Ha Suriye ha Türkiye; fark yok

Ülkelerindeki savaş nedeniyle Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan Suriyeli mültecilerin maruz bırakıldıkları tablo Suriye’yi aratmıyor. Her türlü haksızlık ve sömürüye maruz kalan mültecilerin büyük çoğunluğu devletten yardım göremediği gibi borçlu çıkıyor

Suriye’de 5 yılı aşkındır süredir devam eden savaşın ardından zorunlu göçe maruz bırakılan Suriyeli mültecileri 3 milyona yakını Türkiye’ye göç etti. İktidar tarafından her fırsatta Avrupa Birliği’ne (AB) karşı koz olarak kullanılan mülteciler, AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın da gündemindeki yerini sürekli korudu. Erdoğan, AB’yi yer yer “İleri giderseniz sınır kapılarını açarız” söylemleri ile tehdit ederken; 2016 yılında Brüksel’de gerçekleştirilen AB-Türkiye zirvesinde dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, AB ile yaptığı mülteci müzakerelerini ‘Kayseri pazarlığı’na benzetmişti. Gelinen noktada DAİŞ zulmünden kaçan mülteciler, başka bir yaşam mücadelesinin içine düştüler. Hemen her gün ırkçı bir saldırı ya da nefret söylemine maruz bırakılan Suriyelilerin yasal statülerine ilişkin de devlet tarafından bir adım atılmış değil. Öyle ki, devletin yardımlarının dahi ayrılıkçı bir politika üzerinden yapıldığı tüm mültecilere eşit davranılmadığı çok kez gündeme geldi.

Yardım eden yok

Savaşın ardından Amed’e göç eden Rifia Berçi, yaşamlarının Suriye’deki savaş sürecinden çok farklı olmadığını vurguladı. 4 çocuğu ve engelli eşiyle kapı ve pencereleri kırık bir evde yaşamını sürdürmeye çalıştıklarını belirten Berçi, “Savaştan kaçtık burada aynı koşulları yaşıyoruz. Yardım edecek kimsemiz yok” dedi. 13 yaşındaki oğlunun ayakkabı boyacılığından kazandığıyla geçimlerini sağladıklarını ifade eden Berçi, oğlunun kazancının günlük 5 TL’yi geçmediğini söyledi. Devletten hiçbir yardım almadıklarına da dikkat çeken Berçi, Suriyeli olmalarından kaynaklı elektrik ve su faturalarının 200-300 arası geldiğini belirtti. Berçi “Biz Suriyeli göçmeniz. Eşim dilsiz. Elektrik parası çok gelmiş. Paramız yok bize yardım edin” diye konuştu.

Ülkeme dönmek istiyorum

Halep’ten 3 yıl önce göç eden ve 3 çocuğu, gözleri görmeyen bakıma muhtaç 96 yaşındaki annesi ile Bağlar’da Cihat Ali de, kötü koşullarda yaşama tutunduklarını söyledi. Savaşın bir an önce bitmesini istediğinin altını çizen Ali, “Bir an önce evimize dönmek istiyoruz. Burada kötü koşullarda yaşıyoruz, bize sadece halk yardımcı oluyor başka kimseden yardım görmüyoruz” dedi. Konuşmasında kamplara da yer veren Ali, “Kamplar rezilliktir. O yüzden gitmek istemiyoruz. Tek isteğim ülkeme dönmek” diye konuştu.

Türkiye listede 42’nci sırada

Öte yandan US News and World Report dergisi , “göçmenlik açısından en iyi ülkeler” listesini açıkladı. Ülkelerin göçmenlere sağladığı olanaklara dayanarak hazırlanan listede İsveç birinci sırada yer aldı. 80 ülkenin bulunduğu listede Türkiye ise 42. sırada yer alıyor. Özellikle hazırladığı “en iyi üniversiteler” listeleri ile tanınan US News and World Report dergisi, 80 ülkeyi çeşitli başlıklarda 10 üzerinden puanlayarak sıraladı. Türkiye vatandaşlık hakları başlığında 0.4, yaşam standartları başlığında 1.7, girişimcilik olanakları başlığında 1.6, piyasa açıklığı başlığında 2.8 ve miras hakları başlığında 7.9 puan aldı.

AMED/dihaber

EN SON EKLENENLER