Enerji ihtiyacı yalanı çabuk bitti!

İktidar, Türkiye’nin enerji yatırımlarının enerji ihtiyacından olmadığını, asıl olanın enerji ihracatı olduğunu açıkça ifade ediyor. Irak’a Karadeniz Enerji ve Ciner tarafından uzun süredir enerji satışı yapılırken, Şirnex ve çevresi maden sahasına çevrilip adeta yaşam yok ediliyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, geçtimiz günlerde ‘enerji ihraç eden ülke olacağız’ açıklamasında bulunmuştu. Albayrak, “Dünyadaki sorunların çok önemli bir bölümü enerji kaynaklı. Ortadoğu’da, yanı başımızdaki ülkelerde yaşanan sorunlar, vekalet savaşları” olduğunu vurguladı.

Albayrak hedefini ortaya koyarken şunları söyledi: “Son 10 yılda ithalatımız maden ithalatı ile birlikte yaklaşık 500 milyar dolar. Bu kadar bağımlı bir ülkeyken, bir de bakmışsınız Türkiye 10 sene sonra enerji ihraç eden bir ülke olmuş. Bunu yapan doğal enerji rezervi olmayan ülkeler var. Bunun şartlarını sağlamalıyız. Altyapı, tedarik, iyileştirme, sistem genişletilmesi… Kore’ye, Japonya’ya, Almanya’ya, İtalya’ya bakın. Bu ülkelerde zengin doğal kaynaklar yok. Ama büyük enerji şirketleri, oyuncuları çıkarmış.”

Kömürle başarmak!

Kömür vurgusu yapan Albayrak şu ifadelere yer verdi: “Kömürde, 2016’da yerli kaynaklar ve yerli rezervler noktasında çok önemli bir başarıya imza attık. İnşallah 2020’lerde, enerjimizin 3’te 2’sini yerli kaynaklarımızdan sağlamayı hedefliyoruz. 2023’e kadar 15 bin megavat sisteme yerli üretimi ilave edeceğiz. Türkiye elektriğinin neredeyse üçte birini tüketiyor.” Albayrak, MTA ve MİGEM ile maden sondajlarını 30 binden 300 metrelere çıkardıklarını ve bu rakamı 1 milyon metreye ve sonrasında hedeflerinin özel sektörle birlikte 5-6 milyona ulaşacaklarını övünerek vurgularken, iklim zirvelerinde verdikleri sözleri unutmuşa benziyor.

Piyasa oluşturuldu

Aslında Türkiye’nin enerji tüketimini kendi ifadesiyle 3/1’ni kullanırken, enerji yatırımlarının enerji ihtiyacından olmadığını, asıl olanın enerji ihracatı olduğunu açıkça ifade ediyor. Çıkarılan Enerji Piyasası Kanunları ile enerjinin ihraç edilebilmesinin altyapısı oluşturuldu. Komşu ülkelerle ve AB ile enerji nakil hatları entegrasyonuyla enerji için uluslararası piyasa oluşturuldu. Şimdi ise bu pazarlarda enerji satmanın planları içindeler. Irak’a Karadeniz Enerji ve Ciner tarafından uzun süredir enerji satışı yapılırken, Şirnex (Şırnak) ve çevresi maden sahasına çevrilip adeta yaşam yok edilmekte. 5-6 milyon metre sondaja ulaşmak için Türkiye coğrafyasının neredeyse tamamı delik deşik edilecek. Doğal yaşam hızla yok olurken, insanları havası suyu kirlenmiş ve yaşam koşulları artık kabul edilemez boyutlara varan kentler hapsetmek niyetinde olduklarını açıklamalarında görmek mümkün.

HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER