Eski eşya deyip geçmeyin!

Kullanılmayan ve gözden çıkarılan eşyaları geri dönüşüm ile yeni bir forma kavuşturan Asu Özgen, açtığı atölye ile eski eşyalara yeniden hayat veriyor.

Kullanılmayan ve gözden çıkarılan eşyaları geri dönüşüm ile yeni bir forma kavuşturan Asu Özgen, açtığı Mai Atölye ile eski eşyalara yeniden hayat veriyor. Hobi olarak başladığı işi zamanla bir atölyeye dönüştüren Özgen, küçücük atölyesinde renkli bir alana ev sahipliği yapıyor.

Atölyedeki dekorasyon ürünlerinin hepsini kendi imkanlarıyla yenileyen Özgen, malzemeleri ya çöpten buluyor ya da bu işle uğraştığını duyanlar tarafından getiriliyor. Ayrıca dışarıdan gelenlerin kendi tasarımlarını yapmalarına imkan sağlamaları için de bir oda ayıran Özgen, her eşyanın bir hikayesi ve anısı olduğuna inanıyor.

Çeşitli boya teknikleri kullanarak ahşap boyayan, örgülerle tasarım da yapan Özgen, gününün çoğunu ise atölyesinde geçiriyor. Kendisini ziyaret etmek isteyenler için kapısını açık bırakan Özgen’in, ikram etmek için çay ve kahvesi de her zaman hazır bekliyor. Özgen, neden böyle bir atölyeye ihtiyaç duyduğunu anlattı.

‘ÇOK GÜZEL GERİ DÖNÜŞLER ALDIM’

Hobi olarak yaptığı ürünlere talep fazla olunca evdeki alan kendisine yetmeyen Özden, Mai Atölye’sini açtığını söyledi. Özden, “Eskileri yenileyelim, hikayelerini koruyalım, evimizde tekrar değerlendirelim” üzerinden bu fikrin geliştiğini anlattı. Amacının tamamen gözden çıkartılmış ürünlerin hepsini tekrar gözde haline getirmek olduğunu belirten Özden, “Geri dönüştürülen ürünlerin dekorasyona yönelik olduğunu görünce çok güzel geri dönüşler alıyorum. Başka kadınlarda da bu şey uyanmaya başladı. Onlar da mobilyalarını yenilerken atmama kararı veriyorlar. Benim derdim hem aile bütçesine katkı olsun hem o elindeki ürünün devamını sağlasın. Bazı kadınlar yaptığım ürünleri kendi dükkanlarında satmak istediklerini söyledi. Ama ben bu işi para için değil hobi olarak yaptım. Derdim geri dönüşümü bir şekilde insanların bilinçaltına yerleştirmek” dedi.

‘BU KEYİFLE YAPILACAK BİR İŞ’

Geri dönüşüm tekniklerini internet üzerinden öğrendiğini ve eğitim almadığını belirten Özgen, atölyede kurs adı altında bir şey vermediğini aktardı. Özgen , “Bu keyifle yapılacak bir iş. ‘Şu saatte ben geliyorum, hadi bana bunu öğretin’ denildiğinde ben böyle bir şeye psikolojik olarak da giremiyorum. İnsanlar geliyor, bakıyor, ben de bunun gibi yapmak istiyorum diyor. Ben de yardımcı oluyorum. Atölye hep açık, kullanıyorlar. Çayımız, kahvemiz de her zaman mevcut. Ev içine hapsedilmeye çalışılan kadınlara bu tarz girişimlerle teşvik niteliği taşıyorum” sözleriyle açıkladı.

‘HER EŞYANIN BİR HİKAYESİ VAR’

Atölyede yer alan hemen hemen her eşyanın hikayesine vakıf olan Özgen, “Onu atan insan o eşyaya atılması gereken bir şey diye bakıyor. Ben atılan her eşyaya 15-20 yıl içerisinde nelere şahit oldu, neler yaşadı, nelere eşlik etti diye bakıyorum. Nereden geldi, nasıl oldu, evlenirken mi aldınız, çocuk doğunca mı aldınız diye soruyorum. Onlar da ‘Çocuk doğunca aldık, yeni eve taşınınca sığmadı’ diye anlatıyorlar. Onu almaya gelen insan da ona baktığı zaman zaten o bilinçle geliyor. Bu nereden gelmiş, kimden aldınız, hikayesi ne diye soruyor. Çünkü bana göre her eşyanın bir hikayesi var. Tamam, o dolap renk değiştirmiş olabilir. Bir şeyler eklenmiş olabilir ama ruhunda bir şey var onun ve eve girdiğinde aynı ruhu yansıtacağını düşünüyorum” diye belirtti.

‘BÜYÜMEK GİBİ BİR AMACIM YOK’

Pek çok yerden dekorasyon konusunda sipariş almaya başladığını söyleyen Özgen, büyümek gibi bir amacının olmadığını belirterek, “Bana 20 tane ayna yap dediğinizde ben kendimi orada kasılmış hissediyorum. Seri üretim değil küçük küçük üretimler, kişiye özel ürünler tercihimdir. Çok büyümek gibi bir planım yok, bilmiyorum zaman ne getirir ne götürür ama fabrikasyon bir şey yapmak bana göre değil. Acemice yaptığımız işler insanların hoşuna gidiyor belki de. Atılan meşhur palet tahtalar bizim için her şey demek. Onları bütün mobilya ürünlerinde kullanıyoruz. Eskiyi yeniyle, yeniyi eskiyle bir şekilde harmanlıyoruz. Büyümek gibi bir amacım yok ama büyürsem de niye büyüdüm demem. Mutlaka ona da cevap verecek bir ekip kurarım” dedi.

İlerleyen zamanlarda atölyenin bulunduğu bahçe alanını bir şeyler boyamak için gelenlerin nefes alacakları bir kafeye dönüştürebileceğini belirten Özgen son olarak, “Kadınlar kendileri için güzel şeyler yapsınlar” çağrısında bulundu.

 

EN SON EKLENENLER