Dünyanın tahıl ambarı Türkiye olacakmış!

Çiftçilerin hibrit tohumlara mahkum edildiği, suyun enerji şirketlerinin inisiyatifine terk edilerek çiftçinin susuz bırakıldığı bir gerçek. Devlet desteklerinin ise, şirketlere yönelik olarak hazılandığını 2018 yılı destek açıklamalarında görülebiliyor

Dünya Gıda Günü etkinliğinde konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Türkiye’nin gıda üretimi konusunda önemli bir noktaya geleceğini vurgulayarak, “Biz, toprağımızı suyla, çiftçimizi bilgiyle donatırsak, Türkiye bu konuda önemli bir noktaya gelecektir. Çalışacağız, üreteceğiz. Türkiye olarak, belirli sorunları aşarsak, sadece bölgenin değil, dünyanın tahıl ambarı Türkiye olacak” dedi. Birleşmiş Milletler (BM) verilerini kullanarak, dünyada her yıl yaklaşık bir milyar kişinin kırsalı terk ettiğini belirten Fakıbaba, aynı zamanda 1 milyar kişinin geceleri aç yattığını söyledi. Fakıbaba, gıdada israfın tüm dünya için çok önemli bir konu olduğuna dikkat çekerek, “Allah’ın izniyle daha fazla sağlıklı gıda üretirsek ve israfı önlersek açlıktan ölüm oranlarını azaltacağımıza inanıyorum” dedi. Şehircilik Bakanlığı’nın coğrafi veri paylaşımına başlamasıyla birlikte hem tarım alanları hem de doğal alanların talan edileceği beklenirken, Fakıbaba’nın toz pempe bir fotoğraf sunması inandırıcı bulunmuyor.

Destekler kimin için!

Fakıbaba’nın tarım alanlarının ortasına yapılan Jeotermal, Termik, RES ve Güneş santralleri, kentleşmenin tarım alanları üzerine inşa edilmesi, meraların satılığa çıkarılması, et ithalatı vb. yaşanan gerçeklerden haberinin olmaması düşünülemez. Çiftçilerin hibrit tohumlara mahkum edildiği, suyu enerji şirketlerinin inisiyatifine terk edilerek çiftçinin suzuz bırakıldığı bir gerçek. Devlet desteklerinin ise, şirketlere yönelik olarak hazılandığını 2018 yılı destek açıklamalarında görülebiliyor. Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2018’de tarıma ayrılacak kaynakların toplam miktarının 29,6 milyar lira olacağını açıkladı. Tarımsal destek miktarının ise 14,8 milyar TL olacağını söyledi. Bu rakamın 14.8 milyar lirası şirket yatırımları için ayrıldığını açıklayan Ağbal, Tarımsal Kredi Sübvansiyonu, Müdahale Alımları, İhracat ve Tarımsal KİT’lerin Finansmanı: 4,7 milyar TL ayrıldığını açıkladı. 2017 yılında ise, çiftçilere toplam 12,8 milyar TL tarımsal destek verileceği açıklanmış fakat bu destekleri gören duyan çiftçi bulunamadı.

Küçük çiftçilik ithlatla bitiriliyor!

Birlemiş Milletler’in açıklamalarında dahi, küçük çiftçiliğin büyütülmesi gerektiği ve açlığa ancak bu yolla çözüm üretilebileceği vurguları varken, Türkiye’de küçük çiftçiliğin bitirilmesi için her şey yapılırken, desteklerin de şirketlere yönelik gerçekleştiği biliniyor. Türkiye’nin saman ve buğday dahil birçok ürünü ithalatçılara terk ettiği, tarımsal üretimlerin gittikçe azaldığı ve bütün bunların politik tercihlerden kaynaklandığı bir gerçek.

EN SON EKLENENLER