarak küle dönen alanda restorasyona gidileceği ve bölgenin kısa sürede ağaçlandırılacağı açıklamasında bulundu. Ancak bölgede herhangi bir yeşil alan ve restorasyon faaliyeti yapılmadı. Bugün ise Güvercinlik koyunda Amara Hotel isimli tesisin açılmasından sonra Titanic ve Begonia tatil köylerinin de inşa süreci bittikten sonra açılması planlanıyor. Böylece Bodrum’da ormanlık alanların yerini villalar alıyor.

Yangınlar bilinçliydi

Bodrum’daki orman yangınları hakkında konuşan Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) yöneticisi ve Ekolojist Haluk Ortaç, ormanların daha fazla imar alanı elde etmek için bilinçli olarak yakıldığını belirtti. Ortaç, “Bodrum’daki mevcut ağaçların çoğu sonradan dikilen ağaçlar değil, tabiatın bize sunduğu bir nimettir. Ağaçlar toprak zeminden değil de kayalık bir zeminden filizlendiği için yangından sonra geri dönülmez felaketler ortaya çıkıyor. Bodrum yarımadası bilinçli olarak rant kaynaklı her sene yakılmakta” dedi.

Sadece 2015’te Bodrum’da 5 bin hektarlık ormanlık alanın yandığını belirten Ortaç, bunların yüzde 80’inin bilinçli, yüzde 20’sinin ise ihmal ve yüksek gerilim hatlarından kaynaklandığını vurgulayarak, “Atalarımızdan bize miras kalan ormanlar ranta kurban gidiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının verdiği imarlar sayesinde dava edemiyoruz. Etsek bile mahkeme sonuçlanana kadar proje bitmiş oluyor” dedi.

12manset1Deniz manzaralı yangın

Çevre Mühendisi Caner Çıksalı ise, “2015 yılında Gündoğan’da 35, Orta Kent’te 70, Karabağlar’da 250, İslamhaneleri’nde 14 ve Dereköy’de 55 hektar alan küle döndü. Bodrum’da çıkan mevsimsel yangınlar tesadüf değil rant odaklıdır. Çıkan yangınlar hep deniz gören yerlerde çıkmakta. Bu da bilinçli yapıldığının göstergesidir. Yanan yerlere imar yasağı gelirse yangın görülmez. Ama çıkarılan kanunlar ile yanan yerler ağaçlandırılmak yerine betonlaştırılıyor” şeklinde konuştu.

MUĞLA

EN SON EKLENENLER