Ege’de sömürü, kirlilik ve israfın olmadığı bir köy…

Bayındır’da “Yeryüzü Ekolojik Yaşam Köyü” adıyla doğayla barışık kurulan köyde, doğa ve demokrasinin iç içe olduğu bir yaşam örülüyor. Köyün kurucularından Mehmet Ali Baytar, köyü “Bu köyde her şeye yer var sadece sömürüye, kirliliğe ve israfa yer yok” diyerek tanımlıyor.

İzmir’in Bayındır ilçesine bağlı Erenköy mahallesinde 22 dönüm büyüklükte bir arazide Mehmet Ali Baytar ve yakınları tarafından kurulan “Yeryüzü Ekolojik Yaşam Köyü” doğal bir yaşamı örüyor. “Yeryüzü hepimizindir” sloganı ile geleceklerini toprakta arayan Baytar ve yakınları, Ege bölgesinin ilk Yeryüzü Ekolojik Yaşam Köyü’nde, güneş ve küçük rüzgar türbinleri ile kendi elektriklerini üretiyor. Su ihtiyacı ise Dumanlı Dağ’ın doruklarından akan kaynak suyundan karşılayan köy halkı, damla yöntemi ile bahçeleri tarım arazilerinin sulaması yapılıyor. Tarım arazisinin yanı sıra küçükbaş ve kümes hayvancılığı yapılan köyde, doğanın florasını bozmadan inşa edilen taş evlerde gönüllüler için doğal bir yaşam ortamı sunuluyor.

DOĞA VE DEMOKRASİ İÇ İÇE

Köyde, sanatseverler için de oluşturulan “Deliler Kahvesi”nde herkesin doğada sanat yapabileceği, eserlerini sergileyebileceği bir ortam sunuluyor. Deliler Kahvesi’nde oluşturulan Demokrasi Duvarı’nda ise doğa gönüllüleri dünyaya ve insana dair güzel fikirlerini yazıp köy sakinleri ile paylaşıyor. Köyde, meyve ağaçlarından sebzelere kadar bütün ürünler karışık ekim yöntemi ile yetiştiriliyor. Hiçbir kimyasal ilaç ve gübrenin kullanılmadığı Yeryüzü Ekolojik Yaşam Köyü’nde, hayvan gübresi kullanıyor. Ürünlerde ki hastalıklar ise sirke ve Arap sabundan oluşturulan karışım ile gideriliyor.

DAH GÜZEL BİR GEZEGEN TARTIŞMALARI YAPILIYOR

Kurulan Ortak Yaşam Alanında, doğa gönüllülerin kalabileceği Bungalov evler kolektif bir şekilde inşa ediliyor. Ortak yaşam alanında doğa gönüllüleri arasında doğa bilincini pekiştirmek ve fikir terapisi sağlamak amacıyla sohbetler yapılıyor. “Ortak yaşam alanında beyin fırtınası yaparak daha güzel bir gezene nasıl gidilir” sorusuna cevap aradıklarını belirten Baytar, “Tekçilik hayatın var oluşuna aykırıdır. Doğanın, yeryüzünün ortak olduğu bir yerde insanların tekil olması bize anlamsız geliyor. Bunun için Ortak Yaşam Alanı’nda ortaklaşmayı tercih ediyoruz. Kapitalizmin kirliliğinden, kirli ilişkilerinden uzaklaşmak amacımız. Kapitalizmin ilişkilerinin dışında insanla birlikte, insan için olan her şeyi üretmek ve paylaşmak adına burayı hayatı geçirdik” dedi.

‘DOĞANIN TAKVİMİNE GÖRE HAREKET EDİYORUZ’

“Dünyayı ‘akıllıyım’ diyenler bu hala getirdiği için” Deliler Kahvesi’ni kurduklarını belirten Baytar, “Bizde gönüllü deliler olduğumuz için bu ortak bir sanat anlayışını var ediyoruz” diye konuştu. Ekolojik köyde gönüllüler ve köy halkının günlük planlamaları ortaklaşa aldıklarını ifade eden Baytar, şöyle devam etti: “Hayatı parasız bir şekilde karşılıklı paylaşıyoruz. Bostandan çıkan ürünlerimizi doğa dostu arkadaşlarımızla paylaşıyoruz. Fazlasını ise güneş yolu ile kurutarak kışa hazırlıyoruz. Çevre şartları küresel ısınmadan kaynaklı sürekli değiştiğinden dolayı planlamalarımız da doğanın takvimine göre hareket ediyoruz. Ekim yapılacak toprağı her dönem değiştirip doğadaki kardeşleşmeyi bozmadan karışık ekiyoruz. Doğadaki kardeşleşmeyi bozduğumuzda her türlü hastalığa zemin oluşturmuş oluruz. Aynı yerde de sürekli ekim yaptığınızda toprağın yapısını bozup bitki örtüsüne zarar vermiş oluyorsunuz. Bundan dolayı doğanın yasalarına göre hareket edip eko-sisteme aykırı hiçbir davranışta bulunmuyoruz .“

‘SÖMÜRÜYE YER YOK’

Kurdukları köyün dünya ait olduğunu dile getiren Baytar, şunları söyledi: “ Dil, din, ırk, mezhep ayrımı yapmayan dünyada ki bütün insanları insan olduğu için kucaklayan, seven, onlarla birlikte üretip onlarla birlikte tüketmeyi amaçlayan insana ve doğaya aşık bir köydür Yeryüzü Ekolojik Yaşam Köyü. Tanrı bütün nimetleri insanlara sunarken sadece bir kişiye vermedi. Ama şuan birileri insanlığın değerlerine el koyduğu için bir takım sıkıntılar yaşıyoruz. Sorunumuz bu olduğundan kaynaklı yeryüzü köyü diyoruz. Bu köyde her şeye yer var sadece sömürüye, kirliliğe ve israfa yer yok. Yeteri kadar üretip yeteri kadar tüketeceğiz bu köyde. Eko-sistemi bozmadan doğa, ekoloji, yeryüzü ile barışık yaşayacağız.”

EN SON EKLENENLER