Devlet aklı türbeyi valiz sanıyor!

Tarih ve ekoloji ile ilgili bütün itirazlara ve protestolara rağmen Ilısu Barajı’nın yapımında inat eden hükümet, Heskîf tarihini yok ederken, bir yandan da akıllara zarar yöntemlerle Zeynel Bey Türbesi’ni taşımaya hazırlanıyor

Heskîf’e (Hasankeyf) vereceği bütün zararlara karşın yapılacak olan Ilısu Barajı uğruna devlet, tuhaf işler yapmaya hazırlanıyor. Herhangi bir tarihi eserin, tam da yapıldığı yerle birlikte anlamlı ve değerli olduğunu, tarihi eserlerin valiz gibi bir yerden bir yere taşınamayacağını bilmekten aciz olan rant çılgınları, şimdi de Heskîf’in simgesi Zeynel Bey Türbesi’ni yerinden kaldırıp taşıma derdinde. Bütün bunları hangi hakla, kime sorarak yaptığı meçhul olan bakanlık, bu proje için yerli ve yabancı firmalarla çalışıyor; tarihi yok etmek için baraja döktüğü paranın bir bölümünü de böyle uçuk projelere saçıyor.

Êlih’in (Batman) tarihi Heskîf İlçesi’nde yapılan Ilısu Barajı’nın göl suları altında kalacak olan 650 yıllık Zeynel Bey Türbesi’nin taşınması için çalışmalarda sona gelindi. Hollandalı ve Türk firmalarının yaptığı çalışmayla Akkoyunlu Hükümdarı Uzun Hasan’ın oğlu Zeynel Bey’in Türbesi, altına yerleştirilecek platformla 2 kilometre uzaklığa taşınacak. Türbeyi Hollandalı firma ile birlikte taşıyacak olan Er-Bu firması yetkilisi mühendis Mesut Yılmaz, türbenin zarar görmemesi için tüm önlemleri aldıklarını belirterek, “Zeynel Bey Türbesi’ni, lastik tekerlekli SPM-T değimiz araçla 90 santim kaldırılarak, bu platformu iki kilometre öteye taşınarak yerine bırakılacak” dedi.

8 saat sürecek

Ilısu Barajı göleti altında kalacak olan Êlih’in tarihi Heskîf ilçesinin önemli eserlerden 650 yıllık Zeynel Bey Türbesi’nin taşınması için türbenin altına platform yerleştirildi. Bresser firması yetkilisi Yüksek Mühendis Harman Bresser ise, türbenin taşınması işleminin 8 saat süreceğini ifade ederek, Türkiye’de ilk kez böylesi bir çalışma yapacaklarını aktardı.

650 yıllık eser

Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan’ın oğlu Zeynel Bey için yapılmış olup Akkoyunlu Beyliği devrinden (1460- 1487) kalma bir anıt mezardır. Anadolu’daki anıt mezar geleneğinin ilk örneği olan Zeynel Bey Kümbeti’nin kuzey kapısı üzerindeki kitabede “11 Ağustos 1473 yılındaki Otlukbeli Savaşı’nda şehit düşen Bahadır Han Hasan Bey’in oğlu Zeynel Bey için yapıldığı” anlatılır.

ÊLIH

EN SON EKLENENLER