Caretta carettaların yaşam alanı yok oluyor!

Bakanlık tarafından “A tipi mesire yeri” olarak değiştirilerek yapılaşmaya açılan 100. Yıl Tabiat Parkı’nda bulunan ve aralarında Caretta Caretta’ların da olduğu canlılar yok olmayla karşı karşıya.

Mersin’in Mezitli ilçesine bağlı Davultepe 100. Yıl (Gümüşkum) Tabiat Parkı, deniz kaplumbağalarının da yuvalama alanı aynı zamanda. Park, Chelona Mydas ve Caretta Caretta adlı iki tür deniz kaplumbağası ve nesli tehlike altında olan endemik kum zambağının yayılım ve üreme alanı olduğu için Orman ve Su İşler Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Emlak Müdürlüğü tarafından 2011 yılında, “Birinci derece sit alanı” şeklinde tanımlanarak, “Tabiat Parkı” statüsüne alındı. Ancak, 226 dönümlük Park, 2015 yılında, “A tipi mesire yeri” olarak yapılaşmaya açılarak ihaleye çıkarıldı.

Bakanlığın çalışmalarının devam ettiği alanda, betonlaşma artarken, deniz kaplumbağalarının da yuvalama alanları zarar gördü. 100’üncü Yıl Sahili’nin de olduğu bölgede ticari mekanların yıllık kiraları 50 ila 500 bin TL arasında değiştiği öğrenilirken, 70 dönümlük plaj ve mesire alanının yıllık 38 bin TL satışa çıkarılması ise dikkat çeken bir başka ayrıntı. Alanın “mesire alanı” kapsamına alınmasına 75. Yıl Mahallesi sakinleri tepki gösterdi.

‘NEFES ALINAN TEK SAHİL BURA’

Alanın özelleştirilip, sahilin rant alanına çevrilmesine tepki gösteren 75. Yıl Mahallesi Muhtarı Yakup Aytekin, alanın rant alanına dönüşmesine karşı olduklarını ve alanın belediyenin kontrolünde kalmasını istediklerini anlattı. Mahalle halkının özelleştirmeye karşı olduğunu belirten Aytekin, alanın çevresinde bulunan 11 sitede yaşayan yurttaşların bu sahili kullandığını ve özelleştirme nedeniyle sahile girişlerde sıkıntı yaşayacaklarını aktardı. Mahallelinin bilgilendirilmediğini söyleyen Aytekin, tek nefes alabildikleri sahilin özelleştirmeye açılması halinde nefes alamaz hale geleceklerini söyledi.

‘ÖZELLEŞTİRME İSTEMİYORUZ’

Yetkililerin kendisine, “Bu daha kullanılır bir yer olacak ve buraya girilebilinecek” dediğini aktaran Aytekin, sahilin tümden betonlaştırılmasından ve yurttaşların sahile rahatlıkla gezebilecek mi endişelerini taşıdıklarını anlattı. Aytekin, özelleştirme ile canlıların yaşam alanlarının bozulacağını ve özellike Caretta Caretta’ların yok olmayla yüz yüze olacağını belirterek, “Özelleştirme istemiyoruz” dedi.

‘SAHİLİMİZ KORUNSUN’

Sahili kullanan yurttaşların çoğunun dar gelirli ve emekli olduğunu belirten mahalle sakini Ayşe Bağcı, sahilin özelleştirmeye ve ranta açılmasına karşı olduklarını ve korunmasını istediklerini anlattı. 100. Yıl Sahili’nin Caretta Caretta’ların yaşam alanı olduğunu söyleyen mahalle sakini Ebru Selen de, özelleştirme ile Caretta Caretta’ların yok olmayla karşı karşıya olacağını ve nedenle sahilin korunması gerektiğini ifade etti.

EN SON EKLENENLER