ÇED raporu doğa talanını itiraf etti, valilik onayladı

Balya’ya bağlı Çakallar köyünde “Maden, petrol, jeotermal kaynak arama” amaçlı sondaj çalışmasına, ÇED raporunda doğaya verilecek tüm olumsuzluklar bir bir anlatılmasına rağmen onay verildi. Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi Sözcüsü Tuncay Karaçorlu, bu projeye izin isteyenlerin dahi hesap vermesi gerektiğini söyledi.

Doğa talanında sınır tanınmayan Ege Bölgesi’nde, valiliklerin peş peşe verdikleri onaylarla ormanlık alanlar köstebek yuvasına dönüyor. Kömür madenlerinden, mermer ve taş ocaklarına, imar politikalarından RES projelerine derken, “maden, petrol ve jeotermal kaynak arama” adı altında sondaj çalışmalarına da hız veriliyor. Ege Bölgesi’nde maden şirketlerinin yeni gözdesi haline gelen Balıkesir’in Balya ilçesine bağlı Çakallar köyünde yeni bir sondaj çalışmasının ÇED raporuna daha Valilikçe onay verildi. Erişimler Mermer ve Seramik Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılması planlanan “Maden, petrol ve jeotermal kaynak arama” amaçlı sondaj çalışması projesinin ÇED raporu. meydana gelecek tahribatı gözler önüne seriyor.

ORMANLIK VE TARIMSAL ALANDA KANSEROJEN MADDE KULLANILACAK

Raporun ilk bölümünde projenin ormanlık alan içerisinde yer alacağı ve çevresinde tarım arazilerinin bulunduğu belirtilirken, toprak özellikleri bakımından da verimli “Kırmızı Kahverengi Akdeniz Toprağı”ndan oluştuğu da yer aldı. Buna rağmen ÇED alanı içerisinde bin metreküp hacimli 1 adet yarma ve 6 adet 25 metre derinliğinde delme işlemi yapılacağına yer verilirken, proje alanında her bir sondaj için 20 metrekare toprağın sıyrılacağı belirtildi. Toplamda 143 metrekare toprak sıyrılacak projede, sondaj çalışmasının kanserojen etkisi olan sirkülasyon polimler ve bentonit gibi tonlarca kimyasalla yapılacağına yer verilmesi de dikkat çekti.

ÇED RAPORU TAHMİNLER ÜZERİNDEN HAZIRLANDI

Yine Valilikçe onaylanan projede tarımsal nitelikli bitkiler gül, papatya ve papirüs gibi bitkilerin yok edileceği de ifade edildi. Bölgede bulunan fauna (belli bir bölgede yaşayan hayvanların tümü) konusunda Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün 2016-2017 Av Dönemi Merkez Av Komisyonu Kararlarından yararlanıldığını; ancak burada da kesin bilgiler bulunmaması ileri sürülen projede, firma fauna konusunda yalnızca kendi yaptığı gözlemler ve tahminler üzerinden proje ile meydana gelebilecek olumsuz etkiye ÇED raporunda yer verildiğine işaret etti.

ÇED RAPORU OLUMSUZLUKLARI ORTAYA KOYDU

Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi Sözcüsü Tuncay Karaçorlu, Ege Bölgesi illerinde yoğun olarak verilmeye başlanan “ÇED gerek yoktur” izinlerinin, bölgenin tarım topraklarına ve doğal kaynaklarına geri dönüşü olmayan felaketler taşıdığını söyledi. Bölgenin tükenmekte olan ve korunması gereken bitkilerle bilindiğini ifade eden Karaçoğlu, bölgenin kalkındırılmasının vahşi yönetmelerle açılacak olan taş ocakları yolu ile değil, tarımsal kalkınmayı temel alan bölge kalkınma planları ve uygulamaları ile yapılması gerektiğini ifade etti. ÇED raporunda yaşanacak tüm olumsuzlukların açık açık ortaya konduğunu belirten Karaçoğlu, projenin iptali için gerekli adımları atmak için hazırlık yaptıklarını söyledi. Doğa topraklarının ve insanlarının arsa olmadığını vurgulayan Karaçoğlu, geçmişin bütün doğal ve kültürel yapısı ile bugüne taşınan kadim bir miras olduğunu “Bu Hasankeyf için de Balıkesir Çakallar köyü için de geçerlidir” sözleri ile aktardı.

BU İZİNLERİ ALMAYA ÇALIŞANLARDAN HESAP SORULMALIDIR

ÇED süreci içerisinde verilen izinlerin görünmeyen korkunç yanlarının kimyasal kullanımlarına izin verilmesi olduğunu belirten Karaçoğlu, “Bu uygulamalar ile toprak değerlendirme raporlarında ve incelemelerinde verimli tarım toprağı olarak belirtilen ve tarımsal niteliği koruyan bölgede tarım toprağı kullanılamaz hale gelecek. Hem de bölge ormanını yok edecek olan kimyasal sürecin gündemde olmasıdır. Sadece bu yönü ile birlikte ÇED izni verilmeme koşulunu, bu izinleri almaya çalışan ve vermeye çalışan kamu kurumlarından hesap sorulmalıdır” dedi.

Cihan Başakçıoğlu / Ruken Demir – dihaber

EN SON EKLENENLER