Gıda ithalata bağlanıyor, halklar ise açlığa

Türkiye’nin en temel gıda ürünlerini ithalata bağlaması, ithalata akan yüksek miktardaki paranın, yani rantın neden olduğunu göstermesi bakımından önemli bir rapor FAO tarafından açıklandı.

BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) açıklamada Gıda Görünümü raporuna göre, gıda emtia fiyatları genel olarak istikrarlı seyrederken, gıdayı ithal etmenin maliyetinin 2017 yılında, yüzde 6.0’lık bir artışla bir katrilyon 413 trilyon dolara yükselmesi bekleniyor. Yüksek ithalat faturasının endişe veren noktası, gıda ithalat faturalarında görülen çift haneli artışların az gelişmiş ülkeler için ekonomik ve sosyal sonuçları olacağına işaret ediliyor.

Gıda güvenliği yok ediliyor

FAO ekonomisti Adam Prakash, ‘Düşük Gelirli Gıda Açığı Olan Ülkeler’in ithalat faturalarında en geniş kalemi oluşturan dünya yağlı tohum yağlarında, geçen seneki güçlü sezonun ardından bu sene yine yükselmesi beklenirken, Sahra Altı Afrika’sında üretim bölgede gıda ithalatı 156 milyon ton ile yeni bir rekora ulaşabileceğini açıkladı. Dünya halklarının gıda güvenliğini ortadan kaldıran ekolojik krizin yaratıcısı olan kapitalizmin üretim biçimleri olduğu biliniyor. Patentlenen tohumları üretimlerde zorunluluk haline getirilmiş olması, insanların gıda güvenliğine sahip olmasının önünde ki en büyük engeldir. İthalata dayalı gıda politikaları büyük tekellerin işbirlikçisi hükümetler eliyle gerçekleşirken, dünya halklarının açlıkla terbiye edileceği bir döneme doğru hızla yol alındığı açığa çıkıyor.

EN SON EKLENENLER