Sigaranın artık iyice bilinen zararlarının yanında ekonomide de ağır kayıplar yarattığı belirtildi. Dünya Sağlık Örgütü, tütünün dünya ekonomisine neredeyse savaşlar kadar zarar verdiğini belirledi
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsü’nün araştırmalarına göre sigara içenlerin ekonomiye maliyeti yüksek. Uzmanlar, sigara tüketiminin yol açtığı hastalıkların tedavisi sonucu oluşan maliyet ve hastalıklar nedeniyle yaşanan iş kayıplarının yol açtığı verimlilik kaybını dikkate aldı. WHO araştırmasında erken yaşta ölen tiryakilerin tüketim ve yatırım kayıpları da hesaplandı. Açıklamada, “Ölümlerin dolaylı yoldan sebep olduğu maddi kayıp çok yüksek” denildi.
Yılda 6 milyon ölüm
Dünya Sağlık Örgütü, dünya genelinde sigara içenlerin sayısının 1 milyar 100 milyon olduğunu tahmin ediyor. Bu sayıya ek olarak yaklaşık 346 milyon kişi de tütün çiğniyor. Yılda yaklaşık 6 milyon insan, tütün ürünlerinin yol açtığı zararlar yüzünden ölüyor. Bunlardan 600 bininin pasif içici olduğu tahmin ediliyor.
2005’te aralarında Almanya’nın da bulunduğu 160’tan fazla ülke, Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi’ni imzaladı. Sözleşme, tütün tüketimini azaltmak için devletlerin alması gereken önlemleri içeriyor. Bu önlemlerden bazıları tütün ürünlerinin vergisi ve fiyatının artırılması, reklamların yasaklanması, sigaranın zararları hakkında uyarılar yapılması ve alışkanlıktan vazgeçilmesi için öneri sunulması.
Devletler kazanıyor ama…
2013/2014 yıllarında toplanan tütün ürünleri vergisinden devlet kasalarına 269 milyar dolar girdi. Ancak gelirin yalnızca bir milyar doları sigara tüketiminin azaltılmasına harcandı.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsü, “Araştırma tütün tüketiminin azaltılmasına dair önlemlerin ekonomi ve insan sağlığı açısından faydalı olduğunu ortaya koyuyor” diyerek, sağlık sorunlarının azaltılabileceğine işaret etti.
Alkol obeziteyi de tetikliyor
İngiliz bilim insanları, alkol almanın beyinde açlık duygusunu ve iştahı harekete geçirdiğini açıkladı. Fareler üzerinde yapılan deneyler, alkolün vücuda daha çok yemek yemesini söyleyen beyin sinyallerini etkinleştirdiğini gösterdi. Nature Communications bilim dergisinde yer alan rapora göre araştırmacılar, insanlarda da aynı bağlantının olduğu görüşünde. Francis Crick Enstitüsü’nden araştırmacılara göre bunun sebebi, nöronların alkole verdiği tepki. Deneyler sırasında bir fareye üç gün boyunca kişi başına bir buçuk şişe şaraba denk gelecek kadar, yani yaklaşık 18 birim alkol verildi. Bu cömert alkol oranı karşısında farenin beyninde agouti nöronlarının (AgRP) hareketliliğinin arttığı görüldü. AgRP, vücudun açlığı hissetmesiyle alarm veren nöronlar anlamına geliyor. Deney sırasında, farenin daha çok yediği de farkedildi.
NEW YORK