Ekolojik kıyıma karşı sokaklara çıktılar

Ankara, İstanbul ve İzmir’de sokağa çıkan çevre aktivistleri, KHK’lerle uygulamaya konulup, ekolojik katliam ve talanın önünü açacak olan yasa maddesine karşı çıktı. Aktivistler, tepkilerini gösterdikleri maddeye karşı AYM’ye başvuracaklarını da duyurdu.

Çevre aktivistleri, yaşam ve doğa alanlarını talan edilmesine onay veren Türkiye Varlık Fonu Kurulması ile Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair 6745 sayılı kanun içinde yer alan 80. Madde’ye karşı tepkilerini göstermek üzere Ankara, İstanbul ve İzmir’de sokağa çıktı.

Anlara’da Karadeniz İsyandadır Platformu ve Yaylaların Kardeşliği Platformu üyeleri, 80’inci madde ile yapılması planlan doğa talanına karşı Mülkiyeliler Birliği’nde ortak basın açıklaması yaptı. Toplantıda konuşan çevre aktivisti Çevriye Belik, 80. madde ile birlikte hukukun yok hükmüne geldiğini vurguladı.

Belik, 80. Madde’ye dair şu bilgileri verdi: “Madde 80 ile ülkemizin mevcut veya gelecekte ortaya çıkabilecek ihtiyaçlarını karşılama, arz güvenliğini sağlama, dışa bağımlılığı azaltma, teknolojik dönüşümünü sağlama gibi milli değerler gerekçe gösterilerek, hukuksuzluk meşrulaştırılacak; talan, ‘stratejik yatırım’ adıyla put haline getirilecektir. Madde 80 ile şirketlere Türkiye Cumhuriyeti tarihinde görülmemiş teşvikler verilerek, projelere muafiyetler sağlanacak, işletilen idari prosedürler ve idari işlemler Bakanlar Kurulu kararıyla ortadan kaldırılabilecektir. Madde 80 ile kıra, kene ve canlı yaşamına telafisi imkansız ekolojik yıkımlar getirecek olan palan ve şehircilik ilkelerine aykırı projelere, ruhsatsız imarsız izinsiz, ÇED’siz ve yargı yolu önden kapatılmış olarak başlanabilecektir.”

Yasa maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapacaklarını belirten Belik, “AYM’nin göstereceği tavır, Türkiye’de hukukun geldiği noktayı bize teyit edecek. Ya hukukun üstünlüğünü bize gösterecek ya da tarihe bu kıyıma onay vermiş hukukçuların varlığı geçecektir. 80’inci Madde, AYM’den ya geçecek ya da dönecek. Bizler, kentleri, doğayı ve yarınları hiçe sayan iktidar, bürokrat ve şirketlere karşı her türlü mücadeleyi sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

Yaşam savunucuların hukuksal sorunlara ilişkin konuşmaları ardından toplantıyı bitirdi.

ANTALYA’da protesto vardı

Antalya’da da Alakır Nehri Kardeşliği aktivistleri, Bakanlar Kurulu’na, her türlü altyapı yatırımı için ‘izin, tahsis, ruhsat, lisans ve tescil’ yetkisi veren 6745 sayılı yasanın 80. maddesinin yürürlüğe girmesini protesto etti. Antalya Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelen çevre gönüllüleri, yasaya dönük tepkilerini açtıkları pankart ve dövizlerle gösterdi.

“Yaşamı savunuyoruz madde 80’ni istemiyoruz” pankartı açan aktivistler, yine “Madde 80 doğaya darbedir”, “Kamuoyu yararı yalan, madde 80 talan” ve “OHAL bahane talan şahane” yazılı dövizler taşıdı.

Açıklamayı ise ekoloji örgütleri adına Alakır Nehri Kardeşliği üyesi Tuğba Günal gerçekleştirdi.

‘ Doğa, bakanların insafına terk edildi’

Yıllardır HES’lere, termik santrallere, nükleer santrallere, yaşamı yok eden tüm politikalara, tüm rant projelerine karşı durduklarını ifade eden Günal, tüm engellemelere rağmen direnmeye, doğa katliamına karşı durmaya devam edeceklerini söyledi. Ancak yasa ile getirilen 80. Madde’nin kıra, kente ve canlı yaşamına telafisi imkansız ekolojik yıkımlar getireceğinin altını çizen Günal, bu madde ile plan ve şehircilik ilkelerine aykırı projelere ruhsatsız, imar izinsiz, ÇED’siz ve yargı yolu önceden kapatılmış olarak başlanacağını, doğa katliamının bakanların keyfine ve insafına terk edildiğini kaydetti.

Sözkonusu yasa maddesinin iptali için yapılan başvurular sonucunda Anayasa Mahkemesinin göstereceği tavrın da Türkiye’de hukukun geldiği noktayı göstereceğini söyleyen Günal, “Ya hukukun üstünlüğünü bize gösterecek ya da tarihe, bu kıyıma onay vermiş hukukçuların varlığı geçecektir” diye konuştu.

“Yaşamın ve geleceğin yok edilmesine derhal son verilmelidir” diyen Günal, her şeye rağmen doğa için verdikleri mücadeleyi sonuna kadar sürdürecekleri mesajını verdi.

İSTANBUL

Doğa talanının önünü açan 80. Madde, yaşam hakkı savunucuları tarafından İstanbul’da da protesto edildi. Galatasaray Meydanı’nda gerçekleştirilen eylemde yaşam hakkı savunucuları “Madde 80’e karşı yaşamı savunuyoruz, direniyoruz” yazılı pankartı açtı. Eylemciler, OHAL uygulamalarını, doğa talanını ve Madde 80’i protesto eden dövizler taşıdı.

Yaşan savunucuları adına açıklama yapan Sıla Saltı, yıllardır HES’lere, termik, nükleer santrallere, yaşamı yok eden tüm politikalara karşı durduklarını ifade etti. Saltı, “Hukuksal ve toplumsal mücadelelerimizden tüm engellemelere rağmen hiç vazgeçmedik. Doğayı, canlı yaşamını hiçe sayan şirketler ve onun taşeronu olan hükümetler var güçleri ile saldırdı. Hiç bitmeyen ÇED süreçleri ile etki etmeye çalışan iradenin son noktası ise madde 80 oldu. Ağır aksak işleyen hukukumuz madde 80 ile birlikte yok hükmüne ulaştı” diye konuştu.

80. maddeyi “yıkım aracı” olarak tanımlayan Saltı, maddenin, hayatın akışını bir şirket faaliyetine dönüştürmekte olduğunu ve ülkenin tüm doğal varlıklarını itirazsız meta haline getirildiğini kaydetti.

Kente ve canlı yaşamına telafisi imkansız ekolojik yıkımlar getirecek uygulamalara karşı mücadele edeceklerini vurgulayan Saltı, “Devam eden ve tamamlanan benzer projelerle, daha önce defalarca örneklerini gördüğümüz üzere, doğayla birlikte kent ekosisteminin de olmazsa olmaz unsurlarından olan yaban hayvanlarının yaşam alanları, taraf olunan uluslararası sözleşmelere ve ulusal mevzuata rağmen talan edilecek, zorunlu göçe tabii tutulan yaban hayvanlarına verilen tüm zararlar, hem kırda hem de kentte telafisi mümkün olmayan sonuçlar yaratacaktır” dedi.

Eylem, “Direne direne kazanacağız” sloganıyla son buldu.

(ekip/öç)

EN SON EKLENENLER