Dicle Nehri için adım adım rant planı

Talan politikaları kapsamında Dicle Nehri’nde statü değişikliği yapılarak, adım adım imarın önü açıldı. 2013’te ilk başlanan değişiklikler ile gelinen son süreçte nehrin çevresi imara açılırken, ihaleler ise AKP’li belediyelere verildi

En küçük yeşil alanı dahi ranta açmak için fırsat kaçırmayan AKP iktidarı, doğrudan ranta açamadığı alanlar için ise, yasal düzenlemeler uygulamaya koyuyor. Adım adım uygulanan rant politikaları ile Dicle Nehri’nin Amed’in Bismil ilçesinden Eğil ilçesine kadar olan 60 kilometrelik bölümü “nehir” statüsünden çıkarılarak “dere” statüsüne alındı.

İlk adım 2013’te atıldı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 2 Nisan 2013’te uygulamaya girilen yönetmelikle yapılan değişiklikte, her ne kadar “Anılan 60 kilometrelik bölge, Dicle’de su debisinin düşük olduğu için dere statüsüne alındı” olarak belirtilmiş ise de Dicle Nehri’nin söz konusu alanı içindeki su debisinin yüksek olduğu düşünldüğünde asıl amacın kıyı şeridini imara açmak olduğu görülecekti.

‘Nehir’ oldu ‘dere’

Yasalara göre; “nehir” statüsüne göre imar izni verilmezken, “dere” statüsüne alındığında, derenin suyla birleştiği sıfır noktasına kadar yapılaşmaya gitmenizde herhangi bir yasal engel bulunmuyor. 2013’te adımları atılan rant planına göre, “dere” statüsüne geçirildikten sonra, Dicle Nehri’nin en hassas noktası olan ve Amed’in hemen yanıbaşında bulunan Dicle Vadisi, Hevsel Bahçeleri ve Kırklar Dağı bölgesinde yapılaşma için ilk adım atılmış oldu.

Statüsü değiştirildi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Dicle Vadisi’nde “Yapı Rezerv Alanı” oluşturulması için 2013’te bölgenin imara açılması kararı alarak, 11 milyon metrekarelik alan için yapı rezerv alanı olarak belirledi. Aynı şekilde 2014’te toplanan Amed İl Toprak Koruma Komisyonu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın talebi doğrultusunda 8,629,499 metrekarelik alana sahip Hevsel Bahçeleri’nin 7,517,732 metrekaresini tarımsal niteliği korunacak alan statüsünden çıkararak, “rekreasyon” alanı ilan etti.

KHK ile devam eden talan

Bakanlığın bu kararının ardından Amed Büyükşehir Belediyesi kararın durdurulması için 1. Bölge İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Davaya bakan Diyarbakır 1. Bölge İdare Mahkemesi, 2015’te verdiği kararında, yürütmeyi durdurma kararı vermesine rağmen AKP tarafından OHAL kapsamında çıkarılan 644 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onayı ile Hevsel Bahçeleri ve Dicle Vadisi, “Özel Proje Alanı” ilan edildi.

İhale AKP’li belediyeye

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Amed İl Müdürlüğü de KHK sonrasında, 28 Aralık 2016’da “Dicle Vadisi Rekreasyon Alanı ve Ağaçlandırma Alanı 1. Uygulama Etabı” adı ile Dicle Vadisi’nde 31,85 hektarlık alanda imar plan değişikliği yaptı. Bu değişiklik sonrasında Dicle Vadisi Kırklar Dağı eteklerinde yapılacak peyzaj ve ağaçlandırma ihalesi, 4 Ocak 2017’de 27 milyon liraya AKP’li Erzurum Belediyesi’nin Erkonut A.Ş adlı şirketine verildi. Ve Kırklar Dağı eteklerinde ilk yapılan yapılar ise cami, gençler için basketbol ve halı saha ile bisiklet yolu oldu. AMED/ANF

EN SON EKLENENLER